Social

Criza financiara ocoleste sistemul medical

Criza financiara loveste dur in piata farmaceutica, reducand importurile de medicamente cu 30 la suta, a vanzarilor cu 20%, fata de primul trimestrul al anului 2008, si majorand pretul acestora cu aproximativ 5%. Aceasta insa are efect atenuant asupra sistemului medical in general. Cel putin asa reiese din declaratiile prim-vicedirectorului Agentiei Medicamentului, Vladimir Safta, si ale ministrului Sanatatii, Larisa Catrinici.

„Reorganizarile si implementarile din ultimii ani in sistemul de sanatate din R. Moldova ne permit sa credem ca acesta nu va fi afectat atat de grav de criza financiara, deoarece sistemul de asigurare obligatorie din RM este stabil si ne da posibilitatea de a manevra, de a mentine situatia”, afirma ministrul. Oficialul ne asigura ca, in momentul in care reducerea investitiilor in domeniul medicinii va fi inevitabila, ea nu-i va afecta pe pacientii care absorb cea mai mare parte din cheltuieli, pe cei bolnavi de tuberculoza si HIV/SIDA (costurile tratamentului acestor categorii si asa sunt finantate de organizatii internationale – n.a.), maladiile infectioase, viciile congenitale, hepatitele si cirozele.

Salariile personalului medical si volumul serviciilor nu vor avea de suferit, in schimb managerii de spitale nu vor mai putea visa la reparatii capitale si achizitionare de tehnica medicala performanta, a dat de inteles Larisa Catrinici. Ea a spus ca proiectul de lege ce prevede reducerea cu 20% a alocatiilor pentru bugetele locale se afla in proces de discutie si deocamdata nu-i nimic clar. Declaratiile Larisei Catrinici sunt confirmate de expertul economic Veaceslav Ionita. El sustine ca Bugetul asigurarilor medicale este afectat de criza intr-o masura mult mai mica decat cel de stat si al asigurarilor sociale.

Comunitatea internationala este ingrijorata

Desi oficialii autohtoni din domeniul sanatatii afirma ca efectele crizei economice inca nu i-au afectat, autoritatile internationale privesc cu multa ingrijorare la ce rezultate ar putea duce accentuarea crizei in tarile sarace, cum ar fi, bunaoara, R. Moldova.
Potrivit unui comunicat emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in cadrul intrunirii internationale desfasurata la Bonn la sfarsitul lunii aprilie, actuala criza ar putea agrava riscurile existente in sistemul de sanatate. Mai ales daca se iau in calcul si alti factori care duc la imbolnavire, cum ar fi cei climatici. Cristiana Slavi, specialist in relatii publice la OMS, atrage atentia ca schimbarea climei, cu toate fenomenle ce le presupune, are o inflenta nefasta asupra sanatatii populatiei.

Bunaoara, temperaturile inalte cresc nivelul de poluare cu ozon, ce cauzeaza anual 20.000 de decese premature in UE. De asemenea, valurile de caldura ce s-au abatut asupra Europei in 2003 au facut peste 70.000 de victime, iar ridicarea temeperaturii globale in medie cu 3oC, prognozata pentru 2071-2100, va duce la 86.000 de decese anual. Caldura ii afecteaza, inainte de toate, pe oamenii in varsta. Afectiunile cronice si administrarea medicamentelor pot micsora rezistenta la temperaturile inalte. Riscului caniculei sunt supuse toate persoanele care munesc in aer liber, in special oamenii de la sate, cu venit mic, locuitorii marilor orase, ai localitatilor care au insuficienta de apa etc.
 

Oficialii internationali sunt ingrijorati si de sanatatea copiilor, indeosebi a celor care provin din tari cu un venit scazut si care, potrivit statisticelor, sunt cei mai vulnerabili la diferiti factori de imbolnavire. Spre exemplu, peste 13.000 de copii mor anual din cauza afectiunilor diareice in Europa Centrala si de Est, in mare parte pentru ca n-au acces la surse de apa de calitate si au un nivel scazut de educatie sanitra. Cinci din sase decese sunt atribuite leziunilor traumatice (accidente, inundatii, incendii etc.), majoritatea copiilor provenind, de asemenea, din tarile sarace. Pe parcursul anului trecut, in Moldova au murit 13 copii in urma incendiilor, cei mai multi fiind din mediul rural, unde cauza de baza este utilizarea combustibilului solid la inalzirea caselor, in timp ce anual peste 10.000 de copii cu varsta intre 0-4 ani mor din aceeasi cauza in Europa.
De aceea, OMS, in contextul crizei financiare, recomanda insistent tuturor statelor sa nu-si reduca bugetele pentru sanatate si mediu, ci sa ia masuri sporite de prevenire a imbolnavirilor si de protectie a populatiei la nivel individual si national.

Daniela Galai,
pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *