Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Social 16 Martie 2015, ora 07:00    Din editia print

Criza de profesori de religie reduce numărul elevilor

Marime Font

Educația religioasă este singurul model european, pe care societatea civilă din RM nu-l acceptă.

În timp ce peste 90% din părinții elevilor din România au depus recent cereri ca odraslele lor să învețe Religia la școală, în RM numărul doritorilor de a studia acest curs descrește din an în an. Specialiștii în domeniul respectiv consideră că problemă a apărut din cauza crizei de pedagogi de religie. Deja de doi ani, la Universitatea de Stat (USM), se predă Didactica religiei, cu acordul Ministerului Educației.

Religia a fost introdusă ca obiect de studiu opțional în RM, în anul 2010, printr-o hotărâre de Guvern. Atunci, potrivit unor responsabili de la Ministerul Educației, tuturor cultelor înregistrate oficial în ţara noastră li s-a propus să elaboreze curriculumul pentru această disciplină. Însă acestei solicitări au răspuns doar ortodocșii, romano-catolicii, precum și creștinii de rit evanghelic și adventist de ziua a șaptea.

41 mii de copii din 502 şcoli învaţă Religia

În prezent, Religia poate fi predată într-o școală rurală, dacă cel puțin 12 elevi îşi doresc acest lucru, iar în localitățile urbane este nevoie de 15 solicitări. Angela Levința, șefa Cabinetului metodic al Mitropoliei Moldovei, spune că, în ultimul timp, părinţii optează pentru predarea Religiei, arătându-se deranjați de atitudinea tinerei generaţii faţă de cei din jur. „Nu avem alte modele în baza cărora ne-am educa copiii şi nu propunem altceva decât valorile general-umane, care mai întâi de toate ne învață bunul simț. Aflându-ne la Chişinău şi necunoscând realitatea din republică, unde avem o sumedenie de copii rămaşi fără părinţi, ni se pare că religia întunecă minţile. Dar, când le este mai greu, aceşti copii caută protecţie inclusiv la biserică”, adaugă Angela Levința.


Cu toate acestea, statistica Ministerului Educației arată că numărul elevilor care fac religie a scăzut în ultimii cinci ani de la 76 de mii la 41 de mii. Astăzi, cursul este predat la treapta gimnazială în 476 de şcoli, iar la treapta liceală – în 26 de instituţii de învăţământ. Preotul Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău consideră că motivul acestui dezinteres este lipsa de experienţă a profesorilor: „În primul rând, marea majoritate a preoţilor nu au studii pedagogice. În al doilea rând, un profesor bun nu se poate întreţine din salariu”.
În RM nu există şcoli pentru instruirea profesorilor de Religie. Abia de acum doi ani, masteranzii la pedagogie de la USM pot studia Didactica religiei, disciplină care face parte din programul „Consiliere educațională și spirituală”, aprobat de Ministerul Educației. În acest an de studii, aici învaţă 18 tineri. Autorii proiectului sunt profesoara Viorica Goraş-Postică, coordonator de programe la ONG-ul „Pro Didactica” și preotul Octavian Moșin. „În noul Cod al Educației, se spune foarte clar că învăţământul în RM este laic. De aceea, încercăm să găsim o cale de mijloc între învățământul laic și cel bisericesc, pentru a nu teologiza sau dogmatiza această disciplină”, menţionează profesoara.

„Religia nu trebuie predată din banii statului”

Este, totuşi, necesară educaţia religioasă în școli? Opiniile în acest sens diferă radical între adepţii şi oponenţii introducerii în învăţământ a acestei discipline. Antonița Fonari, secretar general al Consiliului Naţional al ONG-urilor din RM este de părerea că elevii ar trebui să învețe în mod obligatoriu câteva ore de istorie a religiilor în cadrul cursului de Istorie, iar reprezentanţii cultelor pot citi lecţii doar în afara şcolii şi nu din banii statului. „Principiile de bază ale religiilor explică foarte mult din evoluţia lumii, din tolerare şi probleme care pot fi rezolvate cu ajutorul religiei. În rest, pentru mine e suficient că, în fiecare seară, ne rugăm cu toţi copiii şi o dată în săptămână mergem la biserică. Nu sunt deloc adeptă a unei anumite religii. Noi trebuie să folosim banii contribuabililor pentru chestiunile obligatorii. Există domeniile „sănătate publică” şi „educaţie”, pentru întreţinerea cărora este nevoie de bani foarte mulți”, susține Antonița Fonari.

