Comentariu

Cu ce e mai bună cetăţenia Rusiei faţă de cetăţenia României?

Ultima intervenţie de acest fel a fost cererea ca autorităţile de la Bucureşti să retragă cetăţenia română deţinută de mai mulţi demnitari din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Autorii acestei intervenţii ştiu prea bine că solicitarea lor nu are cum să aibă vreun rezultat. Ei, de fapt, vor să transmită în spaţiul public un alt mesaj: cei enumeraţi în lista deputatului comunist Alexandru Petcov ar fi „trădători” prin simpla deţinere a cetăţeniei române. Nu trebuie uitată iniţiativa de acum mai mulţi ani a lui Vladimir Voronin care încerca să limiteze accesul la anumite funcţii în stat pentru deţinătorii cetăţeniei române. Tot atunci a apărut şi întrebarea: are Voronin cetăţenie rusă? – întrebare rămasă fără un răspuns clar până în ziua de azi.

În Uniunea Europeană, chestiunea cetăţeniei tinde să devină destul de relativă – tendinţa generală este de permitere a cetăţeniei multiple şi proiectul general european prevede şi o „cetăţenie europeană” care poate deveni realitate. Pe de altă parte, şi Federaţia Rusă „paşaportează” masiv în ţările fostei Uniuni Sovietice, mai ales în zonele conflictelor îngheţate. Vă mai amintiţi cum a motivat Moscova la nivel internaţional intervenţia din Georgia? Protejarea cetăţenilor ruşi supuşi unui genocid de către armata georgiană. Partizanii Moscovei de la Chişinău reclamă în permanenţă redobândirea cetăţeniei române de către românii basarabeni. Însă, în vreme ce acest proces este unul deschis şi transparent, acordarea cetăţeniei ruse este un adevărat mister. Nu am prea văzut analize şi discuţii referitoare la basarabenii deţinători ai cetăţeniei ruse sau ucrainene. În schimb, redobândirea cetăţeniei române este condamnată periodic în cele mai variate forme, din când în când apar tot felul de zvonuri menite să împiedice acest proces.

Milioane de români din Basarabia au devenit cetăţeni ai Uniunii Sovietice fără să îi fi întrebat cineva dacă îşi doresc acest lucru. Redobândirea cetăţeniei române este un gest reparatoriu minim pentru aceşti oameni şi urmaşii lor. Cu ce ar fi mai „bună” cetăţenia Federaţiei Ruse sau a Ucrainei faţă de cetăţenia României? Intervenţiile de genul celei a deputatului comunist Alexandru Petcov, ca şi afirmaţiile perverse „basarabenii iau cetăţenia română ca să meargă la muncă în UE” fac parte dintr-o amplă campanie de discreditare a României. Nu este greu de ghicit cui foloseşte această campanie.

Dacă aceşti binevoitori ar fi cu adevărat bine intenţionaţi, ar trebui să fie şi consecvenţi în atitudinea şi acţiunile lor. Ar trebui să înceapă şi o „vânătoare” de cetăţeni ai Federaţiei Ruse la Chişinău, după modelul vânării de cetăţeni români. Dacă deputaţii comunişti sunt într-adevăr partizanii corectitudinii, ar trebui să publice cât mai repede o listă a comuniştilor care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse şi abia apoi să se ocupe de cetăţenii români. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *