Externe

Cu ce idei merg miniştrii moldoveni la Iaşi?

Agenda şedinţei comune a guvernelor R. Moldova şi României este gata, potrivit reprezentanţilor Guvernului de la Bucureşti. Aceasta însă nu poate fi făcută publică deocamdată. În acelaşi timp, ministerele moldoveneşti stabilesc ultimele detalii pentru ordinea de zi comună. TIMPUL a contactat ministerele Economiei, Afacerilor Externe, precum şi cele ale Educaţiei din ambele state, pentru a afla amănunte despre proiectele ce vor fi discutate la şedinţa din 3 martie, la Iaşi.

Vor fi examinate proiecte prioritare pentru fiecare domeniu

În cadrul şedinţei comune de guvern a R. Moldova cu România urmează a fi semnat Planul de acţiuni pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui parteneriat strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova. De asemenea, vor fi convenite o serie de proiecte comune transfrontaliere din domeniile transporturilor şi energiei, va fi discutat sprijinul pe care România îl acordă pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene este omniprezent în toate proiectele care vor fi discutate la şedinţa comună: siguranţa energetică, cooperarea transfrontalieră, schimburile de studenţi etc. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de presă al MAEIE, ministerul mediază negocierea tuturor acordurilor care urmează a fi semnate şi discută cu fiecare minister în parte pentru a stabili proiectele prioritare pentru fiecare domeniu.

Gazoductul Ungheni-Iaşi şi securitatea energetică

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va fi unul dintre puţinii vorbitori care vor ţine un discurs în cadrul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări. „Reprezentanţii ME pregătesc subiectele. Se coordonează şi pe linia Ministerului de Externe, dar un subiect important pe ordinea de zi va fi cel al domeniului energetic. Miniştrii vor discuta despre interconexiunile de energie electrică de înaltă tensiune, precum şi despre conductele de gaze reversibile, cum ar fi gazoductul Ungheni-Iaşi”, a declarat, pentru TIMPUL, consilierul ministrului pe probleme de comunicare, Vitalie Condraţchi.

Potrivit afirmaţiilor ambasadorului României la Chişinău, Excelenţa Sa Marius Lazurca, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni trebuie să înceapă în acest an. Viitoarea conductă de interconectare a reţelelor de gaze dintre România şi R. Moldova va permite atât exportul, cât şi importul de gaze. Gazoductul va diversifica sursele de aprovizionare energetică a R. Moldova şi conectarea ei la reţeaua UE. Valoarea totală a proiectului Ungheni-Iaşi este estimată la 19 milioane de euro. O parte din costul acestuia va fi acoperit din grantul de 7 mln. euro acordat de Comisia Europeană, în cadrul Programului operaţional comun România – Ucraina – R. Moldova. Din grantul acordat de UE, 3 mln. euro vor reveni R. Moldova. Alte 6 mln. euro, suma necesară R. Moldova pentru construcţia acestui gazoduct, ar putea fi alocate din ajutorul nerambursabil în valoare de 100 mln. euro acordat de Guvernul României.

În total, gazoductul Ungheni-Iaşi se va întinde pe teritoriul republicii pe o lungime de nouă kilometri. În plus, aici vor fi construite şi staţii de măsurare şi de compresoare. Construcţia propriu-zisă va dura 1-1,5 ani. Moldova importă gaze din Rusia la preţul de 320 de dolari/1.000 metri cubi, în timp ce gazele româneşti costă 165 dolari/1.000 metri cubi.

Un al proiect energetic realizat în comun de cele două ţări este construcţia liniei de 400 kV dintre Bălţi şi Suceava şi liniei electrice de interconexiune a sistemelor energetice ale R. Moldova şi României pe segmentul Fălciu-Goteşti, care a fost construită deja pe 9,2 km din lungimea totală de 25 km pe teritoriul Moldovei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *