Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 13 August 2020, ora 09:50

CT Popescu, Cristi Puiu și jurnalismul în cheie moral corectă de pe malurile Dâmboviței

Marime Font

Intoleranța agresivă față de orice puncte de vedere contrare evidențiată și de linșajul mediatic la care a fost supus regizorul Cristi Puiu sunt semne ale unei îngrijorătoare degradări sociale.

O intervenție de 3:37 minute a regizorului Cristi Puiuînaintea avanpremierei ultimului său film, „Malmkrog”, proiectat în aer liber la TIFF Cluj, în care a spus, între altele, că este inuman să fii nevoit să vizionezi un film de 200 de minute cu masca pe figură, a provocat o adevărată furtună în spațiul public, inflamând spiritele și în mass-media, și pe rețelele sociale. S-a grăbit să reacționeze, de o manieră inchizitorială, cine altul decât CT Popescu, care de multă vreme practică la București un discurs care iată, putem fi mândri de asta, este în deplin sincronism, cel puțin ca ton, cu noul „jurnalism în cheie moral corectă” promovat intens la New York Times. Este un semn că „newspeak”-ul, limbajul imaginat de Orwell în „1984”, adică ceea ce numim astăzi „corectitudine politică”, are bune șanse să prindă rădăcini și la noi.

Dl Puiu a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul– s-a dezlănțuit CT Popescu la Digi24, înfierându-l aspru nu doar pe regizor, ci și pe cei din public care l-au aplaudat, în loc să-l huiduie cum s-ar fi cuvenit, pe care i-a descris drept niște „hominizi cretini sau ticăloși”. În acest gen de judecată maniheistă, în fapt un arogant proces de intenție, orice părere legată de pandemie care diferă de a sa, care se întâmplă să coincidă matematic cu cea a autorităților, este ori tâmpă, ori interesată. Nu se poate nicidecum altfel. Însă diatriba nu se oprește aici. După ce a ținut să precizeze că „ar trebui să alăture și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl Puiu”, îl acuză pe regizor, care ar fi transmis public nici mai mult, nici mai puțin decât un „îndemn la revoluție” atunci când a spus că „au fost niște oameni indisciplinați în '89 care au spus NU dictaturii, de aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF”.

Loading...


Imediat, am asistat la o multiplicare mediatică de tip epidemic, ca să fim în ton cu vremurile, a discursului inchizitorial al lui CT Popescu. Mass-media s-a întrecut în a reda conștiincios înfierarea expusă la Digi24. „Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îl consideră „agitator” pe cineastul Cristi Puiu, care nu este de acord cu purtarea măştii în aer liber”, titrează, de pildă, Adevărul. „CTP, umilință cruntă pentru Cristi Puiu: Ar trebui să-l consider idiot”, se grăbesc să ne informeze ProTV și Capital. Și pe Facebook, criticile au curs val. Unii, care până de curând vorbeau despre el cu admirație ca despre un reprezentant de frunte al cinematografiei autohtone, care prin premiile luate la marile festivaluri internaționale, prin invitațiile primite de a face parte din jurii prestigioase (chiar în acest moment este nominalizat în juriul Festivalului de la Veneția) ne face cinste, face să se vorbească despre România, regretă acum astfel de rătăciri. De fapt, zic ei, nici filmele sale nu sunt cine știe ce.

Dar cum e cu îndemnul la o nouă revoluție? Oricine își dă osteneala să urmărească

videoclipul de 3 minute și jumătate poate constata că Cristi Puiu nu a făcut niciun fel de îndemn la revoluție. Nici măcar nu a îndemnat pe nimeni să nu poarte mască. A spus, de altfel, că și el poartă mască în spații închise și că încearcă să păstreze, disciplinat, distanța socială. A criticat doar maniera arogantă, în opinia sa, în care autoritățile gestionează comunicarea cu populația și unele măsuri excesive. A făcut în același timp un apel la păstrarea unui sănătos spirit critic pentru a împiedica derapajele în ceea ce privește restricțiile de care orice guvernare este tentată, sub flamura „binelui comun”. Putem fi sau nu de acord, desigur, cu felul în care el vede lucrurile, dar asta este foarte departe de îndemnul la revoluție inventat pentru a da o dimensiune eroică luptei cu astfel de „negaționiști” periculoși.

Avertismentul lui Cristi Puiu însă nu ar trebui deloc ignorat. Dacă îi dăm la o parte pe cei care neagă, pur și simplu, prostește, însăși existența coronavirusului și sunt împotriva unor măsuri elementare de igienă sanitară, există un evantai relativ larg de păreri privind maniera în care trebuie gestionată criza provocată de pandemie, în plan medical și economic. În ciuda pretenției multor guverne că acționează în conformitate cu „recomandările experților”, a „științei în materie”, în realitate lucrurile sunt mult mai neclare și confuze. De fapt, nu există nicidecum certitudini. Sunt multe necunoscute, estimările și recomandările „experților” s-au schimbat permanent, adesea la 180 de grade. Modelele epidemiologice care prevedeau milioane de morți s-au dovedit, din fericire, eronate. În faza inițială, purtarea măștilor a fost denunțată ca fiind ineficientă, dacă nu chiar contraproductivă, pentru personalul nemedical. Apoi, a devenit obligatorie. Dar semnele de întrebare nu se opresc aici. Care este adevărata rată a mortalității? Câți mor având COVID-19 și câți mor de COVID-19? Care este distanța socială sigură? Cât de contagios este virusul? Ce procent de purtători sunt asimptomatici?

