Cu ce puteți înlocui zahărul. Cea mai sănătoasă alegere

publicat în Sănătate pe 13 Ianuarie 2021, 12:27

 A început sezonul preparării dulcețurilor, drept pentru care vă invităm ca, înainte să visați cu ochii deschiși la tot felul de dulcegarii, care de care mai apetisante, să beți un pahar cu apă rece și să meditați în primul rând la sănătate. 

Încercați să vă convingeți mamele, bunicile, mătușile, vecinele, tații - dacă este cazul, să renunțe gemuri și dulcețuri cu zahăr, un fel de otravă legală, și să încerce alternative cu adevărat sănătoase. Ne-am documentat, și iată ce ne spun câteva doctorițe gospodine!

De exemplu, pentru prepararea dulceții de căpșuni, vedeta sezonului, zahărul rafinat poate fi înlocuit cu succes cu suc de mere fiert. La 500 de grame de căpsuni ajung 300 de mililitri de suc de mere proaspăt stors. Pentru ca sucul de mere să devina mai concentrat, acesta trebuie fiert până când scade la jumătate.

 În loc de zahăr, puteți folosi un gelifiant produs din extract de ștevie. Există o mulțime de îndulcitori naturali non-toxici, în comparație cu zahărul. Despre acesta, mii de studii clinice arată că afectează majoritatea organelor vitale, înclusiv creierul. Îndulcitori din agave, arțar, orz sau trestie, iar exemplele pot continua.Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă înarmați cu răbdare, să vă documentați și să vedeți pentru ce se preatează fiecare îndulcitor în parte. În plus, proprietățile îngredientelor care înlocuiesc zahărul sunt diferite în timpul procesului de gătire. De aceea, este de preferat ca, pentru a profita de gustul dulce al acestor ingrediente, să le folosiți de preferință la rece. Mai precis, în preparate care nu au nevoie de tratare termică, cum ar fi salatele de fructe sau băuturile. Așa că pofticiosii de dulce nu trebuie să se panicheze. Din fericire, există nenumarate variante pentru a substitui zahărul. Ce-i drept, pentru aproape fiecare veți descoperi că există opinii pro și contra.

Foarte mulți susțin că nimic nu se compară cu zahărul, într-o prajitură. Probabil este adevărat. Dar cântăriți bine: merită un ditamai risc pentru sănătate numai deoarece nu putem renunța la 5% din gust?