Astăzi 13 Decembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:45
Abonamente

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Marime Font

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de vedere electoral.

Unele dintre declarații își ating ținta, pot provoca efectul dorit pe termen scurt, altele sunt din start tratate de public ca fiind ”neadevărate, ipocrite și iresponsabile”. De foarte multe ori electoratul își râde în barbă și îi poți auzi pe cetățeni cum spun ”Ăsta ne jignește inteligența”.

Peste tot în lume există politicieni care lansează astfel de declarații. De obicei, în democrațiile vechi, politicienii care lansează declarații de acest gen sunt ”extremiștii”, cei care vor să își radicalizeze la maxim electoratul, jucând un rol asumat, încercând să fie tot timpul ”o pată de culoare” în peisajul politic.


În Moldova, politicienii au ajuns însă la un record absolut. Declarațiile mincinoase au ajuns să fie ceva obișnuit. Politicienii de aici își schimă poziționarea peste noapte, mint cu un tupeu atât de mare fără să le pese că, în urmă cu puțin timp, au susținut altceva. Toate aceste lucruri îi costă puncte, dar probabil nici ei nici staff-ul lor nu calculează și nu își fac o proiecție pe termen lung, se gândesc doar la obiectivele imediate.

Andrei Năstase este politicianul care poate fi numit etalon atunci când vine vorba de declarații ”șocante”, ”mincinoase” . Este maestru în acest domeniu și de aceea cota lui de încredere a scăzut dramatic. Toate aceste lucruri și-au spus cuvântul, inclusiv în alegerile pentru Primăria Chișinău când, în primul tur, Năstase a luat mai puține procente decât partidul care l-a susținut. Cel care trebuia să tracteze partidul, cel care trebuia să câștige primăria, la votul politic a luat mai puțin decât formațiunea pe care o reprezenta.

Mai jos un scurt inventar al declarațiilor politice făcute de Năstase în ultimul an.

1 Atacul cu mercur

Năstase a spus că adversarii politici l-au otrăvit cu mercur. Această declarație a fost făcută în timpul campaniei electorale cu ocazia alegerilor parlamentare de anul trecut.

Vă spun cu toată certitudinea: suntem țintele unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări care ne dorește morți. Au atentat la viața și sănătatea noastră prin metale grele, s-a apelat la mercur și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și împotriva dlui Machedon, și împotriva altor colegi care s-au aflat în anturajul nostru.

sursa: https://moldova.europalibera.org/a/liderii-blocului-acuză-că-ar-fi-fost-otrăviți-cu-metale-grele/29783115.html

Bineînțeles, după campanie Năstase a tăcut sub tăcere acest subiect.

2 Contractul Social. Nu facem alianță cu PSRM

Andrei Năstase împreună cu Maia Sandu au declarat că nu vor face alianță cu PSRM. Desigur, era o declarație făcută în campania electorală. Ai putea spune că nu este de aceeași gravitate ca cea privind otrăvirea cu mercur, doar că efectele ei i-au costat foarte mult pe liderii celor două partide și în special pe Năstase, cu ocazia candidaturii pentru Primăria Chișinău. La ora la care au făcut declarația, se știa foarte bine că ACUM nu putea obține o majoritate de 51% și că fac o declarație care îi izolează din punct de vedere politic. Sigur, pe termen scurt a dus la mobilizarea votanților proprii, dar pe termen lung a dus la scăderea ratingului.

Mă angajez în fața poporului Republicii Moldova să nu particip la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Partidul Nostru și alte formațiuni pro-oligarhice și antieuropene în caz dacă acestea intră în Parlament. Sunt profund conștient de faptul că mandatul pe care îl voi obține de la alegătorii Blocului electoral ACUM presupune refuzul de a intra în orice fel de alianță cu grupările Plahotniuc, Dodon, Șor.

Sursa: https://www.moldova.org/blocul-acum-au-semnat-un-angajament-ca-nu-vor-face-alianta-cu-pdm-psrm-partidul-sor-si-partidul-nostru-video/

3 Episodul Năstase pleacă din țară dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău

În plină campanie electorală pentru primăria Chișinău, înainte cu o săptămână de a avea loc primul tur, Năstase face o declarație atât ”gogonată”, încât cred că nici cel mai fidel alegător al său nu a crezut-o. Deși aveau o alianță cu PSRM, deși guvernau de câteva luni împreună, Năstase afirmă că:

Eu nici nu iau în calcul ipoteza să pierd alegerile. Nu e vorba despre mine, este vorba despre oraşul ăsta, despre ţara asta. Dacă, Doamne fereşte, vine Dodon şi pune stăpânire pe Chişinău, e grav. Mai bine îmi iau valiza şi plec, decât să revin la orişice minister. Pentru că ştiu ce se va întâmpla – ne vom prăbuşi”

sursa: https://telegraph.md/video-andrei-nastase-anunta-ca-pleaca-din-tara-ion-ceban-imi-doresc-ca-el-sa-si-reintregeasca-familia/

4 Andrei Năstase vrea ca Dodon să fie cercetat de către Justiție, după ce înainte cu câteva luni chiar el îi luase apărarea. Speța: imaginile filmate în care Dodon recunoaște că primește bani de la ruși

În prima fază, Năstase a spus că ”imaginile apărute sunt trucate”. După ce a pierdut alegerile și după ce ACUM a fost aruncat de la guvernare, Năstase vrea ca parchetul să cerceteze acest caz.

Dacă acum 5 luni declara despre imaginele video în care apare Dodon spunând că a luat bani ”Ceea ce am sesizat eu am transmis și colegilor mei din România pentru a le interpreta și aștept de la ei niște rezultate, pentru că ceea ce am văzut acolo se vede foarte, foarte clar că este și ceva trucat.

Acum, Năstase spune:

Acum acumulez actele necesare cu privire la filmuleţele cu Dodon şi Plahotniuc. La dvs. (în emisiune) m-aţi întrebat anterior dacă ele sunt reale. Am contactat nişte colegi din România şi filmuleţele sunt perfect reale”, a declarat Năstase, fără să pomenească de constatarea sa că aceste imagini au fost trucate.

sursa: https://deschide.md/ro/stiri/politic/56931/Năstase-și-a-amintit-de-imaginile-cu-Dodon-și-PlahotniucIunie—trucate-noiembrie—adevarate.htm

Acesta este unul din principalii lideri politici din Moldova. Am vorbit de nenumărate ori de trecutul lui dubios, de cum a ajuns din procurorul care ancheta un oligarh, în finul și avocatul aceluiași oligarh, practic era puțin credibil și la capitolul ”integritate”. Alăturarea de Maia Sandu, contopirea celor două imagini l-a salvat pe Năstase și i-a adus timp, altfel poate prăbușirea lui politică se petrecea mai devreme.

Năstase este un politician consumat, care nu mai poate crește din punct de vedere politic. Toate aceste declarații au produs efecte negative și au avut și ele rolul lor în eșecul pe care l-a suferit Năstase în cursa pentru Chișinău.

Poate, în timp, astfel de personaje se vor găsi din ce în ce mai puțin în peisajul politic din Moldova.

http://www.hrituc.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 13 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 12:59

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

În viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu. La Kiev, șeful Guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Decembrie 2019, ora: 11:27

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

De săptămâna viitoare, Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 11:00

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Probabil știi care sunt cele mai importante trăsături ale zodiei tale și cum este influențată personalitatea ta, în funcție de semnul sub care te afli și de planeta care te guvernează. Dar cunoști acele lucruri pe care un bărbat le iubește cel mai mult la tine și care te fac...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 10:06

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova, țări-membre ale GUAM caută soluții pentru identificarea căilor de simplificare a circulației oamenilor și a mărfurilor în spațiul GUAM. Subiectul a fost discutat la ședința plenară a șefilor Guvernelor statelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Nuci crocante, scăldate în rom şi prinse în miez pufos de gălbenuş. Cozonacul umplut este o sărbătoare el însuşi! Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină albă, de calitate 500 ml lapte esenţă de rom şi vanilie 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile 3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie, potrivit numărătorii oficiale parțiale prezentate de presa britanică. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:47

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Cel puțin o persoană a murit după ce singurul portavion din dotarea armatei Rusiei, Amiral Kuznețov, a luat foc joi dimineață în timpul lucrărilor de reparație efectuate în portul Murmansk de la Marea Arctică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:33

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

E vineri, e vineri, ura! Așteptăm ziua de vineri cu mare drag, pentru că se sfârșește munca și învățatul și avem timp pentru odihnă sau distracție.   Dacă e vineri, atunci răsfoim cele mai frumoase cărți!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:27

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Vlad Filat va reveni în politică. Cel puțin asta susține liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Munteanu a precizat că revenirea lui Filat pe arena politică este doar o chestiune de timp....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:23

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

Autoritățile capitalei anunță târguri de Crăciun în fiecare sector din Chișinău, care vor funcționa între 19 decembrie curent și 14 ianuarie 2020. Cele mai multe dintre acestea, opt la număr, vor funcționa în sectorul Centru. Târgurile de Crăciun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:16

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi spune că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:14

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A dispărut fără urmă. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată de către oamenii legii. Minora a plecat din casă în data de 11 decembrie şi nu s-a mai întors.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)