Astăzi 13 August 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 08:11
Abonamente

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Marime Font

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de vedere electoral.

Unele dintre declarații își ating ținta, pot provoca efectul dorit pe termen scurt, altele sunt din start tratate de public ca fiind ”neadevărate, ipocrite și iresponsabile”. De foarte multe ori electoratul își râde în barbă și îi poți auzi pe cetățeni cum spun ”Ăsta ne jignește inteligența”.

Peste tot în lume există politicieni care lansează astfel de declarații. De obicei, în democrațiile vechi, politicienii care lansează declarații de acest gen sunt ”extremiștii”, cei care vor să își radicalizeze la maxim electoratul, jucând un rol asumat, încercând să fie tot timpul ”o pată de culoare” în peisajul politic.

Loading...


În Moldova, politicienii au ajuns însă la un record absolut. Declarațiile mincinoase au ajuns să fie ceva obișnuit. Politicienii de aici își schimă poziționarea peste noapte, mint cu un tupeu atât de mare fără să le pese că, în urmă cu puțin timp, au susținut altceva. Toate aceste lucruri îi costă puncte, dar probabil nici ei nici staff-ul lor nu calculează și nu își fac o proiecție pe termen lung, se gândesc doar la obiectivele imediate.

Andrei Năstase este politicianul care poate fi numit etalon atunci când vine vorba de declarații ”șocante”, ”mincinoase” . Este maestru în acest domeniu și de aceea cota lui de încredere a scăzut dramatic. Toate aceste lucruri și-au spus cuvântul, inclusiv în alegerile pentru Primăria Chișinău când, în primul tur, Năstase a luat mai puține procente decât partidul care l-a susținut. Cel care trebuia să tracteze partidul, cel care trebuia să câștige primăria, la votul politic a luat mai puțin decât formațiunea pe care o reprezenta.

Mai jos un scurt inventar al declarațiilor politice făcute de Năstase în ultimul an.

1 Atacul cu mercur

Năstase a spus că adversarii politici l-au otrăvit cu mercur. Această declarație a fost făcută în timpul campaniei electorale cu ocazia alegerilor parlamentare de anul trecut.

Vă spun cu toată certitudinea: suntem țintele unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări care ne dorește morți. Au atentat la viața și sănătatea noastră prin metale grele, s-a apelat la mercur și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și împotriva dlui Machedon, și împotriva altor colegi care s-au aflat în anturajul nostru.

sursa: https://moldova.europalibera.org/a/liderii-blocului-acuză-că-ar-fi-fost-otrăviți-cu-metale-grele/29783115.html

Bineînțeles, după campanie Năstase a tăcut sub tăcere acest subiect.

2 Contractul Social. Nu facem alianță cu PSRM

Andrei Năstase împreună cu Maia Sandu au declarat că nu vor face alianță cu PSRM. Desigur, era o declarație făcută în campania electorală. Ai putea spune că nu este de aceeași gravitate ca cea privind otrăvirea cu mercur, doar că efectele ei i-au costat foarte mult pe liderii celor două partide și în special pe Năstase, cu ocazia candidaturii pentru Primăria Chișinău. La ora la care au făcut declarația, se știa foarte bine că ACUM nu putea obține o majoritate de 51% și că fac o declarație care îi izolează din punct de vedere politic. Sigur, pe termen scurt a dus la mobilizarea votanților proprii, dar pe termen lung a dus la scăderea ratingului.

Mă angajez în fața poporului Republicii Moldova să nu particip la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Partidul Nostru și alte formațiuni pro-oligarhice și antieuropene în caz dacă acestea intră în Parlament. Sunt profund conștient de faptul că mandatul pe care îl voi obține de la alegătorii Blocului electoral ACUM presupune refuzul de a intra în orice fel de alianță cu grupările Plahotniuc, Dodon, Șor.

Sursa: https://www.moldova.org/blocul-acum-au-semnat-un-angajament-ca-nu-vor-face-alianta-cu-pdm-psrm-partidul-sor-si-partidul-nostru-video/

3 Episodul Năstase pleacă din țară dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău

În plină campanie electorală pentru primăria Chișinău, înainte cu o săptămână de a avea loc primul tur, Năstase face o declarație atât ”gogonată”, încât cred că nici cel mai fidel alegător al său nu a crezut-o. Deși aveau o alianță cu PSRM, deși guvernau de câteva luni împreună, Năstase afirmă că:

Eu nici nu iau în calcul ipoteza să pierd alegerile. Nu e vorba despre mine, este vorba despre oraşul ăsta, despre ţara asta. Dacă, Doamne fereşte, vine Dodon şi pune stăpânire pe Chişinău, e grav. Mai bine îmi iau valiza şi plec, decât să revin la orişice minister. Pentru că ştiu ce se va întâmpla – ne vom prăbuşi”

sursa: https://telegraph.md/video-andrei-nastase-anunta-ca-pleaca-din-tara-ion-ceban-imi-doresc-ca-el-sa-si-reintregeasca-familia/

4 Andrei Năstase vrea ca Dodon să fie cercetat de către Justiție, după ce înainte cu câteva luni chiar el îi luase apărarea. Speța: imaginile filmate în care Dodon recunoaște că primește bani de la ruși

În prima fază, Năstase a spus că ”imaginile apărute sunt trucate”. După ce a pierdut alegerile și după ce ACUM a fost aruncat de la guvernare, Năstase vrea ca parchetul să cerceteze acest caz.

