Actualitate

Ct costa onoarea si demnitatea coloneilor negri?

In atentia ministrului Afacerilor Interne, Victor Catana, si a procurorului general, Valeriu Zubco

Pe 10 iulie a.c., TIMPUL publica materialul „Politia lui Papuc, sluga regimului Voronin” scris de un grup de experti, buni cunoscatori ai mecanismului politienesc din Republica Moldova, care au dorit sa-si pastreze anonimatul (si noi am inteles de ce). Autorii dezvaluie schemele elaborate si utilizate de guvernarea comunista, prin intermediul MAI, in scopul fraudarii alegerilor, distrugerii Opozitiei si mentinerii puterii de catre clanul uzurpatorului Voronin.

In material figureaza mai multe nume de inalte si cinstite fete de la MAI. Despre colonelul V. Botnari, se afirma urmatoarele: „V. Botnari – eliberat de trei ori (MAI, Ministerul Transporturilor si cel al Constructiilor) pentru abuzuri de serviciu, mita, contrabanda si alte multe ilegalitati”. Dupa aparitia acestui material, pe 13 iulie 2009, am primit de la „cet. Vladimir Botnari” o „cerere prealabila”, in care se cerea publicarea unui „articol de dezmintire a informatiei publicate, cu aducerea scuzelor oficiale”. Asa cum articolul din TIMPUL nu l-a vizat direct si exclusiv pe comisarul V. Botnari, ci un stil de activitate al MAI, am renuntat sa satisfacem cererea d-lui. In mod normal, daca s-a simtit lezat, „cet. Botnari” urma sa se adreseze in instanta de judecata.

Comisarul Botnari insa se adreseaza procurorului municipiului Chisinau si solicita sa-i comunicam… sursele, adica autorii materialului. In scrisoarea noastra de raspuns catre Sergiu Croitor, procurorul mun. Chisinau, redactia a explicat motivele politice, morale si profesionale ale publicarii acestui material, referindu-ne la practica Curtii Europene pentru Drepturile Omului, potrivit careia ziaristul are dreptul sa publice o informatie – chiar si zvonuri – fara a o verifica sau fara a divulga sursa, daca respectiva informatie vizeaza persoane publice sau este de un interes public major. Or, subiectul tratat in materialul „Politia lui Papuc, sluga regimului Voronin” facea parte din aceasta categorie.

Se vede ca aceasta explicatie a noastra nu l-a convins pe colonelul Botnari si el ne-a actionat in judecata. E dreptul domniei sale. Dar e si dreptul nostru, ca ziaristi, si al opiniei publice in general sa afle adevarul despre cele expuse in articolul publicat de TIMPUL. Sintetizata, intrebarea noastra catre ministrul V. Catana este urmatoarea: este adevarat sau nu ca in ultimii ani MAI, sub conducerea generalului Gh. Papuc, a admis (organizat) acte de imixtiune in procesul politic, de implicare in campaniile electorale, urmarire si hartuire a oamenilor politici s.a.m.d.?

Dorim, totodata, sa stim daca MAI va continua sa trateze presa ca pe un dusman care „strica imaginea politiei” si care trebuie „pusa la punct” prin procese de judecata sau ca pe un partener in lupta dificila in vederea readucerii normalitatii in R. Moldova. La fel de curiosi suntem sa aflam cat costa onoarea si demnitatea proaspatului general V. Botnari? Poate suma de 50 de mii e prea mica, deoarece, vorba veche, obrazul subtire cu cheltuiala multa se tine… Sau obrazul acestuia nu-i chiar atat de subtire?

P.S. Pentru a facilita lucrul, reluam pe site-ul TIMPULUI articolul „Politia lui Papuc, sluga regimului Voronin”, publicat pe 10 iulie a.c.

P.S.S. Domnule ministru Catana, jurnalistii de la TIMPUL au simtit „mana grijulie” a politiei in 2004, in cazul atacului bestial impotriva ziaristei Alina Anghel. Precum stiti, probabil, cazul a fost musamalizat si adevaratii vinovati nu au fost gasiti. Nu credeti ca trebuie sa reveniti la acest caz? Garantati ca asemenea rafuieli cu ziaristii nu se vor mai repeta?

Dar cu mine ce faceti, domnule procuror general?

Domnule Valeriu Zubco,

Pe 12 februarie 2008, impotriva mea, in calitate de ziarist si director al Cotidianului National TIMPUL, Procuratura Generala a R. Moldova a pornit cauza penala in baza art. 346 Cod Penal al R. Moldova pe faptul ca la „mitingul din 3 februarie 2008, organizat de catre Uniunea Jurnalistilor din Moldova, de catre directorul cotidianului independent TIMPUL, Constantin Tanase, si altii au fost expuse public indemnuri indreptate spre atatarea vrajbei si dezbinarii nationale, precum si limitarea directa a drepturilor reprezentantilor natiunii rusesti din R. Moldova”.

Intr-un comunicat de presa al Procuraturii Generale se afirma ca „respectivele chemari au adus atingere relatiilor sociale privind buna convietuire a cetatenilor statului, au lezat onoarea si demnitatea reprezentantilor natiunii rusesti, punand in pericol securitatea statului”. (Trec peste infantilismul intelectual si politic al celor care au redactat respectivul „comunicat de presa”, potrivit carora etnicii rusi din R. Moldova ar fi „reprezentanti ai natiunii rusesti”, dar nu cetateni ai acestui stat. Aceasta logica imi aminteste de un erou al lui J. Hasek din „Peripetiile bravului soldat Svejk”, bagat la casa de nebuni, si care era convins ca inauntru globului pamantesc se mai afla un glob pamantesc, cu mult mai mare…)

Solicitat atunci de presa sa comenteze decizia Procuraturii, fostul procuror general Valeriu Gurbulea a declarat ca „nu e cazul sa facem polemici pe marginea acestei urmariri penale. Desigur, toate persoanele vizate vor fi audiate in conformitate cu legislatia. Si Constantin Tanase va fi chemat la interogatoriu”. Intr-adevar, am fost chemat, o singura data. Dupa aceea, Procuratura Generala a pierdut interesul fata de mine. In curand se implinesc doi ani de la deschiderea acestei urmari penale, dar nu am mai fost invitat la Procuratura la „interogatoriu”.

Vrea sa stiu, care e situatia mea in prezent conform procedurilor in vigoare? Procuratura isi mentine pozitia si eu sunt banuit in continuare de acele crime grave impotriva „reprezentantilor natiunii rusesti din Moldova”? Daca banuielile nu s-au confirmat, nu e cazul ca Procuratura Generala sa-si ceara scuze de la subsemnatul, dar si de la ceilalti colegi de breasla si institutii de presa care au fost hartuite in acesti ani, acuzate pe nedrept si carora le-au fost lezate onoarea si demnitatea?

 

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *