Cultură

Cte o floare pentru Capriccio si Sonata

Arta corala este cel mai expresiv gen care poate sa sensibilizeze si sa aduca satisfactie sufleteasca. Corurile de copii „Capriccio” de la Liceul teoretic „Ginta Latna” si „Sonata” de la Liceul teoretic „Nicolae Iorga” din capitala au incununat anul de studii 2008-2009 cu rezultate senzationale.

Chiar de la inceput, aceste doua colective au participat la prima editie a Festivalului International de muzica corala „A ruginit frunza din vii”, desfasurat in perioada 12-15 octombrie 2008, la Chisinau. Trei zile in sir, pe cele mai prestigioase scene de concert din capitala, vocile lor s-au imbinat armonios in fata publicului meloman cu ale altor sapte colective participante la festival. In ajun de Paste, acesti copii s-au „imbarcat” spre Praga, la cea de-a VI-a editie a Concursului International de muzica sacra „Praga Sacra”. Programul de concurs a fost prezentat in Biserica „Sf. Nicolae” pe 18 aprilie si, ca o incoronare a muncii asidue a acestor copii, juriul din „orasul de aur” ne-a oferit prima clasare pe podium. Nu numai atat, ni s-a inmanat si diploma pentru cea mai buna interpretare a creatiei cehe. Bucuria copiilor a fost completata cu numeroase excursii organizate in „orasul celor 100 de turnuri”, scaldat de apele raului Vltava, a carui arhitectura este dominata de cultura gotica, urbea fiind impresurata cu multe biserici si catedrale de o rara frumusete!

In drum spre casa, nu am evitat un popas in mareata Viena. Aici am vizitat cele mai importante locuri turistice: Palatul „Belvedere”, Muzeul Kunsthistorisches, Staats Oper si, desigur, Catedrala „Sf. Stefan”.Intorsi acasa, dupa un ragaz de doua saptamani, Corul „Capriccio” pleaca, de data aceasta, la Kiev, la cea de-a XII-a editie a Festivalului international de muzica corala „Spivaie Kiev Vesnianii”. Ucrainenii au dat dovada de o mare iscusinta organizatorica a acestui for international. Cele 13 colective participante au prezentat cate cinci concerte in renumitele Sala cu Orga, Filarmonica de Stat, Catedrala „Vladimir”, Casa Profesorilor din capitala si Palatul Copiilor si Adolescentilor.

La concertul de incheiere a festivalului, Corul „Capriccio” obtine trei diplome: pentru cea mai originala interpretare, pentru contributie in dezvoltarea artei corale pe plan international si pentru buna interpretare a muzicii sacre.
Punctul forte a fost participarea ambelor formatii la editia a IV-a a „Sarbatorii Corului”, organizata in municipiul Chisinau de DGETS, al carei promotor este dirijorul si compozitorul Victor Creanga. Treizeci si sase de colective corale din capitala au interpretat in comun 16 creatii muzicale din patrimoniul universal, dar si prelucrari de cantece si melodii populare. Astazi, mai mult ca alta data, se impune adevarul ca arta corala si societatea constituie o unitate indivizibila, este podul care ne apropie de valorile europene.
 

Elena Marian,
dirijorul Corului de copii „Capriccio”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *