Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

Social 20 Aprilie 2017, ora 13:25

Crucile de pe marginea drumurilor trebuie mutate în cimitire

Marime Font

O organizație nonguvernamentală solicită Autorităților Publice Locale să transfere crucile și alte insemne funerare de pe acostamentul drumurilor, din ogrăzi, din parcuri, de la stații în cimitire.

„Conform datelor statistice, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, 93,7 %, se consideră creștini. Simbolul creștinismului, este sfânta cruce, stropită cu sângele Lui Iisus Hristos. Ce se întâmplă în societatea noastră? Moldova este impînzită de cruci și alte insemne funerare instalate în locurile de deces tragic al oamenilor (pe acostamentul drumurilor, în ogrăzi, parcuri, la stații, în câmpii, livezi, grădini etc.) ce nu corespunde legilor creștine, bunului simț, principiilor general umane și nici Legii monumentelor de for public Nr. 192 din 12.11.2011. În conformitate cu această lege toate aceste obiecte, care nu au dobândit statut de monument de for public (art.7), sunt ilegale și cad sub incidența art.16 alin (2) lit.a, corespunzător pot fi demontate urmând procedura descrisă în ar.9 alin(4).

În acest context, ne adresăm către toate Autoritățile Locale din Republica Moldova cu rugămintea de a efectua în unitățile sale teritorial-administrative un control riguros al locurilor de acces public și în cazul în care vor fi depistate cruci sau alte obiecte funerare să dispuneți transferarea lor la cimitire. Rudelor, prietenilor, cunoscuților celor decedați să le fie permisă sădirea unui copac, arbust, unei florării etc.
Rugăm rudele, apropiații, prietenii celor plecați în lumea celor drepți, să-și îndeplinească datoria de creștini și conform tradițiilor creștine să sfințescă locul tragediei.Este deosebit de necesară implicarea activă a Mitropoliei Moldovei și Mitropoliei Basarabiei în calitate de susținători și lideri în aceste acțiuni de reabilitare, curățire și promovare a bogățiilor spiritual – culturale ale Poporului Moldovenesc.  Deasemenea, rugăm autoritățile din partea stângă a Nistrului să ne susțină în aceste acțiuni nobile”, menționează președintele Comitetului Obștesc „Armonia Spirituală”, Boris Ciobanu.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul