Ultima oră

Cu cine se va alia Filat? Cu Ghimpu sau cu Voronin?

„Potrivit Constituţiei, termenul limită este începutul lunii septembrie. Însă trebuie să obţinem Acordul cu FMI, cu Banca Mondială, să obţinem susţinerea financiară din partea UE pentru acoperirea deficitului bugetar. Este nevoie să obţinem acest „certificat de sănătate”, care să-i determine pe investitori să vină la noi. În caz contrar, ne vom confrunta cu o catastrofă financiară. Plăţile sociale vor fi făcute, dar bani pentru dezvoltare nu vom avea”, a spus liderul PLDM.

Referindu-se la formarea unei coaliţii de guvernare, Filat a spus că „ideia principală este să formăm o coaliţie majoritară PLDM-PDM-PL”. „Am avut o întâlnire în acest sens. Există voinţă din toate părţile. Principalul este că toţi au înţeles cât de necesară este formarea unei coaliţii majoritare, responsabilitatea pe care o poartă în această situaţie dificilă cu care se confruntă ţara. La fel, s-a înţeles că avem la dispoziţie foarte puţin timp. Acum urmează să ne înţelegem asupra mai multor probleme, inclusiv alegerea preşedintelui, pentru ca pe parcursul guvernării să nu apară divergenţe”, a adăugat preşedintele liberal-democrat.

Întrebat dacă va respecta condiţia pusă de liberali ca să promită în public că nu va face alianţă cu comuniştii, Vlad Filat a declarat că „dacă vrem negocieri serioase nu trebui de trişat. Am analizat şi ne vom strădui să nu comitem aceleaşi greşeli , pe care le-am comis după alegerile parlamentare din anul trecut. De data aceasta, vom asigura transparenţa negocierilor”, a mai declarat Filat.

Cât priveşte apelul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, privind participarea tuturor partidelor parlamentare la formarea Guvernului, Filat a spus că apreciază gestul liderului comunist, însă crede că ideea nu poate fi realizată, „Sper că Voronin a fost sincer şi a vrut să facă ceva bun în timpul când ţara se confruntă cu o situaţie atât de gravă. Dar nu văd cum această idee ar putea fi realizată. Nu poate să existe o guvernare care să se orienteze în acelaşi timp şi către Uniunea Europeană, şi către Uniunea Vamală”, a declarat preşedintele PLDM.

Întrebat dacă va fi invitat în coaliţie partidul condus de fostul său adjunct pe linie de partid, Iurie Leancă, Vlad Filat a spus că „în Parlament discutăm doar cu partidele care există în realitate”.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *