Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:41
Abonamente

Muzică 22 Iulie 2011, ora 05:49    Din editia print

Cristina Scarlat s-a învins pe sine, câştigând un trofeu

Marime Font

Interpreta Cristina Scarlat a adus faimă R. Moldova, câştigând Premiul trei la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului internaţional al artelor „Slavianski Bazar”. Revenită în ţară, cântăreaţa ne-a împărtăşit emoţiile şi impresiile în urma acestei frumoase şi, deocamdată, unice experienţe care, în mod cert, i-a marcat viaţa şi cariera muzicală. 

Pe Cristina Scarlat am găsit-o de-a dreptul fermecătoare, rafinată şi teribil de sinceră. Avusem instantaneu impresia unei legături prestabilite, lucru care m-a determinat să evit o conversaţie plicticoasă, protocolară, gen ce părere sau ce proiecte aveţi? Mi s-a părut un om dintr-o bucată, aşa că am pornit într-o discuţie informală - despre femei şi faimă…

Emoţiile pe care le-a trăit pe scena de la Vitebsk sunt dincolo de aşteptări şi mai ales de cuvinte. Toate astea au constituit pentru ea un moment inefabil, senzaţional, un crâmpei de glorie pe care nu oricine are şansa să-l trăiască. Îmi povestea despre faptul că era atât de sugrumată de emoţie, încât a uitat cum se începe cântecul (noroc că s-a întâmplat în timpul unei repetiţii).

Visele devin realitate

Însă, dincolo de obstacole şi emoţii, participarea la acest festival i-a redat încrederea în sine şi speranţa că va reuşi, iar asta - după o lungă perioadă în care unii îi şoptiseră că, de fapt, cariera ei muzicală a apus. Spre surprinderea multora, Cristina a renăscut din cenuşă şi astăzi are resurse cât pentru o sută de ani. „Până la „Slavianski Bazar” nu am fost pregătită pentru astfel de experienţe, dar viaţa m-a provocat să-mi înfrunt temerile şi să fac lucruri extraordinare şi, dacă Moldova nu are nevoie de muzică, alţii o au numaidecât”, spune interpreta, relatând că ideea de a se înscrie în concurs a venit întâmplător, iniţiativa aparţinându-i naistului Constantin Moscovici. „Eu îmi dorisem cu disperare să ajung acolo, dar cu timpul devenise chiar un vis irealizabil. Fiindcă apăruseră copiii şi familia, ceea ce m-a făcut să-mi pun pofta în cui. Efectiv, renunţasem să mai sper. Dar întâmplarea a fost că trebuia să pregătesc un copilaş pentru „Slavianski Bazar”, la categoria juniori. Astfel, la iniţiativa dlui Moscovici, care făcea parte din juriu, am decis să mă înscriu şi eu. La început am zis în glumă: băiatul va cânta dimineaţă, iar eu după masă, la care el îmi spune: „Tu vino şi încearcă măcar”, povesteşte Cristina… După ce a trecut preselecţia, cântăreaţa s-a trezit pe scena de la Vitebsk. Restul, spune ea, „cred că-i ficţiune”.

Stafful Cristinei a fost… mama ei

Entuziasmul interpretei a fost şi mai mare alături de instrumentiştii care, după părerea ei, au avut posibilitatea să-şi demonstreze cu pasiune şi luciditate potenţialul interpretativ.


Şi nu a dezamăgit pe nimeni, mai ales pe acei care şi-au investit speranţele în ea - puţinii oameni care au susţinut-o necondiţionat şi care „au făcut galerie” pentru Cristina - ce-i drept de acasă -, fiindcă interpreta a fost însoţită la festival doar de mama sa. De-a lungul timpului a învăţat că prieteniile se leagă doar pentru interese, însă oamenii care i-au fost alături în tot acest timp i-au demonstrat contrariul. „Prietenii adevăraţi nu i-am pierdut, ei mi-au fost alături tot timpul şi şi-au pus speranţa în mine. La rândul meu, am încercat să nu le dezamăgesc aşteptările şi pot spune că m-am gândit nu la faptul că purtam responsabilitatea să nu dezamăgesc ţara, ci să evoluez bine pentru echipa mea, prietenii mei. Ei au fost gaşca din spatele meu. Un alt lucru bun este faptul că, în urma acestei conlucrări, s-au legat nişte prietenii frumoase, printre ele fiind şi cea cu creatoarea Jana Berezovscaia, autoarea ţinutelor mele. Ţin să menţionez şi colegii de scenă, care m-au susţinut şi cu care am rămas buni prieteni”, relatează Cristina, exprimându-şi totodată regretul faţă de indiferenţa statului nostru, care nu i-a asigurat nici suport financiar, nici mediatic, ea fiind singura concurentă, din cele 20 de ţări participante, care nu a fost însoţită de presă. Însă, imediat cum a revenit acasă, a fost „bombardată” cu telefoane şi invitată la televiziuni.

Moldovenii nu ştiu să se aprecieze

Interpreta s-a arătat deranjată şi de insensibilitatea publicului moldovean, care pare mult mai „îngheţat” decât altele, meteahnă care, crede ea, îşi are rădăcinile încă în timpuri mai vechi. Pornind de la acest aspect, ea combate ideea precum că un copil trebuie iubit atunci când doarme, iar omul trebuie preţuit după ce moare. „Eu am activat vreo şase ani la Studioul pentru copii ARTICO, unde, o dată la două luni, micuţii aveau de susţinut un fel de examene şi trebuiau să cânte pe scenă. Vreau să spun că părinţii care asistau în sală nu-şi susţineau copiii, de parcă erau lipsiţi de emoţii şi reacţii. Mai ales că unii copilaşi ieşeau pe scenă pentru prima dată şi era evident că ei aşteptau această susţinere. Dacă n-o sesizează atunci când au nevoie de ea, copiii riscă să se inhibeze şi unii chiar refuză să meargă mai departe. Şi noi, cei maturi, avem nevoie de susţinere şi încurajare, dar cei mici - cu atât mai mult. Astfel de lucruri îţi rănesc orgoliul şi te demotivează”, mărturiseşte interpreta, punctând şi asupra unui paradox specific spaţiului nostru. Artista se întreabă: de ce interpreţii noştri sunt apreciaţi în ţară doar după ce sunt apreciaţi peste hotare? Paradoxul este valabil şi în situaţia în care artiştilor autohtoni li se plătesc bănuţi, iar celor străini mii de euro.

Fireşte că succesul şi experienţa au îmbogăţit-o sufleteşte, dar nu putem spune că şi financiar, deoarece, din banii câştigaţi, cântăreaţa va trebui să-şi acopere cheltuielile pentru investiţiile făcute, care, de altfel, au fost nu puţine. Dar, oricât de mari ar fi dificultăţile, Cristina Scarlat va merge mai departe, chiar dacă invitaţiile la concerte continuă să întârzie (din cauza kilogramelor), iar unii mai sunt sceptici în privinţa potenţialului ei.

P.S. Celor care mai continuă să şoptească în surdină, înnegriţi de ciudă şi invidie în cazul dat, le spunem că sunt asemeni câinilor care latră în oglindă…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)