Media

Criza din Egipt. Cel puţin 75 de morţi şi 1.000 de răniţi în timpul nopţii

Violenţe ample s-au înregistrat atât la Cairo, cât şi în oraşele Alexandria şi Damiette. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă fie pentru a sărbători, fie pentru a protesta împotriva deciziei unui tribunal din Cairo de a-l plasa în arest preventiv pe fostul preşedinte Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată în 3 iulie. Morsi a fost plasat oficial în detenţie pentru 15 zile, fiind acuzat de legături cu mişcarea palestiniană Hamas, în timpul atacuri împotriva poliţiei şi evadarea sa din închisoarea Wadi Natroun, în vara anului 2011.

Casa Albă a decis că, legal, nu este obligată să spună dacă evenimentele recente din Egipt, în urma cărora armata a preluat puterea în stat, au fost sau nu o lovitură de stat, a anunţat vineri un oficial din cadrul Administraţiei Obama, citat de New York Times. "Nu vom spune că a fost o lovitură de stat, nu vom spune că nu a fost o lovitură de stat, nu vom spune nimic", a explicat sursa de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.

Refuzul Statelor Unite de a defini situaţia din Egipt vine după trei săptămâni de aşteptare şi înseamnă că al doilea cel mai mare destinatar al ajutoarelor financiare americane (după Israel) va putea primi în continuare 1,5 miliarde de dolari anual. Din această sumă, 1,3 miliarde reprezintă asistenţă militară.

gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *