Astăzi 9 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 09:27
Abonamente

Muzică 22 Iulie 2011, ora 05:49    Din editia print

Cristina Scarlat s-a învins pe sine, câştigând un trofeu

Marime Font

Interpreta Cristina Scarlat a adus faimă R. Moldova, câştigând Premiul trei la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului internaţional al artelor „Slavianski Bazar”. Revenită în ţară, cântăreaţa ne-a împărtăşit emoţiile şi impresiile în urma acestei frumoase şi, deocamdată, unice experienţe care, în mod cert, i-a marcat viaţa şi cariera muzicală. 

Pe Cristina Scarlat am găsit-o de-a dreptul fermecătoare, rafinată şi teribil de sinceră. Avusem instantaneu impresia unei legături prestabilite, lucru care m-a determinat să evit o conversaţie plicticoasă, protocolară, gen ce părere sau ce proiecte aveţi? Mi s-a părut un om dintr-o bucată, aşa că am pornit într-o discuţie informală - despre femei şi faimă…

Emoţiile pe care le-a trăit pe scena de la Vitebsk sunt dincolo de aşteptări şi mai ales de cuvinte. Toate astea au constituit pentru ea un moment inefabil, senzaţional, un crâmpei de glorie pe care nu oricine are şansa să-l trăiască. Îmi povestea despre faptul că era atât de sugrumată de emoţie, încât a uitat cum se începe cântecul (noroc că s-a întâmplat în timpul unei repetiţii).

Visele devin realitate

Însă, dincolo de obstacole şi emoţii, participarea la acest festival i-a redat încrederea în sine şi speranţa că va reuşi, iar asta - după o lungă perioadă în care unii îi şoptiseră că, de fapt, cariera ei muzicală a apus. Spre surprinderea multora, Cristina a renăscut din cenuşă şi astăzi are resurse cât pentru o sută de ani. „Până la „Slavianski Bazar” nu am fost pregătită pentru astfel de experienţe, dar viaţa m-a provocat să-mi înfrunt temerile şi să fac lucruri extraordinare şi, dacă Moldova nu are nevoie de muzică, alţii o au numaidecât”, spune interpreta, relatând că ideea de a se înscrie în concurs a venit întâmplător, iniţiativa aparţinându-i naistului Constantin Moscovici. „Eu îmi dorisem cu disperare să ajung acolo, dar cu timpul devenise chiar un vis irealizabil. Fiindcă apăruseră copiii şi familia, ceea ce m-a făcut să-mi pun pofta în cui. Efectiv, renunţasem să mai sper. Dar întâmplarea a fost că trebuia să pregătesc un copilaş pentru „Slavianski Bazar”, la categoria juniori. Astfel, la iniţiativa dlui Moscovici, care făcea parte din juriu, am decis să mă înscriu şi eu. La început am zis în glumă: băiatul va cânta dimineaţă, iar eu după masă, la care el îmi spune: „Tu vino şi încearcă măcar”, povesteşte Cristina… După ce a trecut preselecţia, cântăreaţa s-a trezit pe scena de la Vitebsk. Restul, spune ea, „cred că-i ficţiune”.

Stafful Cristinei a fost… mama ei

Entuziasmul interpretei a fost şi mai mare alături de instrumentiştii care, după părerea ei, au avut posibilitatea să-şi demonstreze cu pasiune şi luciditate potenţialul interpretativ.

Loading...


Şi nu a dezamăgit pe nimeni, mai ales pe acei care şi-au investit speranţele în ea - puţinii oameni care au susţinut-o necondiţionat şi care „au făcut galerie” pentru Cristina - ce-i drept de acasă -, fiindcă interpreta a fost însoţită la festival doar de mama sa. De-a lungul timpului a învăţat că prieteniile se leagă doar pentru interese, însă oamenii care i-au fost alături în tot acest timp i-au demonstrat contrariul. „Prietenii adevăraţi nu i-am pierdut, ei mi-au fost alături tot timpul şi şi-au pus speranţa în mine. La rândul meu, am încercat să nu le dezamăgesc aşteptările şi pot spune că m-am gândit nu la faptul că purtam responsabilitatea să nu dezamăgesc ţara, ci să evoluez bine pentru echipa mea, prietenii mei. Ei au fost gaşca din spatele meu. Un alt lucru bun este faptul că, în urma acestei conlucrări, s-au legat nişte prietenii frumoase, printre ele fiind şi cea cu creatoarea Jana Berezovscaia, autoarea ţinutelor mele. Ţin să menţionez şi colegii de scenă, care m-au susţinut şi cu care am rămas buni prieteni”, relatează Cristina, exprimându-şi totodată regretul faţă de indiferenţa statului nostru, care nu i-a asigurat nici suport financiar, nici mediatic, ea fiind singura concurentă, din cele 20 de ţări participante, care nu a fost însoţită de presă. Însă, imediat cum a revenit acasă, a fost „bombardată” cu telefoane şi invitată la televiziuni.

Moldovenii nu ştiu să se aprecieze

Interpreta s-a arătat deranjată şi de insensibilitatea publicului moldovean, care pare mult mai „îngheţat” decât altele, meteahnă care, crede ea, îşi are rădăcinile încă în timpuri mai vechi. Pornind de la acest aspect, ea combate ideea precum că un copil trebuie iubit atunci când doarme, iar omul trebuie preţuit după ce moare. „Eu am activat vreo şase ani la Studioul pentru copii ARTICO, unde, o dată la două luni, micuţii aveau de susţinut un fel de examene şi trebuiau să cânte pe scenă. Vreau să spun că părinţii care asistau în sală nu-şi susţineau copiii, de parcă erau lipsiţi de emoţii şi reacţii. Mai ales că unii copilaşi ieşeau pe scenă pentru prima dată şi era evident că ei aşteptau această susţinere. Dacă n-o sesizează atunci când au nevoie de ea, copiii riscă să se inhibeze şi unii chiar refuză să meargă mai departe. Şi noi, cei maturi, avem nevoie de susţinere şi încurajare, dar cei mici - cu atât mai mult. Astfel de lucruri îţi rănesc orgoliul şi te demotivează”, mărturiseşte interpreta, punctând şi asupra unui paradox specific spaţiului nostru. Artista se întreabă: de ce interpreţii noştri sunt apreciaţi în ţară doar după ce sunt apreciaţi peste hotare? Paradoxul este valabil şi în situaţia în care artiştilor autohtoni li se plătesc bănuţi, iar celor străini mii de euro.

Fireşte că succesul şi experienţa au îmbogăţit-o sufleteşte, dar nu putem spune că şi financiar, deoarece, din banii câştigaţi, cântăreaţa va trebui să-şi acopere cheltuielile pentru investiţiile făcute, care, de altfel, au fost nu puţine. Dar, oricât de mari ar fi dificultăţile, Cristina Scarlat va merge mai departe, chiar dacă invitaţiile la concerte continuă să întârzie (din cauza kilogramelor), iar unii mai sunt sceptici în privinţa potenţialului ei.

P.S. Celor care mai continuă să şoptească în surdină, înnegriţi de ciudă şi invidie în cazul dat, le spunem că sunt asemeni câinilor care latră în oglindă…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)