D-ale carnavalului

Ct e Buzaul de mare

Intre 8 si 10 mai a avut loc la Buzau Festivalul National de Epigrama „Cat e Buzaul de mare". Primul punct de pe ordinea de zi – o festivitate in cadrul primariei. O sala mare, cu o masa de prezidiu unde au luat loc (ordinea este cea din fotografie) Mihai Salcutan, vicepresedintele UER, gazda festivalului; George Corbu, presedintele UER; Viorel Pietrareanu, directorul Casei de Cultura, si el organizator al festivalului; Mihai Cimpoi, presedintele US din R. Moldova, o prezenta permanenta la Buzau, apoi doi viceprimari, Stefan Cazimir si Nicolae Paul Mihail din Sinaia, zis si Nicomah, unul dintre patriarhii epigramei romanesti.

N-as insista asupra momentului daca, in afara de speech-uri, n-ar fi fost si niste premieri. Domnul Mihai Salcutan a inmanat pe rand, tuturor invitatilor, Distinctii aniversare. Sa nu uitam ca e vorba de editia a X-a. In continuare, domnul George Corbu a oferit premiile acordate de Uniunea Epigramistilor din Romania, pentru activitatea anului 2008: titlul de epigramist al anului 2008 – George Petrone, Iasi; Pemiul Opera Omnia – George Zarafu, Bucuresti; Premiul special al presedintelui UER – Gheorghe Schiop, Sibiu; Premiul pentru activitatea manageriala de cenaclu – Ionel Iacob Bencei, Timisoara.
 

Dintre basarabeni, la sectiunea „Epigrame”, Premiul III l-a luat Ion Diviza; la sectiunea „Volume publicate”, Premiul II – Gheorghe Balici, „Cu limba de un hexametru”; Premiul III – Efim Tarlapan (Cluj-Napoca), „Cu mata-n carte; la concursul de epigrame ad-hoc (desfasurat la Izvorul Albastru al Izei), Premiul II – Gheorghe Balici.

Dupa premiere, ne-am imbarcat intr-un autocar si am mers in celebra comuna Pietroasele. Celebritate dubla, datorita tezaurului „Closca cu pui" si a vinurilor sale renumite. Noi am beneficiat din plin de partea a doua. Am vizitat statiunea de cercetari, care produce vin din strugurii recoltati de pe o suprafata de peste o suta de hectare de vita. Dupa care am fost invitati la o degustare prelungita. Masa de pranz am luat-o tot in Pietroasele, la pensiunea „La Butoaie". Cum patronul era unul din sponsori, cu ocazia asta au fost oferite premiile la tema „Tezaurele de la Pietroasele". Va prezentam invingatorii.

Tezaurul „Closca cu pui" a stat la Moscova 40 de ani

Nu-s de-acord cu cei ce-mprosca
Vorbe grele de repros:
Ei cu-n ochi erau pe closca
Si cu-n deget pe cocos.

George Petrone, Iasi

 

 

Retrocedarea tezaurului

Closca, cativa pui de aur,
Ne-au dat rusii din tezaur
Si-au uitat voit, miseii,
Sa ne dea si cocoseii!

Virgil Petcu, Ploiesti

 

?ara mea

E-o tara rupta din povesti
In peisajul carpatin,
Cu capitala-n Bucuresti
Si cu tezauru-n Kremlin.

Nicolae Mihu, Sibiu

Ajunsi in Buzau, dupa alte doua ore de pauza, am fost imbarcati si depusi la Teatrul „Ion Ciprian", unde a avut loc festivitatea propriu-zisa. Mai intai au urcat pe scena epigramistii, in serii de cinci-sase, care au recitat cate cinci epigrame. Vom mentiona ca sala era plina de spectatori, care au reactionat prompt prin rasete si aplauze. Aveau si de ce, epigramistii erau printre cei mai alesi din tara si fiecare a dat tot ce avea mai bun.
 

Au mai fost acordate premii la concursul de epigrama pentru elevii de liceu „Boboc de epigrama", precum si cateva premii speciale. A fost si un program artistic – muzica usoara si populara. Dar, dupa mine, cireasa de pe tort a festivalului a constituit-o evolutia pe scena a maestrilor Mircea Ionescu Quintus si Stefan Cazimir. Au realizat un adevarat show, pe tema asemanarii lor si a confuziilor provocate de aceasta asemanare. La show a contribuit si doamna Cazimir care, urcata pentru un moment pe scena, a exclamat patetic:

Azi la Pietroasa, fara jena,
Gustam pahar dupa pahar.
Si-acum, pe sotul meu, pe scena,
Il vad in dublu exemplar.

Cum, la coborarea de pe scena, dl Quintus s-a asezat langa Constanta Apostol (o epigramista din Galati cu un fizic spectaculos), un pic mai tarziu, Vasile Larco a speculat situatia cu o epigrama:

Situatia e mov,
Quintus folosi uzanta:
Cand sotia-i la Brasov
Dansul este spre Constanta.

Cred ca sunt suficiente motive ca sa nu uit niciodata editia a X-a a Festivalului de la Buzau.

Dan Norea,
pentru TIMPUL Satiric

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *