Bună Dimineața

Cu chinezii la un pahar de vin bun

Pe masă – două sticle de vin: roşu şi alb. Pe eticheta cu titlul „Et cetera” e scris ceva în chineză şi în română. Citesc în română: „La 30 ianuarie 1992 s-au stabilit relaţiile diplomatice dintre China şi Moldova. În iunie, acelaşi an, s-a înfiinţat Ambasada RP Chineze în R. Moldova. Pe parcursul a 20 de ani, relaţiile dintre guvernele ambelor ţări se dezvoltă prietenos, se aprofundează legăturile dintre popoare. Dorim o prietenie veşnică între China şi Moldova. Ambasada RP Chineze în R. Moldova. August 2011”.

Gust vinul alb – foarte bun! – şi încerc să aflu dacă este adus din China. Doamna Zhen zâmbeşte: „Nu. Este produs de doi fraţi moldoveni de lângă Purcari. Ambasada a procurat câteva loturi de sticle, am tipărit aceste etichete şi astfel promovăm vinul moldovenesc. Atunci când vin delegaţii din China, le dăm drept cadou şi câte o sticlă din acestea…”.

China importă vinuri din Franţa, Brazilia, Chile, Africa de Sud… În ultimii ani, am înţeles şi noi că această ţară poate deveni o piaţă de desfacere mult mai mare decât cea rusă. Şi chinezii încep a cunoaşte că suntem vinificatori buni. Aflat în China, când un demnitar de provincie sudică a auzit că suntem din Moldova, a exclamat: „A, ţara vinurilor!”.

Alt caz. În China, cele mai căutate şi cele mai scumpe sunt vinurile franceze. Într-o secţie cu vinuri franceze, doamna Zhen vede sticle cu vin moldovenesc şi-i atrage atenţia proprietarului. „Da, e produs în Moldova, dar Moldova este o provincie a Franţei!”, i s-a răspuns.
Iată cum un simplu chinez poate răsturna toată ideologia lui Onişcenko de la „Rospotrebnadzor”…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *