Ultima oră

Cte o mie de lei pentru Fundatia directorului?!

Desi Ministerul Educatiei a stabilit ca taxa de studii in Colegiul de Ecologie, pentru toate specialitatile, este de 3400 de lei pentru un an, studentii sustin ca achita cu 1000 de lei mai mult. Potrivit lor, conducerea liceului i-ar fi preintampinat ca, daca pana la sfarsitul lunii octombrie, nu vor achita acesti bani, vor fi dati afara. Directorul institutiei, Dumitru Danu, neaga orice acuzatie.

Pe adresa redactiei TIMPUL a parvenit o scrisoare de la studentii Colegiului de Ecologie si parintii lor, care se arata indignati de faptul ca la inceputul anului au fost anuntati ca, pe langa cei 3400 de lei – taxa de studii stabilita de Ministerul Educatiei („Monitorul Oficial” al R. Moldova nr. 143-144, din 5 august 2008) -, mai trebuie sa achite cate o mie de lei in contul Fundatiei „Moldova Ecologica”, a carei fondator este chiar directorul D. Danu. De asemenea, semnatarii sustin ca cei care sunt cazati in caminul Colegiului platesc bani adaugator, in fiecare luna, pentru diverse reparatii, dar ca nu se face nimic. Totodata, ei isi exprima ingrijorarea ca nici o instanta abilitata nu a luat, pana acum, nici o masura in cazul dat.

Multi nici n-au stiut pentru ce au dat acesti bani

Studentii cu care am discutat ne-au declarat ca decizia a fost luata de conducerea institutiei, iar nedumeririle lor – precum ca Colegiul este institutie de stat si nu ei sunt obligati sa plateasca pentru diferite servicii – au ramas fara raspuns. Mai mult chiar, sursele noastre din cadrul Colegiului ne-au spus ca „multi nici n-au stiut pentru ce au dat acesti bani”. Unii ne-au dezvaluit ca acesti o mie de lei trebuie sa-i plateasca odata cu prima rata a contractului (1700 plus 1000 de lei). „Tata a fost si a platit. Tuturor ni se spune sa achitam si contractul, si fundatia”, ne explica, fara rezerve, un student. Nemultumirea studentilor se reflecta si pe internet. Pe site-ul de socializare faces.md exista un grup de tineri care sunt categoric impotriva colectarii acestor bani.

Am fost si la caminul Colegiului de Ecologie, aflat in apropierea institutiei. La colt te intampina o camera de luat vederi, parca te-ar lua la evidenta. Desi am intalnit studenti care n-au salutat ideea instalarii acesteia, obiectul pare sa fie unicul lucru modern de aici. Asta chiar daca cei cazati in camin sustin ca, pe langa taxa anuala, de 1417 lei, mai aduna inca vreo 40 de lei pe luna. „Zece lei pentru un bec si treizeci de lei pentru reparatii, da nu se repara nimic”, ne spun cativa tineri. Interesant este ca nu toti cei cu care am discutat ne-au spus ca achita bani adaugator… ?inem sa amintim ca, potrivit Hotararii guvernului nr. 90, din 30 ianuarie 2007 (MO nr. 14-17 din 2.02.2007), „cheltuielile pentru investitiile capitale si reparatiile curente ale caminelor vor fi acoperite din contul bugetului de stat si din mijloacele speciale ale institutiilor de invatamant respective”.

„Comitetul parintesc a hotarat sa introduca pe contul Fundatiei cate o mie de lei”

Solicitat de TIMPUL sa comenteze acuzatiile la adresa sa, directorul Colegiului, Dumitru Danu, a negat faptul ca el ar fi obligat studentii sa plateasca suma de o mie de lei. Dimpotriva, Danu a declarat ca aceasta e decizia parintilor: „La inceputul anului de studii a avut loc o adunare generala a parintilor. Eu am fost intrebat de ce copiii stau cate trei la masa sau cate doi pe un scaun si cand voi asigura Colegiul cu mobilier? Reiesind din faptul ca noi suntem finantati doar la capitolul salarii si burse, am spus ca este o problema, dar o sa ne gandim cum s-o rezolvam. De 14 ani de cand sunt director, niciodata Colegiul de Ecologie nu a primit bani pentru barem o creta, o matura, carpa de spalat podeaua etc. Si atunci, cineva din parinti a iesit cu propunerea ca fiecare sa contribuie cu cat poate. Comitetul parintesc a hotarat ca fiecare parinte sa introduca pe contul Fundatiei cate 1000 de lei pentru sustinerea invatamantului”. Danu a mai spus ca Fundatia, pe al carei cont sunt transferati banii, este inregistrata la Ministerul Justitiei si are toate actele in regula. La solicitarea noastra, acestea ne-au fost prezentate, inclusiv un proces-verbal de la adunarea amintita, in care se mentioneaza despre necesitatea colectarii a cate o mie de lei pentru colegiu.

Ministerul Educatiei este la curent cu situatia de la Colegiul de Ecologie. Ministrul Leonid Bujor a declarat, pentru TIMPUL, ca a primit doua semnale (unul in scris si altul oral) de la persoane care activeaza sau au activat in cadrul institutiei, privind mai multe probleme din interiorul acesteia. „Acum ne aflam la etapa de verificare a faptelor. Vom examina chestiunile ce tin de legalitatea acumularii mijloacelor financiare, cine sunt fondatorii acestei asociatii, care sunt conditiile de colectare a banilor, cum sunt distribuite aceste mijloace”, a mentionat Leonid Bujor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *