Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:36
Abonamente

Social 11 Iunie 2010, ora 10:30    Din editia print

Criza demografică mondială analizată de un expert din România

Marime Font

Profesorul Vasile Gheţău, expert în demografie, a sosit din România şi s-a aflat în R. Moldova la sfârşitul lunii mai, la iniţiativa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare, în colaborare cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Academia de Studii Economice a Moldovei. Scopul misiunii sale a fost desfăşurarea unui curs de instruire în demografie pentru masteranzii ASEM, în cadrul programului de studii postuniversitare în demografie şi economia populaţiei. Cursul se înscrie în seria de activităţi organizate de UNFPA şi partenerii săi în scopul dezvoltării şi fortificării capacităţilor de analiză demografică în Moldova.

Director al Centrului demografic al Academiei Române, profesor la Universitate, Vasile Gheţău este un bun cunoscător al situaţiei demografice din R. Moldova, a instruit mai mulţi specialişti în materie de demografie din RM. Este una din personalităţile care a participat la editarea Cărţii Verzi a populaţiei în RM, pentru anii 1990-2008.

- Dle Gheţău, cum influenţează criza demografică asupra întregului continent european?


- Situaţia demografică a întregului continent european este din ce în ce mai preocupantă pentru clasa politică, pentru guverne, pentru opinia publică. Marea preocupare, la nivelul Comisiei Europene, este cea a îmbătrânirii demografice, a creşterii proporţiei populaţiei vârstnice în tot spaţiul UE. Această creştere continuă nu poate fi stopată şi necesită implicaţii de natură financiară. E vorba de asigurările sociale, pensii etc. Practic, au apărut fisuri foarte mari în bugetele asigurării sociale, inclusiv în ţările dezvoltate. S-au creat dezechilibre majore, chiar deficit, în multe ţări. În prezent, toţi caută soluţii. De exemplu, în Franţa a crescut vârsta de pensionare. Evident, aceste acţiuni stârnesc mişcări sociale.

- Apropo, când UE a pus pentru prima dată problema situaţiei demografice?

- Problema situaţiei demografice în UE a fost pusă pentru prima dată oficial de către Comisia Europeană în 2005. Acest lucru n-a fost întâmplător. Să nu uităm că, în 2004, în UE au intrat şi ţări din spaţiul ex-sovietic, care aveau grave probleme la capitolul demografic. În 2005, Comisia de la Bruxelles a elaborat Cartea Verde a ţărilor membre ale UE. Situaţia demografică a ţărilor din spaţiul UE este atât de complicată şi îngrijorătoare, încât ar fi nevoie de o acţiune comună la nivelul Comisiei Europene. Dacă urmărim răspunsurile guvernelor de atunci, toate au spus că nu este nevoie de o abordare comună. Au fost diverse motivaţii. Cu alte cuvinte, Bruxellesul n-a putut lua o poziţie comună. Tot ce a ieşit pozitiv din această tentativă a fost alocarea de fonduri pentru cercetarea demografică, din fondurile comunitare. S-a creat o stare de aşteptare, timp în care s-au acumulat mai multe lucruri negative. Părerea mea e că poziţia Comisiei Europene se va schimba în următorii ani, pentru că evoluţiile negative din ţările ex-comuniste care fac parte din UE la ora actuală încep să se extindă şi în ţările dezvoltate. Deja în ultimii doi ani a fost o scădere a populaţiei în Italia şi Germania. În Germania au început să fie luate o serie de măsuri. Angela Merkel e un om de acţiune şi are o forţă politică mare. În acest cadru general, ţările din spaţiul central şi est-european au avut şi au o situaţie demografică rea, doar cu câteva excepţii. Excepţiile se cheamă Polonia, Cehia şi Slovacia, care au o scădere naturală minimă. Celelalte se află într-un veritabil dezastru demografic. E vorba de Ţările Baltice, România, Bulgaria şi, într-o măsură mai mică, Ungaria.

- Numai sărăcia a provocat scăderea natalităţii?

- După ’89, ’90, natalitatea a scăzut peste tot. Iar creşterea mortalităţii a survenit dintr-o sumă întreagă de evenimente, factori specifici tranziţiei. E vorba de o scădere a nivelului de trai, de apariţia şomajului, stres şi de o scădere a calităţii asistenţei medicale în ţările respective. Mai puţin în Polonia, Cehia, Slovacia. Pentru că în aceste ţări reformele structurale cele mai importante au fost rapid instalate. Au fost doi-patru ani de criză economică, apoi ele şi-au revenit, iar creşterea economică a însemnat un transfer automat de calitate a vieţii. Nu ştim cât de important a fost rolul factorului psihologic, alături de cel strict material. În schimb, putem vedea rolul factorilor sociologici în evoluţia natalităţii în toate ţările. Avem în faţă un fenomen cu o determinare mult mai complexă, în care nu factorul economic a fost primordial, ci cel psihologic, şocul schimbării, incertitudinea etc. Cuplul a fost derutat. A dispărut un sistem unde erau alocaţii, fie aveau salariu stabil, şi a apărut un alt sistem, foarte fragil. De aici - şi această alunecare veritabilă a natalităţii. Dacă ne referim la R. Moldova şi România, acestea au cunoscut până în anul 2000 un grad de deteriorare dintre cele mai ridicate. A fost vorba de o scădere a natalităţii, de o creştere a mortalităţii. În materie de natalitate suntem pe acelaşi plan: 1,3 copii la o femeie. Dar speranţa de viaţă între cele două ţări e diferită.

- Care e situaţia demografică în R. Moldova?

- Anual, R. Moldova pierde circa 8 mii de cetăţeni, ceea ce este echivalentul a patru-cinci sate cu o populaţie medie. În 2009 s-au înregistrat 42 mii de decese şi circa 39 de mii de naşteri. Diferenţa e de 3 mii doar în proces natural, fără să luăm în considerare emigrarea. Dar până în 2009 decalajul a fost mult mai mare. Ce ne aşteaptă pe noi în următorii ani, începând din 2015, când în vârsta de mariaj va veni generaţia anilor ’90? Acum, în vârsta mariajului intră tinerii care s-au născut la sfârşitul anilor ’80, când am avut o creştere considerabilă a natalităţii, având peste 90 mii de naşteri. Astăzi numărul naşterilor s-a micşorat aproape de trei ori. Iar în 3-4 ani de zile va intra în vârsta matură pentru mariaj generaţia anilor ’90 şi atunci se va resimţi şi mai mult criza despre care vă vorbim.

- Ce se poate face?

- Dacă cineva cunoaşte răspunsul la această întrebare, nu numai că ar primi Premiul Nobel, dar ar fi şi un erou naţional. Orişice intervenţie - chiar şi una foarte inteligentă care ar fi preluată astăzi de guvern - va aduce rezultate abia peste vreo 25 de ani. Or, guvernanţii, în aproape toate ţările, sunt preocupaţi de durata mandatului, stabilitate pentru patru ani de zile şi apoi promisiuni pentru încă un mandat. Nimeni nu spune că a venit azi la guvernare ca să asigure creşterea demografică peste 25 de ani. Trebuie să avem o viziune pe termen mediu şi lung, nu pe termenul mandatului. O soluţie pentru redresarea fertilităţii este elaborarea unei strategii naţionale în domeniul dezvoltării populaţiei, care să fie agreată de toată clasa politică.

- Ce ţară ar putea servi drept exemplu la acest capitol?

- Eu cunosc situaţia din Franţa. Această ţară are o politică familială excepţională, începută în anii ’50, pusă la punct în timp, modificată. În mod paradoxal, ponderea cea mare nu o au alocaţiile în bani. Acolo sunt servicii şi prestaţii pentru copii, creşe, grădiniţe, şcoala maternală, vacanţe plătite, facilităţi la chirie. E singura ţară din lume unde impozitul pe salariu depinde de numărul şi de vârsta copiilor. Dar, paralel a existat şi cercetare ştiinţifică extraordinară. Un rol important au jucat şi mijloacele de informare în masă. Luaţi ziarele franţuzeşti, urmăriţi terminologia care o folosesc, este impecabilă. În schimb, ziarele româneşti şi din altă parte spun o groază de prostii. Presa de acolo a fost învăţată cum să abordeze corect problema.

- Dle Gheţău, vă mulţumim pentru timpul acordat.


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)