Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Mai 2019
Abonamente

Social 25 August 2014, ora 07:00    Din editia print

educațieCriză de elevi: Zeci de licee vor rămâne fără clasa a X-a

Marime Font

Fie că le e frică de bacalaureat, fie că au devenit mai pragmatici, vara aceasta absolvenții de gimnaziu și-au schimbat prioritățile reorientându-se către școlile profesionale și colegii. Astfel, în lipsa solicitărilor, zeci de licee din republică ar putea rămâne anul acesta fără clasele a X-a, iar unele din ele riscă, în următorii ani, să fie reorganizate. 

Numai în municipiul Chișinău circa 30 de licee din cele 84 existente nu au reuşit să adune numărul necesar de cereri pentru a forma două clase paralele, după cum prevede regulamentul. În cadrul ședinței operative a primăriei șefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat că urmează să se decidă, împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu autorităţile locale, cum se va proceda cu instituţiile vizate. Potrivit ei, situația creată se datorează migrației peste hotare. Statisticile arată că în ultimii 5-6 ani, circa 7 mii de elevi care au absolvit treapta gimnazială, au plecat peste hotare împreună cu părinții lor.

Situația este similară în toată republica. Spre exemplu, în Cimișlia procesul de admitere s-a desfășurat în jumătate dintre licee. Dacă anul trecut, din cele opt licee, trei au rămas fără clasa a X-a, anul acesta încă o instituție a sistat procesul de admitere.


„În cele patru instituții care au desfășurat procesul de admitere avem numărul necesar de elevi pentru formarea a două clase. Conform strategiei de reorganizare a învățământului liceal în raionul Cimișlia, care va fi aplicată în 2015, în raion vor rămâne trei licee: un liceu clasic, un liceu internat și se reorganizează un liceu cu profil arte. Acum nu a fost admitere în alte licee din cauza numărului mic de elevi. Unul dintre licee este cu predare în limba rusă, dar este ultimul an în care acesta funcționează cu statut de liceu pentru că nu sunt cereri de la vorbitorii de rusă. Anul acesta au fost depuse doar trei cereri”, a declarat pentru TIMPUL Ion Delinschi, șeful Direcției de învățământ Cimișlia.
Un alt motiv care i-a făcut pe tineri să ocolească liceele anul acesta a fost BAC-ul. Elevii care nu vor sau le e teamă că nu vor promova examenele de bacalaureat și-au depus dosarele în școlile profesionale și colegii.

„La moment se observă o reorientare a tinerilor absolvenți de gimnaziu către școlile profesionale și colegii, și sunt elevi care merg la colegiu nu atât pentru că vor o specialitate ori să lucreze, dar pentru că se tem că nu vor susține bacalaureatul și, în caz de ceva, să aibă o oportunitate de a se angaja”, consideră șeful Direcției de învățământ Drochia, Iurie Melinte.

În prezent, din cele nouă licee existente în raion numai șase au organizat procesul de admitere. „La liceul B.P. Hasdeu avem două clase completate, iar celelalte trei licee din oraș au câte 20 de elevi per clasă. Admiterea în sate s-a făcut în liceul din Pelinia și Popeștii de Sus. La Popești, cu titlul de excepție anul trecut a fost numai o clasă de a X-a. Ei sunt departe de Drochia și cred că vom ruga ca și anul acesta să se facă o excepție. La Popești, elevii au avut cel mai bun rezultat la BAC, o rată de promovabilitate de 80%”, subliniază șeful direcției raionale. Acesta remarcă faptul că, dacă tendința se va menține în următorii ani, celelalte trei licee vor fi nevoie să-și schimbe statutul.

Ilie Pădureț, directorul Școlii Profesionale nr. 8, președintele Consiliului Național din Învățământul Profesional

„Noi ne-am împlinit planul. Avem peste doi pretendenți pe loc la croitorie. Cel mai greu s-au completat grupele la meseriile noi pe care oamenii nu le cunosc: marochinărie, reglor utilaj tehnologic, dar cei care au picat bacalaureatul nu prea vin. Ei pleacă peste hotare sau merg la colegii.

La Nisporeni și Leova au introdus meserii noi de fermier și ar fi trebuit să fie cerere mare la ele, dar la primul tur nu s-au completat locurile. Avem nevoie de centre de orientare profesională”.

Gabriel Palade, directorul Colegiului Financiar Bancar, președintele Consiliului Colegiilor din Moldova

„Anul acesta dinamica este substanțial pozitivă. Nu putem compara Colegiul de Medicină care pentru 200 de locuri disponibile a înregistrat 900 de cereri cu un colegiu tehnic unde raportul a fost de 1 la 1. Dar totuși se simte un interes mai mare. Cred că orientarea spre colegii și declinul demografic influențează activitatea liceelor, dar eu cred că totul o să fie bine, noi oricum nu putem înmatricula mai mulți elevi decât locurile disponibile, așa că elevii care nu au fost admiși, cred că vor merge la licee”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)