Astăzi 27 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 26 Septembrie 2020
Abonamente

Social 11 Iunie 2010, ora 10:30    Din editia print

Criza demografică mondială analizată de un expert din România

Marime Font

Profesorul Vasile Gheţău, expert în demografie, a sosit din România şi s-a aflat în R. Moldova la sfârşitul lunii mai, la iniţiativa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare, în colaborare cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Academia de Studii Economice a Moldovei. Scopul misiunii sale a fost desfăşurarea unui curs de instruire în demografie pentru masteranzii ASEM, în cadrul programului de studii postuniversitare în demografie şi economia populaţiei. Cursul se înscrie în seria de activităţi organizate de UNFPA şi partenerii săi în scopul dezvoltării şi fortificării capacităţilor de analiză demografică în Moldova.

Director al Centrului demografic al Academiei Române, profesor la Universitate, Vasile Gheţău este un bun cunoscător al situaţiei demografice din R. Moldova, a instruit mai mulţi specialişti în materie de demografie din RM. Este una din personalităţile care a participat la editarea Cărţii Verzi a populaţiei în RM, pentru anii 1990-2008.

- Dle Gheţău, cum influenţează criza demografică asupra întregului continent european?

Loading...


- Situaţia demografică a întregului continent european este din ce în ce mai preocupantă pentru clasa politică, pentru guverne, pentru opinia publică. Marea preocupare, la nivelul Comisiei Europene, este cea a îmbătrânirii demografice, a creşterii proporţiei populaţiei vârstnice în tot spaţiul UE. Această creştere continuă nu poate fi stopată şi necesită implicaţii de natură financiară. E vorba de asigurările sociale, pensii etc. Practic, au apărut fisuri foarte mari în bugetele asigurării sociale, inclusiv în ţările dezvoltate. S-au creat dezechilibre majore, chiar deficit, în multe ţări. În prezent, toţi caută soluţii. De exemplu, în Franţa a crescut vârsta de pensionare. Evident, aceste acţiuni stârnesc mişcări sociale.

- Apropo, când UE a pus pentru prima dată problema situaţiei demografice?

- Problema situaţiei demografice în UE a fost pusă pentru prima dată oficial de către Comisia Europeană în 2005. Acest lucru n-a fost întâmplător. Să nu uităm că, în 2004, în UE au intrat şi ţări din spaţiul ex-sovietic, care aveau grave probleme la capitolul demografic. În 2005, Comisia de la Bruxelles a elaborat Cartea Verde a ţărilor membre ale UE. Situaţia demografică a ţărilor din spaţiul UE este atât de complicată şi îngrijorătoare, încât ar fi nevoie de o acţiune comună la nivelul Comisiei Europene. Dacă urmărim răspunsurile guvernelor de atunci, toate au spus că nu este nevoie de o abordare comună. Au fost diverse motivaţii. Cu alte cuvinte, Bruxellesul n-a putut lua o poziţie comună. Tot ce a ieşit pozitiv din această tentativă a fost alocarea de fonduri pentru cercetarea demografică, din fondurile comunitare. S-a creat o stare de aşteptare, timp în care s-au acumulat mai multe lucruri negative. Părerea mea e că poziţia Comisiei Europene se va schimba în următorii ani, pentru că evoluţiile negative din ţările ex-comuniste care fac parte din UE la ora actuală încep să se extindă şi în ţările dezvoltate. Deja în ultimii doi ani a fost o scădere a populaţiei în Italia şi Germania. În Germania au început să fie luate o serie de măsuri. Angela Merkel e un om de acţiune şi are o forţă politică mare. În acest cadru general, ţările din spaţiul central şi est-european au avut şi au o situaţie demografică rea, doar cu câteva excepţii. Excepţiile se cheamă Polonia, Cehia şi Slovacia, care au o scădere naturală minimă. Celelalte se află într-un veritabil dezastru demografic. E vorba de Ţările Baltice, România, Bulgaria şi, într-o măsură mai mică, Ungaria.

- Numai sărăcia a provocat scăderea natalităţii?

- După ’89, ’90, natalitatea a scăzut peste tot. Iar creşterea mortalităţii a survenit dintr-o sumă întreagă de evenimente, factori specifici tranziţiei. E vorba de o scădere a nivelului de trai, de apariţia şomajului, stres şi de o scădere a calităţii asistenţei medicale în ţările respective. Mai puţin în Polonia, Cehia, Slovacia. Pentru că în aceste ţări reformele structurale cele mai importante au fost rapid instalate. Au fost doi-patru ani de criză economică, apoi ele şi-au revenit, iar creşterea economică a însemnat un transfer automat de calitate a vieţii. Nu ştim cât de important a fost rolul factorului psihologic, alături de cel strict material. În schimb, putem vedea rolul factorilor sociologici în evoluţia natalităţii în toate ţările. Avem în faţă un fenomen cu o determinare mult mai complexă, în care nu factorul economic a fost primordial, ci cel psihologic, şocul schimbării, incertitudinea etc. Cuplul a fost derutat. A dispărut un sistem unde erau alocaţii, fie aveau salariu stabil, şi a apărut un alt sistem, foarte fragil. De aici - şi această alunecare veritabilă a natalităţii. Dacă ne referim la R. Moldova şi România, acestea au cunoscut până în anul 2000 un grad de deteriorare dintre cele mai ridicate. A fost vorba de o scădere a natalităţii, de o creştere a mortalităţii. În materie de natalitate suntem pe acelaşi plan: 1,3 copii la o femeie. Dar speranţa de viaţă între cele două ţări e diferită.

- Care e situaţia demografică în R. Moldova?

- Anual, R. Moldova pierde circa 8 mii de cetăţeni, ceea ce este echivalentul a patru-cinci sate cu o populaţie medie. În 2009 s-au înregistrat 42 mii de decese şi circa 39 de mii de naşteri. Diferenţa e de 3 mii doar în proces natural, fără să luăm în considerare emigrarea. Dar până în 2009 decalajul a fost mult mai mare. Ce ne aşteaptă pe noi în următorii ani, începând din 2015, când în vârsta de mariaj va veni generaţia anilor ’90? Acum, în vârsta mariajului intră tinerii care s-au născut la sfârşitul anilor ’80, când am avut o creştere considerabilă a natalităţii, având peste 90 mii de naşteri. Astăzi numărul naşterilor s-a micşorat aproape de trei ori. Iar în 3-4 ani de zile va intra în vârsta matură pentru mariaj generaţia anilor ’90 şi atunci se va resimţi şi mai mult criza despre care vă vorbim.

- Ce se poate face?

- Dacă cineva cunoaşte răspunsul la această întrebare, nu numai că ar primi Premiul Nobel, dar ar fi şi un erou naţional. Orişice intervenţie - chiar şi una foarte inteligentă care ar fi preluată astăzi de guvern - va aduce rezultate abia peste vreo 25 de ani. Or, guvernanţii, în aproape toate ţările, sunt preocupaţi de durata mandatului, stabilitate pentru patru ani de zile şi apoi promisiuni pentru încă un mandat. Nimeni nu spune că a venit azi la guvernare ca să asigure creşterea demografică peste 25 de ani. Trebuie să avem o viziune pe termen mediu şi lung, nu pe termenul mandatului. O soluţie pentru redresarea fertilităţii este elaborarea unei strategii naţionale în domeniul dezvoltării populaţiei, care să fie agreată de toată clasa politică.

- Ce ţară ar putea servi drept exemplu la acest capitol?

- Eu cunosc situaţia din Franţa. Această ţară are o politică familială excepţională, începută în anii ’50, pusă la punct în timp, modificată. În mod paradoxal, ponderea cea mare nu o au alocaţiile în bani. Acolo sunt servicii şi prestaţii pentru copii, creşe, grădiniţe, şcoala maternală, vacanţe plătite, facilităţi la chirie. E singura ţară din lume unde impozitul pe salariu depinde de numărul şi de vârsta copiilor. Dar, paralel a existat şi cercetare ştiinţifică extraordinară. Un rol important au jucat şi mijloacele de informare în masă. Luaţi ziarele franţuzeşti, urmăriţi terminologia care o folosesc, este impecabilă. În schimb, ziarele româneşti şi din altă parte spun o groază de prostii. Presa de acolo a fost învăţată cum să abordeze corect problema.

- Dle Gheţău, vă mulţumim pentru timpul acordat.


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)