Dacă acum 5 luni declara despre imaginele video în care apare Dodon spunând că a luat bani ”Ceea ce am sesizat eu am transmis și colegilor mei din România pentru a le interpreta și aștept de la ei niște rezultate, pentru că ceea ce am văzut acolo se vede foarte, foarte clar că este și ceva trucat.

Acum, Năstase spune:

Acum acumulez actele necesare cu privire la filmuleţele cu Dodon şi Plahotniuc. La dvs. (în emisiune) m-aţi întrebat anterior dacă ele sunt reale. Am contactat nişte colegi din România şi filmuleţele sunt perfect reale”, a declarat Năstase, fără să pomenească de constatarea sa că aceste imagini au fost trucate.

sursa: https://deschide.md/ro/stiri/politic/56931/Năstase-și-a-amintit-de-imaginile-cu-Dodon-și-PlahotniucIunie—trucate-noiembrie—adevarate.htm

Acesta este unul din principalii lideri politici din Moldova. Am vorbit de nenumărate ori de trecutul lui dubios, de cum a ajuns din procurorul care ancheta un oligarh, în finul și avocatul aceluiași oligarh, practic era puțin credibil și la capitolul ”integritate”. Alăturarea de Maia Sandu, contopirea celor două imagini l-a salvat pe Năstase și i-a adus timp, altfel poate prăbușirea lui politică se petrecea mai devreme.

Năstase este un politician consumat, care nu mai poate crește din punct de vedere politic. Toate aceste declarații au produs efecte negative și au avut și ele rolul lor în eșecul pe care l-a suferit Năstase în cursa pentru Chișinău.

Poate, în timp, astfel de personaje se vor găsi din ce în ce mai puțin în peisajul politic din Moldova.

http://www.hrituc.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 August 2020, ora: 18:31

Spectacolul cu stele căzătoare în România: când poți vedea Perseidele

Spectacolul cu stele căzătoare în România: când poți vedea Perseidele

Mulți așteaptă noaptea specială în care se spune că orice dorință ți-ai pune, ea se va îndeplini. Fie că este mit sau o credință din folclor, noaptea perseidelor este un adevărat spectacol și o încântare pentru ochiul uman.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 12 August 2020, ora: 18:05

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

În imagini se vede clar cum „producătorii” amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 17:11

Cifre alarmante! +474 de cazuri noi de infecție Covid și șase decese timp de o zi

Cifre alarmante! +474 de cazuri noi de infecție Covid și șase decese timp de o zi

Încă 474 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Este cea mai mare cifră după 19 iulie, când fuseseră confirmate 479 de cazuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 16:49

VIDEO / Tragicul accident de lângă Soroca unde s-au ciocnit mai multe camioane a fost surprins de o cameră la bord

VIDEO / Tragicul accident de lângă Soroca unde s-au ciocnit mai multe camioane a fost surprins de o cameră la bord

Ieri, în jurul orei 22:40, la intrarea în satul Racovăț, raionul Soroca, a avut loc un accident major cu implicarea a trei autocamioane, soldat cu decesul unui tânăr de 32 de ani și rănirea gravă a unui bărbat de 58 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 12 August 2020, ora: 16:48

Top 7 jocuri pe calculator de jucat în cuplu

Top 7 jocuri pe calculator de jucat în cuplu Din editia print

Jocurile, indiferent de forma lor, fie că vorbim despre jocurile de societate, sporturi, jocuri de petrecere, jocuri de cazinou sau jocurile video și așa mai departe, nu trebuie să lipsească din viața noastră. Iar justificarea este una foarte simplă. Cu atât mai simplă cu cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 09:59

Virgil Musta: Am avut şi pacienţi care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus

Virgil Musta: Am avut şi pacienţi care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus

Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, a declarat într-un interviu pentru Hotnews, că a avut şi pacienţi care au rămas sceptici faţă de existenţa bolii COVID-19 chiar şi după ce s-au îmbolnăvit, dar că speră că tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 August 2020, ora: 09:24

OPINIE Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

În timp ce Putin și Dodon îl felicitau pe Lukașenko, la Minsk poliția bătea, gaza și aresta protestatarii ieșiți pe străzi, cu zecile de mii, pentru a denunța fraudarea masivă a alegerilor.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 12 August 2020, ora: 09:22

Renaşterea euro este efectul unui acord UE care a schimbat totul

Renaşterea euro este efectul unui acord UE care a schimbat totul

Soarta euro a cunoscut o schimbare seismică, scrie Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)