De aceea raportarea la „știință” nu trebuie ignorată, dar nici nu trebuie tratată ca un extras din sfânta scriptură. Mai ales în cazul politicienilor care, și la noi, și prin alte părți, au făcut din pandemie un teren de confruntare politică. Ce este îngrijorătoare, ca și în cazul unei alte chestiuni tratate „științific” de o manieră pregnant ideologică, e vorba de schimbările climatice, e maniera virulent agresivă în care sunt expediate în derizoriu, sau sunt blocate, orice opinii care diverg de la linia oficială în materie. În Statele Unite, de pildă, Google, Facebook și Twitter au blocat sau au șters postări cu intervenții în care, colective de doctori, nu oameni de pe stradă, formulau puncte de vedere diferite de cele oficiale privind chestiuni ca izolarea la domiciliu sau revenirea copiilor la școală. Este un tip de comportament care, lăsat nesancționat, așa cum spune și Cristi Puiu, ne poate întoarce în timp la vremuri nu tocmai fericite. De altfel, este ironic că majoritatea covârșitoare a celor mai aprigi apărători ai „științei”, gata să-i taxeze imediat pe cei care le contrazic părerile drept „ignoranți”, adepți ai „obscurantismului”, sunt oameni care nu au habar nici măcar de legile elementare ale fizicii, oameni care nu au nici cea mai mică idee că în cazul unor fenomene atât de complexe ca epidemiile, proiecțiile demografice sau climatul modelele sunt extrem de imprecise. Dovadă că practic niciuna dintre predicțiile catastrofale în materie de schimbări climatice făcute în ultimele decenii nu s-a împlinit.

În fond, distanța dintre avertismentele și recomandările firești de care trebuie să ții cont într-o astfel de pandemie și cultivarea unei adevărate isterii, cu precădere în mass-media, nu este foarte mare. Se poate trece ușor peste linia roșie cu consecințe în plan social potențial grave pe termen lung. Într-o dezbatere alături de Francis Fukuyama, găzduită recent de revista The American Interest, prilejuită de lansarea ultimei sale cărți, The Virus In The Age of Madness, filosoful francez Bernard-Henry Levy cita un celebru medic german de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care spunea că „o epidemie este un fenomen social cu unele aspecte medicale”. Ce trebuie să înțelegem de aici e că nu putem lua decizii urmând exclusiv recomandări medicale, acestea trebuie să fie doar o parte a unei analize complexe care să ia în calcul impactul economic, social, politic, chiar geopolitic, dacă ne raportăm la momentul actual cu mari mutații de așteptat pe această direcție.

Pe de altă parte, un fenomen atât de complex nu trebuie tratat dogmatic ci, din contra, de o manieră care să permită exprimarea deschisă a diferitelor puncte de vedere. De pildă, într-un interviu recent acordat publicației The Stanford Daily Michael Levitt, profesor de biologie structurală la Universitatea Stanford, laureat al Premiului Nobel, se pronunță categoric împotriva izolării generalizate, pe care o consideră o „metodă medievală primitivă”, împotriva închiderii școlilor și, în general, împotriva măsurilor extreme care provoacă enorme daune economice. El denunță și isteria întreținută de mass-media în Statele Unite, pentru că mass-media predominant de stânga încearcă să utilizeze criza provocată de pandemie electoral, împotriva lui Donald Trump, aproape ignorând impactul social, economic și geopolitic. „Un lucru pe care l-am găsit deranjant”, spune Michael Levitt, „a fost că The New York Times a ieșit cu o primă pagină în care au tipărit numele primelor o sută de mii de victime ale COVID-19. Dar câți dintre acei oameni au murit din multe alte motive? 90% din persoanele care au murit de COVID-19 aveau probleme cardiace, probleme pulmonare și alte afecțiuni”.

Până la urmă, fondul problemei nu este dacă suntem sau nu de acord cu Cristi Puiu. Fiecare este liber să aibă părerea lui. Însă nimic din cele spuse de el la Cluj nu justifică isteria creată și jignirile la care a fost supus ulterior în mass-media sau pe rețelele sociale. În jurnalism, dar și în viața de zi cu zi, intoleranța agresivă, absența îndoielii și a spiritului critic sunt semne ale unei îngrijorătoare degradări sociale. După cum remarca Teodor Baconschi, într-o postare pe Facebook pe același subiect, „e degradant felul în care numeroși compatrioți – vădit prost-crescuți și schimonosiți de resentimente obscure – mânjesc cu măscări suburbane numele și opera unui artist care le contrazice ideile fixe”.

Alexandru Lăzescu / https://revista22.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)