Chișinău

Cu buldozerul sub casă

De fapt, terenul nu mai există, firma a şi săpat o groapă imensă sub geamurile apartamentelor. Copiii n-au unde se juca, iar bătrânii – unde să se odihnească. Oamenii se revoltă că Primăria Chişinău nu-i bagă în seamă şi sunt decişi să-şi facă dreptate în instanţa de judecată.  

Cooperativa de Construcţie a Garajelor nr. 94 a intrat în posesia unui teren de joacă din curtea blocurilor de locuit de pe bd. Moscova 13, 13/2 şi 13/5 în decembrie 2000 printr-o decizie a Consiliului municipal. Atunci, CCG 94 se angaja să construiască garaje subterane cu teren de sport deasupra. Timp de şase ani, nu s-a construit nimic, iar oamenii din casele din preajmă au colectat bani şi au amenajat singuri un teren sportiv unde tinerii şi copiii puteau să joace fotbal. În 2006, Consiliul urbanistic orăşenesc schimbă destinaţia terenului şi emite un certificat de urbanism prin care acordă CCG 94 dreptul de a construi un bloc locativ cu garaje subterane şi centru sportiv. Peste noapte, prin decizia primarului general interimar de atunci, Vasile Ursu, şi arhitectului-şef interimar Nicon Zaporojan, locatarii s-au pomenit cu zgomotul camioanelor sub geamurile caselor lor şi cu o ceată de lucrători care au început să distrugă terenul sportiv al copiilor. Nimeni n-a vorbit cu oamenii şi nici nu le-a cerut părerea. „Practic, într-o jumătate de oră, vreo 20 de lucrători au scos porţile şi gardul. Apoi, imediat au început să sape o groapă”, îşi aminteşte Elena Dâmova, o locatară de pe bd. Moscova 13/2. Atunci, s-a format un grup de iniţiativă care a colectat sute de semnături de la locatarii nemulţumiţi şi a făcut demersuri la primărie. „Atâţia ani am adunat bani ca să amenajăm stadionul, iar copiii se jucau pe rând aici, deoarece sunt mulţi – de la str. Matei Basarab până la str. Bogdan Voievod nu există niciun stadion mai mărişor. Am protestat, ne-am băgat sub maşini, nu le permiteam să sape…”, povesteşte Anatol Barcari, veteran al războiului de pe Nistru.

Abia după alegerile locale generale, ca urmare a demersurilor locatarilor, noul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a sistat în martie 2008 valabilitatea certificatului de urbanism emis în februarie 2006 şi a stopat lucrările de construire a blocului locativ până la modificarea deciziei Consiliului municipal din 2000 privind repartizarea lotului de pământ către CCG 94 şi până la soluţionarea litigiului cu locatarii blocurilor locative de pe bd. Moscova. Nu a urmat însă nimic din cele dispuse, ci dimpotrivă: CCG 94 a dat în judecată dispoziţia primarului. Procesul nu s-a încheiat decât la Curtea Supremă de Justiţie, care a dat câştig de cauză primarului general şi, respectiv, dispoziţiei sale de a sista valabilitatea certificatelor care permit CCG 94 să construiască un bloc cu zece etaje între casele de pe bd. Moscova 13.

Decizia CSJ este ignorată

Deşi lucrările au fost stopate, cei care locuiesc pe bd. Moscova 13 s-au trezit peste trei ani faţă în faţă cu aceeaşi problemă. Pe 1 aprilie 2011, o autorizaţie de construcţie care permite CCG nr. 94 (în unele avize apare, de fapt, cu denumirea „Exfactor Grup” SRL) să construiască un bloc locativ pe locul terenului sportiv distrus, în baza certificatului de urbanism din februarie 2006, exact acela care a fost sistat de Dorin Chirtoacă. Viceprimarul Nistor Grozavu a explicat că „decizia primarului din 2008 a fost de suspendare a certificatul de urbanism, iar acum e altă situaţie, a fost schimbat proiectul”. Acelaşi lucru îl susţine şeful Direcţiei de autorizare şi disciplină în construcţii de la primărie, Gheorghe Răileanu.

Pe 1 octombrie, chiar în ultima zi de valabilitate a certificatului de urbanism, „Exfactor Grup” SRL a început lucrările de săpare a fundamentului pentru viitorul bloc de locuit pe bd. Moscova 13. Locatarii care au protestat împotriva acestui proiect au rămas perplecşi. „Ne-am pomenit cu buldozerul sub casă, iar opinia noastră este ignorată. Oamenii nu mai sunt în stare nici să protesteze, deoarece văd că o fac în zadar”, recunoaşte Elena Dolganiuc, membră a grupului de iniţiativă. Ieri, locatarii s-au întâlnit cu primarul general Dorin Chirtoacă. Acesta le-a spus că acum agentul economic are, totuşi, dreptul să efectueze lucrări de construcţie. „Domnul Chirtoacă s-a întors la ce a făcut fostul primar interimar Vasile Ursu. Nu ne rămâne decât să acţionăm primăria în instanţa de judecată”, a conchis Elena Dolganiuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *