Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Editorial 13 August 2011, ora 08:15    Din editia print

Marime Font

Cu dragoste şi ură, între Est şi Vest

Pe la mijlocul lunii iulie, revista săptămânală „IR” din Riga (www.ir.lv) mi-a solicitat un articol despre cei 20 de ani de independenţă ai Republicii Moldova: unde am fost şi unde am ajuns, ce am reuşit şi ce nu am reuşit, care au fost momentele de cotitură ce ne-au marcat calea. 

 Mi-au spus că vor scoate o ediţie specială, cu articole scrise de jurnalişti din toate cele 15 state care acum două decenii mai erau parte a Uniunii Sovietice… Iniţial, mi-a părut simplu să scriu despre „o lume de 20 de ani”, vorba poetului, mai ales că e o etapă istorică pe care am trăit-o, nu am citit-o. Apoi mi-am dat seama că, oricât de mică ne-ar fi ţara, evenimentele au fost multe şi încurcate, şi greu de explicat în spaţiul devenit, brusc, mic oferit de colegii letoni. Apoi…

Apoi am realizat că fac un articol trist. Pentru că nu mă pot lăuda cu ceea ce, probabil, s-ar putea lăuda letonii, lituanienii sau estonienii. (Asia Mijlocie, recunosc, mă interesează mai puţin…) Căci la Chişinău, când vine vorba de Independenţă şi (non)realizările pe care le-am înregistrat la cea de-a cincea, a zecea, a cincisprezecea sau, iată, deja a douăzecea aniversare a R. Moldova ca stat suveran de sine stătător, aproape de fiecare dată este invocat exemplul Ţărilor Baltice. În virtutea unei asocieri istorice, obişnuim să credem că şi noi - asemenea celor trei „republici-surori” care, în 1940, deveniseră parte a Uniunii Sovietice în urma ciopârţirii Europei de către autorii criminalului Pact Ribbentrop-Molotov - ne-am aflat la aceeaşi linie de start în august 1991. Doar că finişul a fost şi mai este diferit. Astăzi, după 20 de ani de la căderea Imperiului sovietic, Letonia, Lituania şi Estonia sunt membre ale Uniunii Europene şi, orice ar zice euroscepticii baltici, acesta e un final mult mai fericit decât starea de suspans în care continuă să existe R. Moldova.

Loading...


Şi în 2011, în plin secol 21, ţara mea se zbate între Est şi Vest, luptând cu propriul trecut comunist, care nu vrea s-o elibereze, şi astfel luptând cu sine însăşi. De aceea, tot ce pot să-i doresc în ajunul celei de-a 20-a aniversări de la proclamarea independenţei e să se rupă de acest trecut şi să aibă parte de MULŢI ANI! ŞI TOŢI ÎN EUROPA! Căci, oricât aş urî-o, o iubesc enorm!

P.S. Articolul integral poate fi citit mai jos. Ştiu, sunt lucruri pe care le cunoaştem cu toţii. Dar încercaţi să le citiţi cu ochi de… letoni.


Republica Moldova: 20 de ani de luptă cu sine însăşi

Uneori îmi pare că ţara mea e ca o femeie care se teme să iubească…

În Moldova ultimilor 20 de ani, teoria potrivit căreia istoria se mişcă în formă de spirală se pare că a prins rădăcini mai adânci ca oriunde. Căci, de fiecare dată când credeam că am reuşit să ne rupem de trecutul sovietic, ne pomeneam cu câţiva ani-lumină în urmă, iar atunci când ziceam că am scăpat de comunism, reveneam la el într-un soi de ritual aproape religios. Şi totuşi, la 27 august, Republica Moldova va serba 20 de ani de Independenţă. Ce am reuşit şi ce nu am reuşit? Mă voi opri doar la câteva aspecte…

Limba, Independenţa şi greşelile fatale ale anilor ’90…

Ne-am declarat Independenţa la 27 august 1991, după câţiva ani de adevărat avânt popular, în care ne-am cerut dreptul la limbă, alfabet şi istorie. Aşa cum, în timpul URSS, procesul de deznaţionalizare fusese foarte puternic şi în Moldova sovietică, abia la sfârşitul anilor 1980 mulţi dintre noi au aflat că la 28 iunie 1940 teritoriul României aflat între Prut şi Nistru - actuala Republica Moldova - a fost ocupat, şi nu eliberat de tancurile sovietice; că limba „moldovenească” este, de fapt, româna, doar că transcrisă, la indicaţia lui Stalin, cu litere chirilice; că şi din punct de vedere etnic moldovenii sunt români, iar cei care nu au dorit să accepte noua Putere au putrezit în Siberia.

Dintre aceste teme majore ale istoriei neamului, subiectul nr. 1 a fost lupta pentru Limba Română şi alfabetul latin, firesc, al acesteia. Astfel că, astăzi, putem spune că Independenţa RM a fost, de fapt, câştigată doi ani mai devreme, la 31 august 1989, când (încă) Sovietul Suprem, organul legislativ al RSSM, a decretat limba română cu alfabet latin drept limbă de stat a ţării. Se făcuse o dreptate istorică, iar adevărul istoric ne mobilizase la luptă. Însă, după 1991, ne-am ciocnit cu toţii de realitatea unei vieţi statale, politice şi economice, care trebuia dusă pe cont propriu. Şi nu era simplu. Simplu a fost să găseşti vinovatul pentru toate necazurile - acelaşi adevăr istoric.

Parlamentul care a votat Declaraţia de Independenţă a căzut, măcinat de problemele economice ale ţării, de declanşarea războiului de la Nistru şi de intrigile deputaţilor neocomunişti, autointitulaţi „agrarieni”. Anume ei, foştii preşedinţi de colhozuri şi şefi de ferme de vaci, au venit cu o majoritate covârşitoare în Parlamentul anului 1994. E o perioadă de care îmi amintesc destul de vag, şi totuşi, cred că tocmai atunci Moldova a început să intre în beznă, iar repercusiunile acelor timpuri le mai simţim şi astăzi. Căci tocmai atunci în ţară s-a instaurat Sărăcia, iar odată cu ea - o adevărată îndobitocire a maselor. Tocmai agrarienii - în timp ce transformau în averi personale 90 la sută din granturile şi creditele internaţionale care abia începeau să vină în Moldova - plăteau pensiile în galoşi şi, totodată, acreditau ideea că „nu contează limba vorbită, contează ce e pe limbă”. Şi pentru că „nu contează”, au oferit statut de autonomie unei părţi a republicii locuită compact de găgăuzi, un popor turc creştinat, apoi rusificat, stabilit de peste 200 de ani în Moldova, şi ne-au băgat ţara în Comunitatea Statelor Independente, de unde nu putem ieşi nici azi. Iar cel mai grav lucru pe care l-au făcut este repunerea în legalitate, în 1994, a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Anii 1990 au fost o epocă a greşelilor, probabil, pe tot teritoriul fostei URSS. Nicăieri lumea nu prea ştia să guverneze de sine stătător. Şi totuşi, se pare că doar moldovenii au reuşit performanţa de a reanima legal şi cu acte în ordine un partid comunist care să continue ideile partidului comunist sovietic. L-au reanimat atât de bine, încât în alegerile parlamentare din 1998 a luat 40 din 101 mandate, iar în scrutinul din 2001 a preluat puterea cu 71 de deputaţi. A început epoca Voronin. Opt ani de dezmăţ politic, care se trag din anii ’90…

Anii 2000, „noi” versus „ei” şi geopolitica electorală

Aşadar, în timp ce fostele „colege baltice”, dar şi mai multe ţări ale fostului lagăr socialist, îşi mobilizau toate forţele pentru a accede în UE, ţara mea intra în mileniul trei cu o guvernare comunistă la toate nivelurile. Comuniştii au reuşit să vină la putere, promiţându-i unei populaţii adusă la disperare de sărăcie că o va readuce în „raiul sovietic” - fără a-i spune însă că acest rai nu mai există - şi că va fi mai aproape de Moscova, decât de Bruxelles. Şi dacă în cazul primului angajament eşecul era evident din start, pe cel de-al doilea ei şi l-au ţinut pe durata celor două mandate de guvernare. În anii 2001-2009, Puterea comunistă a RM a fost cel mai fidel exponent al Kremlinului în propria ţară, chiar şi atunci când părea că relaţiile moldo-ruse nu erau la înălţime. Ca şi în 1940, cei care nu erau de acord cu o asemenea abordare erau trataţi drept duşmani ai statului şi poporului - cu excepţia deportării în Siberia, ce-i drept… Totodată, în aceiaşi opt ani, Chişinăul oficial a fost autorul celor mai ample şi mai dure campanii antiromâneşti.

Cu o regularitate aproape paranoică, liderul comunist Vladimir Voronin ieşea la televizor pentru a face declaraţii împotriva statului şi a poporului român - şi asta, în timp ce tot mai mulţi moldoveni se autoidentificau drept români, solicitând redobândirea cetăţeniei române care în 1940 le fusese retrasă părinţilor sau bunicilor lor; intelectualitatea naţională era conectată la procesul cultural-ştiinţific din România, iar Bucureştiul, în pofida tuturor atacurilor care veneau dinspre Chişinău, se autodeclarase avocatul nr. 1 al Moldovei în apropierea de UE. De fapt, contradicţia „România-Rusia” a caracterizat toţi aceşti 20 de ani de existenţă ai RM. Dacă Mişcarea de eliberare naţională de la sfârşitul anilor ’90 a reunit sute de mii de oameni sub stindardul regăsirii entolingvistice a moldovenilor-români, guvernările ulterioare au exploatat în funcţie de propriile ideologii şi, mai ales, interese geopolitice şi economice acest fenomen. Cireaşa de pe tort au pus-o tot comuniştii: pe timpul lor, patriotismul în Moldova a fost definit clar ca „iubire de Rusia şi ură faţă de România”. Respectiv, celor pe care îi iubeam li s-a permis acces liber în spaţiul economic, dar şi informaţional al ţării - nicăieri, probabil, pe teritoriul fostei URSS businessmenii ruşi nu au reuşit să privatizeze atâtea întreprinderi ca în Moldova; şi nicăieri limba rusă nu se simte atât de liber şi nestingherită la posturile de radio şi TV, ca la noi.

Pentru a face şi mai clară separarea între „ei”, patrioţii, şi „noi”, cei care nu eram patrioţi pentru simplul fapt că eram anticomunişti, guvernarea Voronin a purces la crearea unei societăţi civile după propriul „chip şi asemănare”. Au fost create uniuni de creaţie de alternativă - bunăoară, cea a Jurnaliştilor sau a Scriitorilor „patrioţi”; au apărut tot felul de „cluburi de discuţie” ale căror temă principală de dezbateri era „patrioţii şi antistataliştii”; cei care aveau cetăţenie română erau ameninţaţi cu concedierea; au fost constituite mass-media al căror mesaj principal era mesajul… Puterii comuniste. Apropo, din holdingul neoficial de presă al comuniştilor făceau parte şi Televiziunea Publică, şi Agenţia naţională de presă. În istoria RM, aceste două mass-media au fost folosite pe larg de toate guvernările - niciodată însă acest lucru nu s-a întâmplat de o manieră atât de perfidă şi manipulatoare…

„Perfid” şi „manipulator” sunt două cuvinte care pot fi atribuite deopotrivă vieţii politice, economice, administrative, juridice din acea perioadă. Nu a existat domeniu în care „caracatiţa” să nu-şi fi extins tentaculele. Cine nu era cu „ei” era împotriva „lor”. Pentru oamenii cu mintea trează era evident că tot acest front ideologic nu servea decât paravan pentru rezolvarea unor interese economice majore - comunismul moldovenesc are şanse să intre în istorie mai ales pentru modelul capitalist utilizat pe larg de reprezentanţii acestuia. Exemple sunt cu sutele, dar cel mai răsunător a fost făcut public în decembrie 2009. Atunci, ziarul la care lucrez, TIMPUL, dezvăluia faptul că, în doar un an şi jumătate, fiul preşedintelui comunist al Moldovei, Oleg Voronin, a cheltuit, doar pe parfumuri, accesorii de lux şi vacanţe circa opt milioane USD. Într-o ţară în care o pensie medie abia de atinge 50 de euro…

Aşadar, Moldova încheia prima decadă a secolului 21 săracă şi divizată. Căci, deşi formal comuniştii şi-au propus să consolideze statul, de facto l-au făcut ostaticul a câteva crize severe, la care nu s-au găsit nici azi soluţii.

1. Criza identitară. Moldovenii ca naţiune civică nu există. Există români, ruşi, găgăuzi, ucraineni care locuiesc în Republica Moldova, fiecare identificându-se cu patria sa etnico-istorică. Astfel, azi în Moldova mai fiecare are - sau îşi doreşte - o a doua cetăţenie. Totodată, nu s-a reuşit integrarea minorităţilor etnice, ele rămânând enclave rusificate. Criza identitară a creat fenomenul votului etnic şi geopolitic. În toţi aceşti ani, ruşii şi minoritarii vorbitori de rusă au votat partidele proruse şi antiromâneşti, implicit antieuropene, devenind astfel o frână în dezvoltarea democratică a Moldovei. Acest lucru s-a văzut mai ales în ultima campanie electorală pentru alegerile locale, când ruşii şi reprezentanţii minorităţilor etnice - majoritatea locuitori ai oraşelor - au votat masiv pentru candidaţii comunişti.

