Social

Crucile de pe marginea drumurilor trebuie mutate în cimitire

„Conform datelor statistice, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, 93,7 %, se consideră creștini. Simbolul creștinismului, este sfânta cruce, stropită cu sângele Lui Iisus Hristos. Ce se întâmplă în societatea noastră? Moldova este impînzită de cruci și alte insemne funerare instalate în locurile de deces tragic al oamenilor (pe acostamentul drumurilor, în ogrăzi, parcuri, la stații, în câmpii, livezi, grădini etc.) ce nu corespunde legilor creștine, bunului simț, principiilor general umane și nici Legii monumentelor de for public Nr. 192 din 12.11.2011. În conformitate cu această lege toate aceste obiecte, care nu au dobândit statut de monument de for public (art.7), sunt ilegale și cad sub incidența art.16 alin (2) lit.a, corespunzător pot fi demontate urmând procedura descrisă în ar.9 alin(4).

În acest context, ne adresăm către toate Autoritățile Locale din Republica Moldova cu rugămintea de a efectua în unitățile sale teritorial-administrative un control riguros al locurilor de acces public și în cazul în care vor fi depistate cruci sau alte obiecte funerare să dispuneți transferarea lor la cimitire. Rudelor, prietenilor, cunoscuților celor decedați să le fie permisă sădirea unui copac, arbust, unei florării etc.
Rugăm rudele, apropiații, prietenii celor plecați în lumea celor drepți, să-și îndeplinească datoria de creștini și conform tradițiilor creștine să sfințescă locul tragediei.

Este deosebit de necesară implicarea activă a Mitropoliei Moldovei și Mitropoliei Basarabiei în calitate de susținători și lideri în aceste acțiuni de reabilitare, curățire și promovare a bogățiilor spiritual – culturale ale Poporului Moldovenesc.  Deasemenea, rugăm autoritățile din partea stângă a Nistrului să ne susțină în aceste acțiuni nobile”, menționează președintele Comitetului Obștesc „Armonia Spirituală”, Boris Ciobanu.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *