Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Marime Font

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de vedere electoral.

Unele dintre declarații își ating ținta, pot provoca efectul dorit pe termen scurt, altele sunt din start tratate de public ca fiind ”neadevărate, ipocrite și iresponsabile”. De foarte multe ori electoratul își râde în barbă și îi poți auzi pe cetățeni cum spun ”Ăsta ne jignește inteligența”.

Peste tot în lume există politicieni care lansează astfel de declarații. De obicei, în democrațiile vechi, politicienii care lansează declarații de acest gen sunt ”extremiștii”, cei care vor să își radicalizeze la maxim electoratul, jucând un rol asumat, încercând să fie tot timpul ”o pată de culoare” în peisajul politic.

Loading...


În Moldova, politicienii au ajuns însă la un record absolut. Declarațiile mincinoase au ajuns să fie ceva obișnuit. Politicienii de aici își schimă poziționarea peste noapte, mint cu un tupeu atât de mare fără să le pese că, în urmă cu puțin timp, au susținut altceva. Toate aceste lucruri îi costă puncte, dar probabil nici ei nici staff-ul lor nu calculează și nu își fac o proiecție pe termen lung, se gândesc doar la obiectivele imediate.

Andrei Năstase este politicianul care poate fi numit etalon atunci când vine vorba de declarații ”șocante”, ”mincinoase” . Este maestru în acest domeniu și de aceea cota lui de încredere a scăzut dramatic. Toate aceste lucruri și-au spus cuvântul, inclusiv în alegerile pentru Primăria Chișinău când, în primul tur, Năstase a luat mai puține procente decât partidul care l-a susținut. Cel care trebuia să tracteze partidul, cel care trebuia să câștige primăria, la votul politic a luat mai puțin decât formațiunea pe care o reprezenta.

Mai jos un scurt inventar al declarațiilor politice făcute de Năstase în ultimul an.

1 Atacul cu mercur

Năstase a spus că adversarii politici l-au otrăvit cu mercur. Această declarație a fost făcută în timpul campaniei electorale cu ocazia alegerilor parlamentare de anul trecut.

Vă spun cu toată certitudinea: suntem țintele unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări care ne dorește morți. Au atentat la viața și sănătatea noastră prin metale grele, s-a apelat la mercur și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și împotriva dlui Machedon, și împotriva altor colegi care s-au aflat în anturajul nostru.

sursa: https://moldova.europalibera.org/a/liderii-blocului-acuză-că-ar-fi-fost-otrăviți-cu-metale-grele/29783115.html

Bineînțeles, după campanie Năstase a tăcut sub tăcere acest subiect.

2 Contractul Social. Nu facem alianță cu PSRM

Andrei Năstase împreună cu Maia Sandu au declarat că nu vor face alianță cu PSRM. Desigur, era o declarație făcută în campania electorală. Ai putea spune că nu este de aceeași gravitate ca cea privind otrăvirea cu mercur, doar că efectele ei i-au costat foarte mult pe liderii celor două partide și în special pe Năstase, cu ocazia candidaturii pentru Primăria Chișinău. La ora la care au făcut declarația, se știa foarte bine că ACUM nu putea obține o majoritate de 51% și că fac o declarație care îi izolează din punct de vedere politic. Sigur, pe termen scurt a dus la mobilizarea votanților proprii, dar pe termen lung a dus la scăderea ratingului.

Mă angajez în fața poporului Republicii Moldova să nu particip la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Partidul Nostru și alte formațiuni pro-oligarhice și antieuropene în caz dacă acestea intră în Parlament. Sunt profund conștient de faptul că mandatul pe care îl voi obține de la alegătorii Blocului electoral ACUM presupune refuzul de a intra în orice fel de alianță cu grupările Plahotniuc, Dodon, Șor.

Sursa: https://www.moldova.org/blocul-acum-au-semnat-un-angajament-ca-nu-vor-face-alianta-cu-pdm-psrm-partidul-sor-si-partidul-nostru-video/

3 Episodul Năstase pleacă din țară dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău

În plină campanie electorală pentru primăria Chișinău, înainte cu o săptămână de a avea loc primul tur, Năstase face o declarație atât ”gogonată”, încât cred că nici cel mai fidel alegător al său nu a crezut-o. Deși aveau o alianță cu PSRM, deși guvernau de câteva luni împreună, Năstase afirmă că:

Eu nici nu iau în calcul ipoteza să pierd alegerile. Nu e vorba despre mine, este vorba despre oraşul ăsta, despre ţara asta. Dacă, Doamne fereşte, vine Dodon şi pune stăpânire pe Chişinău, e grav. Mai bine îmi iau valiza şi plec, decât să revin la orişice minister. Pentru că ştiu ce se va întâmpla – ne vom prăbuşi”

sursa: https://telegraph.md/video-andrei-nastase-anunta-ca-pleaca-din-tara-ion-ceban-imi-doresc-ca-el-sa-si-reintregeasca-familia/

4 Andrei Năstase vrea ca Dodon să fie cercetat de către Justiție, după ce înainte cu câteva luni chiar el îi luase apărarea. Speța: imaginile filmate în care Dodon recunoaște că primește bani de la ruși

În prima fază, Năstase a spus că ”imaginile apărute sunt trucate”. După ce a pierdut alegerile și după ce ACUM a fost aruncat de la guvernare, Năstase vrea ca parchetul să cerceteze acest caz.

Dacă acum 5 luni declara despre imaginele video în care apare Dodon spunând că a luat bani ”Ceea ce am sesizat eu am transmis și colegilor mei din România pentru a le interpreta și aștept de la ei niște rezultate, pentru că ceea ce am văzut acolo se vede foarte, foarte clar că este și ceva trucat.

Acum, Năstase spune:

Acum acumulez actele necesare cu privire la filmuleţele cu Dodon şi Plahotniuc. La dvs. (în emisiune) m-aţi întrebat anterior dacă ele sunt reale. Am contactat nişte colegi din România şi filmuleţele sunt perfect reale”, a declarat Năstase, fără să pomenească de constatarea sa că aceste imagini au fost trucate.

sursa: https://deschide.md/ro/stiri/politic/56931/Năstase-și-a-amintit-de-imaginile-cu-Dodon-și-PlahotniucIunie—trucate-noiembrie—adevarate.htm

Acesta este unul din principalii lideri politici din Moldova. Am vorbit de nenumărate ori de trecutul lui dubios, de cum a ajuns din procurorul care ancheta un oligarh, în finul și avocatul aceluiași oligarh, practic era puțin credibil și la capitolul ”integritate”. Alăturarea de Maia Sandu, contopirea celor două imagini l-a salvat pe Năstase și i-a adus timp, altfel poate prăbușirea lui politică se petrecea mai devreme.

Năstase este un politician consumat, care nu mai poate crește din punct de vedere politic. Toate aceste declarații au produs efecte negative și au avut și ele rolul lor în eșecul pe care l-a suferit Năstase în cursa pentru Chișinău.

Poate, în timp, astfel de personaje se vor găsi din ce în ce mai puțin în peisajul politic din Moldova.

http://www.hrituc.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 23:25

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)