„Preoţii care fac biserici în şcoli să răspundă penal”

Activistul Oleg Brega vede chiar un pericol în Religie şi propune instituirea unui moratoriu de un deceniu, în care biserica să nu se implice în activitatea instituțiilor de stat și nici în școli. El îşi motivează opinia prin faptul că politicienii ar fi loiali bisericii ortodoxe şi că mass-media susţine biserica. „De Paşti, apare Focul Haric și se duc toţi cu avioane de stat şi se închină la biserica în care nici nu cred. Tot felul de deputaţi din alte confesiuni sau care se declară atei se duc la biserică doar din oportunism. Și ascultă de biserică în campania electorală. Trebuie să le cerem socoteală, dacă avem articol în Constituţie care vorbeşte despre un stat laic”, sugerează Brega. El nu are nimic împotriva predării religiei ca disciplină opțională, dar optează ca preoții care deschid biserici în instituțiile de învățământ să fie trași la răspundere penală. „După orele obligatorii, să facă copiii ce vor, dar construcția bisericilor în școli mi se pare ceva inadmisibil, revoltător şi la limita penalului. Este o formă activă de prozelitism, interzisă de Codul Penal, dar tolerată din motive politice”, susține activistul.

„Nici creaţionismul, nici evoluţionismul nu sunt argumentate ştiinţific”

Totodată, în opinia lui Oleg Brega, este paradoxal și descalificant faptul ca elevii să învețe la biologie despre evoluţie, iar la religie - despre creația divină. Însă profesoara Goraş-Postică este de altă părere: „Cele două teorii despre geneza omenirii nu se bat cap în cap şi poate că se completează una pe alta. Cu atât mai mult, cu cât astăzi s-a demonstrat deja că nici Darwin nu a fost atât de ateu, pe cât îl vrea cineva”. Preotul Andrei Rusu, fost jurnalist şi licenţiat în istorie, adaugă: „Şi teoria evoluționistă, și cea creaționistă se bazează pe principiile credinţei. Niciuna nu este argumentată ştiinţific. Astfel, trebuie predate ambele teorii și copilul să facă alegerea”.

Acelaşi cleric consideră că predarea religiei în şcoală le asigură copiilor mai întâi de toate o cultură generală despre tradiţia care a format civilizaţia românească și cea europeană. „Fără aceste cunoștințe, copiii care nu vor frecventa ora de Religie vor avea un gol în inteligenţă, ceea ce-i va face inferiori în faţa celorlalţi. Este, dacă vreţi, un scop pragmatic şi academic. Totodată, religia aduce la cunoştinţa copiilor cine este Dumnezeu, căci până la urmă El face scopul vieţii noastre. Elevii nu trebuie educaţi doar în spiritul lui Marx şi al lui Engels, care abundă în manualele de Istorie, dar în spiritul lui Hristos, care rămâne a fi prima şi ultima valoare a unui om”, opinează Andrei Rusu.

„Dacă vrem în UE, să adoptăm modelul european”

La rândul său, ieromonahul Petru Pruteanu este de părerea că RM ar trebui să nu ignore exemplul european în privinţa predării Educaţiei religioase în şcoli. „Din fericire, societatea noastră nu se limitează la Oleg Brega şi alţi năimiţi, care ne trădează valorile noastre multiseculare, încercând să ne înveţe cum să trăim. În cele mai multe ţări ale Europei, religia face parte din trunchiul disciplinelor de bază în școli. Profesorii sunt acreditaţi şi plătiţi de stat. Cunosc profesori de religie ortodoxă din România şi RM care predau în Belgia. Deci, dacă vrem să ne integrăm în UE, de ce nu adoptăm acest model, ci-i lăsăm pe toţi mincinoşii să delireze că predarea religiei în şcoală nu ar corespunde valorilor europene? Predarea religiei nu înseamnă îndoctrinare şi limitare a gândirii, ci o deschidere spre o cunoaştere mai profundă a lumii, o vaccinare împotriva răului pe care-l aduce lumea. Cei care sunt împotriva predării religiei în şcoală, vor, de fapt, ca copiii să nu poată spune niciodată NU! Sub masca toleranţei, ei vor să educe nişte roboţi care să fie manipulaţi şi ghidaţi după bunul lor plac”, afirmă ieromonahul.

Până acum patru luni, în România, părinții care nu doreau ca Religia să li se predea copiilor lor depuneau o cerere în această privință. Dar în noiembrie 2014, Curtea Constituțională a decis ca cererile respective să fie scrise de către părinţii care optează pentru studierea Religiei. Astfel, până în martie 2015, școlile de peste Prut au adunat semnăturile a peste 90% dintre părinții.

Predarea religiei este obligatorie în Austria, Cipru, Finlanda, Danemarca, Grecia, Malta, Irlanda, Germania, Marea Britanie și alte state. În unele din aceste țări, părinții își pot scuti copiii de frecventarea acestor cursuri. Religia se predă opțional în Bulgaria, Portugalia Cehia, Estonia, Italia, Olanda, Estonia, Ungaria. În Polonia, Lituania, Slovacia, Luxemburg, elevii aleg între cursul de Religie și cel de Etică, iar în Spania – între Religie şi Istoria religiilor. În majoritatea țărilor europene, aceste cursuri sunt plătite de stat. Şcolile din Anglia, Scoția și Irlanda de Nord organizează zilnic câte un serviciu liturgic, la care participă toți elevii.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)