Social

Cu aportul UNFPA, detinutele de la Rusca au asistenta medicala de calitate

Cele peste 270 de condamnate din Penitenciarul pentru femei de la Rusca vor beneficia de asistenta medicala de calitate, in cadrul unui centru medical dotat cu echipament performant si mobilier modern. Recent, aici a fost amenajata o sectie speciala pentru detinutele cu copii. Micutii vor sta alaturi de mamele lor la inchisoare pana la varsta de trei ani. Vor functiona cabinetele ginecologic, stomatologic, de terapie-medicina interna, un laborator clinic, care vor permite medicilor sa faca investigatiile necesare si sa aplice masurile adecvate de tratament.

Femeile si-au mangaiat sufletele cu piesele Getei Burlacu

La inaugurarea acestui centru medical a participat Francois Farah, directorul UNFPA pentru RM (cu sediul la Bucuresti), Boris Galca, coordonator programe UNFPA Moldova, Gheorghe Susarenco, viceministrul Justitiei, si conducerea Departamentului institutiilor penitenciare. Francois Farah a mentionat ca misiunea agentiilor ONU este de a sustine eforturile guvernului in vederea realizarii reformelor si respectarii drepturilor omului. „Actiunea UNFPA, a specificat el, vine sa sprijine guvernul in efortul de a ajusta sistemul penitenciar din Moldova la standardele europene”.

Evenimentul face parte din Campania „16 zile de actiuni impotriva violentei fata de femei”, desfasurata in RM. Toate femeile, indiferent de provenienta, loc de trai sau statut social, au acces la serviciile medicale de calitate. Speram sa le oferim tuturor femeilor din Penitenciarul de la Rusca, in special celor cu copii mici, posibilitatea de a se bucura de ingrijire medicala de calitate si de a le asigura conditii mai bune de detentie”, a mentionat Boris Galca.

Interpreta Geta Burlacu a sustinut, in premiera, un concert in fata unor detinute. „Peste tot exista oameni cu sufletul mare. Sunt sigura ca, daca ar avea o a doua sansa, aceste femei ar face tot posibilul sa nu ajunga la penitenciar. Mesajul meu catre dansele: ele sunt asteptate acasa de copii, de parinti si de familie”, a spus cantareata.

400.000 de lei, investitia UNFPA pe doi ani

In penitenciar activeaza trei asistente medicale, doi terapeuti, un psihiatru, un ginecolog si un stomatolog, iar cele mai frecvente patologii ale detinutelor sunt tulburarile de personalitate, cele cardiovasculare, ale aparatului respiratoriu si cele urogenitale. Centrul este asigurat cu medicamente pentru un an. „Daca pana acum mergeam la medic si ne controla mai mult vizual, azi totul este echipat. Avem mare nevoie de asistenta medicala si acest centru este binevenit, mai ales ca am probleme cu articulatiile”, afirma Raisa, o detinuta. „Vor fi mai multe schimbari in sanatatea noastra, avem nevoie sa facem analize mai bune, un diagnostic mai precis, mai ales ca ni s-au acutizat bolile cronice. La varsta mea, simt ca trebuie sa ma adresez mai des la medic”, zice Lilia, o alta detinuta.

La penitenciar, 54 de femei se afla in regim de initiere, patru sunt minore, patru au copii mici si una este insarcinata. Ele isi ispasesc pedeapsa pentru omor, trafic de fiinte umane, furturi, jafuri si escrocherii. Multe dintre ele lucreaza la atelierul de cusatorie si broderie, la brutarie, iar salariul maxim al acestora ajunge pana la 2000 de lei. De mentionat ca Centrul medical de la Rusca a fost renovat capital in anul 2008.

Lucrarile de reconstructie au fost efectuate de Guvernul RM. Anterior, UNFPA a dotat cu mobilier sectorul in care sunt plasate detinutele-mame cu copii, inclusiv mobilier pentru necesitatile copiilor. De asemenea, a oferit resurse informative pentru biblioteca penitenciarului. In perioada 2008-2009, Fondul ONU pentru Populatie a oferit Penitenciarului nr. 7 de la Rusca asistenta tehnica in valoare de circa 400.000 lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *