UE / Nato

Criza politica in Bulgaria

Formatiunea de centru-dreapta GERB ( Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei), aflata la putere la Sofia, a anuntat miercuri ca va depune o cerere in Parlament pentru initirea procedurii de suspendare din functie a presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov.

Potrivit Sofia News Agency, copresedintele grupului parlamentar GERB, Krasimir Velcev a anuntat decizia dupa discutiile avute cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si cu experti in legatura cu implicatiile legale ale scandalului provocat de inregistrarea discutiei purtate de presedintele Gheorghi Parvanov cu ministrul de finante Simeon Djankov.

Parvanov este acuzat de „incalcare a Constitutiei”, pentru ca a decis sa faca publica transcrierea unei discutii pe care a avut-o cu ministrul de finante, Simeon Djankov, cei doi aflandu-se intr-un conflict deschis. Acuzatiile GERB sunt dure, arata Evenimentul Zilei.

Intre presedintele Bulgariei si ministrul de finante a izbucnit la 1 martie un conflict, presedintele reprosandu-i ministrului ca ar fi sugerat intr-o emisiune televizata ca este miliardar si ca detine numeroase proprietati de lux in strainatate, relateaza NewsIn.

Parvanov si Djankov au avut la sfarsitul saptamanii trecute o intalnire pe care presedintele a calificat-o ulterior drept "inutila". Presedintia a publicat pe site stenograma discutiei, ceea ce a provocat o controversa, criticii afirmand ca se incalca astfel Constitutia, care prevede ca o persoana nu poate fi inregistrata fara a-si da consimtamantul.

Critici de la UE

Un membru important al Partidului Socialist bulgar, Gheorghi Bliznaski, considera ca presedintele Gheorghi Parvanov nu ar fi trebuit sa dea publicitatii stenograma discutiei cu ministrul de finante , o actiune ce a provocat tensiune politica.

Pe de alta parte, Bliznaski a subliniat ca partidul de guvernare, GERB, nu are nicio baza juridica pentru a cere demiterea presedintelui pentru publicarea stenogramei.

El admite, insa, ca prin aceasta decizie Parvanov a incalcat "regulile nescrise" privind confidentialitatea discutiilor la nivel inalt dintre politicieni.
"Sunt un sustinator al presedintelui, dar publicarea stenogramei a fost o mare greseala", a declarat socialistul pentru postul national de radio.
Bliznaski este profesor de drept constitutional si membru al Consiliului National al Partidului Socialist bulgar, condus de Parvanov inainte de a deveni presedinte.

Sursa: 9am.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *