Cristian Hrițuc: Germania crează în R.Moldova un nou ”zid” - națiunea civică moldovenească

publicat în Actualitate pe 9 Noiembrie 2019, 13:41

 La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, nemții ajută R. Moldova la crearea unui nou ”zid”, numit națiune civică moldovenească. Opinia aparține analistului român Cristian Hrițuc. Acesta consideră că, „poate și în al 12 ceas, Germania ar putea realiza că planurile pe care le-a avut în Moldova sunt proaste și nu vor da rezultate.”

 „Germania celebrează 30 de ani de la căderea zidului. Te-ai fi aștepta ca ei să înțeleagă cel mai bine situația Moldovei și a României. Acum 30 s-a gasit breșa. Gorbaciov a cedat. SUA a făcut jocul și azi nemții pun o statuie în memoria lui Președintelui Ronald Reagan cel care a făcut posibilă dărâmarea ”Imperiului Răului”, Cortina de Fier a căzut. Nemții s-au reunificat și statele din Estul Europei au ieșit din sfera de influență rusă. URSS s-a destrămat. Astăzi, din păcate, în multe privințe, Germania preferă să meargă braț la braț cu Federația Rusă în loc să păstreze și să dezvolte parteneriatul cu SUA.
În Moldova, nemții ajută la crearea unui nou ”zid”, care nu este din piatră. Zidul se numește națiunea civică moldovenească.

Din păcate, nu realizează că este un proiect mort oricât s-ar chinui. Odată cu eliberarea pașapoartelor românești, odată cu oferirea posibilității ca moldovenii să circule liber în Europa, s-a pornit un proces greu de oprit. Cei care pleacă din Moldova știu și ei că plecarea echivalează cu o ”evadare”. Evadează dintr-un teritoriu care este la granița Europei. Lasă în urmă un teritoriu pustiu, un stat eșuat, care nu are garanția că se va integra vreodată în UE. Moldova nu este o țară. Națiunea Civică nu va putea fi construită atât timp cât moldovenii vor avea posibilitatea să își redobândească cetățenia, dar posibilitatea ca Moldova să rămână un teritoriu pustiu cu câteva orașe mari în care să se concentreze populația, este realizabil.

Poate și în al 12 ceas, Germania ar putea realiza că planurile pe care le-a avut în Moldova sunt proaste și nu vor da rezultate.”Imperiul răului” nu s-a transformat într-un actor frecventabil. Doar și-a rafinat metodele, le-a adaptat la nivelul acestor ani, iar toate imixtiunile pe care le-au făcut în procesele democratice ale țărilor din vest, precum și intrarea în Crimeea dovedesc acest lucru”, scrie Cristian Hrițuc pe pagina sa de Facebook.

deschide.md