2. Transnistria. De jure, parte a Republicii Moldova, de facto această regiune separatistă nu e controlată de autorităţi, dar fiind susţinută economic de Rusia, se menţine ca entitate statală. E adevărat că n-a fost recunoscută nici măcar de Moscova, aceasta însă nu-i împiedică pe grănicerii transnistreni să fie cei mai exigenţi grăniceri din lume, atunci când un moldovean vrea să treacă pe la Tiraspol ca să ajungă mai rapid în Ucraina. Pe lista de priorităţi a cetăţenilor moldoveni, Transnistria se află la mare distanţă de teme ca sărăcia, sănătatea sau securitatea personală - pentru mulţi, relaţia cu această regiune se reduce la achiziţionarea, aproape de două ori mai ieftin, a coniacului „Kvint”, produs în capitala republicii separatiste şi care într-adevăr e foarte bun. Mai mult, se fac auzite voci care îndeamnă să renunţăm la acest teritoriu, care ne stă ca o piatră legată de picior, pentru un viitor european mai cert. Este clar însă că viitorul european spre care tindem ne obligă să găsim o soluţie pentru Transnistria care, în caz contrar, ameninţă să fie un nou Kaliningrad, de care Europa nu are nevoie.

3. Migraţia. Este fenomenul care a salvat, dar care poate şi să îngroape Moldova. A salvat-o pentru că banii veniţi din afară au susţinut financiar familiile rămase acasă, respectiv economia. O poate îngropa pentru că mii de astfel de familii nu s-au mai reîntregit, iar zeci de mii de copii au crescut fără a-şi cunoaşte părinţii - plecaţi ilegal, plătind câte 3000-4000 de euro pentru călăuze care să-i ducă pe căi oculte spre Europa, le-a luat apoi ani de zile ca să se legalizeze şi să poată veni acasă. Astăzi, la aeroportul din Chişinău, zilnic pot fi filmate scene cu femei care încearcă să-şi îmbrăţişeze copiii, şi copiii care se feresc de aceste mame. Pentru că nu le mai recunosc…

Secolul 21, necomunist sau deloc

Sunt doar câteva dintre problemele cu care, la 27 august, va serba cei 20 de ani de independenţă actuala guvernare democratică a Republicii Moldova, venită la Putere după un proces electoral dur şi o acţiune de protest similară doar cu cele din 1989 - revoluţia Twitter din 7 aprilie 2009. Două zile mai devreme, Partidul Comuniştilor iarăşi anunţase că a câştigat alegerile parlamentare. Şi „generaţia Independenţei” - cei născuţi între 1989-1991 -, îngrozită de perspectiva a încă patru ani de comunism, a ieşit în stradă pentru a cere: „Nu ne furaţi viitorul!”. Democraţii care, în cadrul alegerilor repetate din 29 iulie 2009, au venit - pentru a treia oară în 20 de ani - la putere s-au angajat să modernizeze Moldova şi s-o aducă în Europa. În doi ani, s-au făcut eforturi mari în acest sens, dar… încă insuficiente. Şi pentru că aşteptarea devine prea lungă, iar sacrificiile nu au fost niciodată un atu al nostru, moldovenii iarăşi încep a se uita în trecut, atrăgând ameninţător spirala istoriei la un punct prin care am mai trecut o dată - sfâşiaţi de aceleaşi contradicţii, între Est şi Vest, ruşi şi români, CSI şi Uniunea Europeană. Ca o femeie care se teme să se rupă de trecut şi să iubească puternic, cu pasiune.

Închei acest articol cu gândul că, poate, ar fi trebuit să-l fac mai tehnic, mai festiv şi mai optimist... Dar chestiile tehnice le găsiţi pe Wikipedia, iar optimismul… peste câteva ore zbor la Rimini, în Italia, acolo unde, de cinci ani de zile, se află mama… Este cea mai optimistă mamă din lume, care în aceşti cinci ani a făcut de câteva ori drumul până la Consulatul Moldovei ca să voteze pentru viitorul democratic şi european al celor rămaşi acasă. Căci, zice ea, secolul 21 va fi necomunist - sau nu va fi deloc - pentru ţara mea.

La mulţi ani, Moldova!

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)