Actualitate

Cristian Pantazi: Ambasadorul Rusiei testează răbdarea României

Comunicatul grosolan al ambasadorului Oleg Malginov face parte dintr-un plan de comunicare mai larg, alături de un interviu provocator acordat agenţiei Agerpres. Ieşirea ambasadorului rus e un test la adresa societăţii româneşti, pentru a vedea cît i se permite Rusiei să întindă coarda.

Această metodă de a testa starea de spirit dintr-o societate e folosită pe scară largă de Rusia lui Putin. O face constant în relaţia cu Occidentul pentru a vedea care e rezistenţă la actele sale profund nedemocratice, iar analiştii kremlinologi cunosc perfect mecanismele de funcţionare.

De ce spunem că e vorba de un test? În primul rînd, între momentul publicării articolului semnat de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan pe Contributors.ro (23 martie) şi publicarea comunicatului pe site-ul Ambasadei Rusiei (27 martie) a trecut timp suficient pentru că o eventuală reacţie emoţională (destul de rară în lumea diplomaţiei) să fie estompată de raţiune. Aşadar, e un interval în care comunicatul Ambasadei a fost, cel mai probabil, discutat şi analizat între Ambasada, MAE rus şi eventuale alte instituţii de la Moscova.

În al doilea rînd, ambasadorul Malginov însuşi arată în comunicat că e conştient de reacţiile pe care le va stîrni cu exprimarea să grosolană, ieşită din orice canoane diplomatice: "Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacţia mea destul de emoţională. Cu toate acestea, sunt convins că raţiunea şi moralitatea societăţii româneşti în sfârşit vor prevala".

La acest test au reacţionat, în cele 48 de ore trecute, o mînă de ziarişti şi editorialişti şi un singur om politic (Monica Macovei). Nici o instituţie (preşedinţie, guvern, MAE, parlament) şi nici un partid politic nu a luat poziţie publică pînă la acest moment. Să fie ignorarea cea mai potrivită reacţie? Noi credem că nu. Publicul care a luat la cunoştinţă directivele date de Oleg Malginov presei româneşti nu trebuie lăsat să înţeleagă că reprezentantul Rusiei a ajuns la Bucureşti într-un sat fără cîini. La grosolănie se răspunde adecvat.

Din comunicatul ambasadorului rus mai iese în evidenţă şi referinţă la ortodoxia poporului român, în numele căreia nu ar trebui permise – susţine Malginov – astfel de aprecieri la adresa lui Putin (subînţeles drept campionul ortodoxiei în lume). Pe lîngă nuanţă antisemită introdusă în discuţie (să ne mai slăbiţi cu lecţiile dvs., domnule evreu Tismăneanu, pare a spune comunicatul, că o reminiscenţă a anilor în care România Mare îl jignea la fel pe acelaşi Tismăneanu), apelul la ortodoxie e o tema pe care aşteptăm demult să o văd exprimată în mod oficial de un reprezentant al Rusiei. Rusia bate moneda pe apărarea valorilor ortodoxiei călcate în picioare de un Occident decadent – vezi ideologia oficială a lui Alexandr Dughin, vînturat şi el pe la Bucureşti în persoană sau via Skype, vezi apropierea unor înalţi ierarhi ortodocşi români de confraţii lor ruşi. Să ne aşteptăm că, de-acum încolo, să vedem tot mai multă comunicare din partea Rusiei în această cheie.

Şi mai aflăm ceva din secvenţă comunicaţională în care actor principal a fost Malginov: că în luna mai se va deschide la Bucureşti Centrul Cultural Rusesc: "plănuim să facem din el un centru de diseminare a culturii ruseşti, a literaturii ruseşti, poate a învăţării limbii ruse, de orientare în învăţarea limbii ruse". Să nu uităm să-i mulţumim dlui Titus Corlăţean pentru această binefacere (a semnat acordul în celebra să vizită din Rusia în calitate de ministru de Externe, pe cînd se chinuia împreună cu şeful sau, Victor Ponta, să scoată România de pe orbită valorilor occidentale şi s-o apropie cît mai mult de Rusia şi China). Cu acest centru de radiere a ideologiei putiniste în inima Bucureştiului vom avea parte tot mai des de jigniri şi ameninţări la adresa tuturor celor care îşi vor permite să spună adevărul despre liderul de la Kremlin: un autocrat care îşi reduce criticii la tăcere cu Kalaşnikovul sau puşcăria, un pretins luptător împotriva fascimului care se foloseşte de fasciştii sadea pentru a dezbină Occidentul. Pe scurt – un pompier care da foc la casă pentru a poză apoi în salvatorul naţiunii.  

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *