Cultură

Cronica culturală

Monumentul, care poartă denumirea „Trenul morții”, este realizat de sculptorul Iurie Platon și va fi instalat în fața gării din Chișinău.
Ideea înălțării unui monument în fața gării din Chișinău a fost lansată în 1990 de către deputatul în primul parlament, marele patriot Gheorghe Ghimpu.

Solicitat de TIMPUL, Iurie Platon a spus că la această lucrare a muncit mai bine de patru ani. „Am folosit o metodă proprie, modernă. Dacă o făceam prin metodele clasice, realizarea lucrării avea să dureze de două-trei ori mai mult și ar fi fost de cinci ori mai scumpă”, susține sculptorul.

Prezent la eveniment, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că și-au propus ca monumentul să fie instalat până la 6 iulie curent. La rândul său, Roman Sofroni, șeful Direcției construcții capitale a primăriei, a spus că devizul de cheltuieli a lucrării este de 22 mln. lei. „Am solicitat turnătorii din România, China, Italia, însă cea de la Minsk ne-a propus un preț mai mic”, a mai afirmat Roman Sofroni.
Lucrarea are o lungime de 12 metri, lățimea – 1,7 m și înălțimea de trei metri.

Veacuri de nemurire cu Mihai Eminescu

Tot luni, la Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova a avut loc monospectacolul „Veacuri de nemurire”, pe versurile lui Mihai Eminescu. El a fost prezentat de Maia Tănase, actriță la Teatrul de revistă „Ginta Latină”. Autoarea proiectului este directoarea Casei Actorului, Felicia Scutelnic, iar regia îi aparține lui Anatol Burlacu.

Cu Iulian Caranfil și Ileana Tamazlâcaru la Cenaclul „Ideal”

În aceeași zi, la Biblioteca Națională a Republici Moldova, în cadrul Cenaclului „Ideal” au fost omagiați cântărețul de muzică ușoară Iulian Caranfil, primul interpret al șlagărului „Melancolie”, și poeta Ileana Tamazlâcaru, ambii aflați la o aniversare. La manifestare au participat scriitorii Nicolae Dabija, Ion Cuzuioc și Vasile Căpățână (conducătorul Cenaclului „Ideal), compozitorii Constantin Rusnac și Ilie Văluță, actorii Mariana Bahnaru și Sandu Aristin-Cupcea ș.a.

De ziua Unirii Principatelor Române

Ieri, s-au împlinit 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu această ocazie, în incinta Bibliotecii publice „O. Ghibu” a avut loc masa rotundă „Ideea unității naționale românești în spațiul basarabean în epoca modernă”. Manifestarea a fost organizată de către Institutul Cultural Român „M. Eminescu”, în colaborare cu Antena din Chișinău a Agenției universitare pentru Francofonie (AUF), Facultatea de Istorie și Filozofie a USM, Asociația istoricilor din RM și Institutul de Istorie, Stat și Drept al AȘM. Moderată de către Alexandru Moșanu, în cadrul ei au luat cuvântul istoricii Gheorghe Postică, Gheorghe Cojocaru, Petre Guran, Anatol Petrencu, Pavel Parasca, Anton Moraru ș.a.
Nicolae Roibu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *