Social

Cu gndul la victimele traficului de fiinte umane

Initial, acestia le promit marea si sarea: transport gratis pana la destinatie, hrana, cazare. Dupa ce trec frontiera, raiul promis se transforma in cosmar – le sunt confiscate pasapoartele si bietii oameni devin victime. E foarte usor sa gasesti doritori de a pleca peste hotare intr-o tara in care domina saracia. Publicul-tinta al traficantilor sunt cei flamanzi, goi si dezbracati, care si-au pierdut increderea in ziua de maine. Multi sunt exploatati luni intregi, fiind maltratati fizic si psihic.

E imbucurator faptul ca, in cele din urma, astfel de cazuri ajung pe mana justitiei, iar vinovatilor li se intenteaza dosare penale. In cadrul unor actiuni de urmarire penala s-a stabilit ca Eugenia Dinu, in luna mai 2006, se ocupa de recrutarea oamenilor din or. Soldanesti. Victimele erau ademenite de veniturile mari pe care le promitea escroaca. Astfel s-au lasat prinsi in plasa mai multi cetateni – Maria si Mihail Cebotari, Andrei Stratan, Radu Rusu, Victor Munteanu, Gheorghe Saleba, Vitalie si Vladislav Sarbu, Iurie Lazar si Ghenadie Golban. Femeia le-a perfectat actele de identitate si le-a procurat bilete pentru a ajunge in Federatia Rusa, regiunea Kursk. La sosire, moldovenilor li s-au confiscat actele si au fost impusi sa indeplineasca diferite lucrarii agricole, fiind exploatati ca niste sclavi.

Evident, munca lor nu era remunerata. Prin sentinta Judecatoriei Soldanesti din 11 iunie 2009, Eugenia Dinu a fost recunoscuta vinovata in savarsirea infractiunilor prevazute de: art. 206, al. (1), lit. b), c) Cod Penal „Traficul de copii”; art.165, alin. (2), lit. b) Cod Penal „Traficul de fiinte umane”, art.190, alin. (2), lit. d ), alin. (4) Cod Penal „Escrocherie”. Astfel, femeia va sta dupa gratii timp de noua ani si sase luni. Iar partilor vatamate li s-au achitat prejudicii in valoare de 80 de mii de lei. Sentinta nu este definitiva, fiind cu drept de atac la Curtea de Apel Balti.

Consider ca o astfel de pedeapsa este pe potriva celor savarsite de Eugenia Dinu si ca sentinta de condamnare in aceasta cauza penala va fi un avertisment serios pentru persoanele predispuse la comiterea unor asemenea infractiuni.
 

Vladimir Erhan,
procuror, adjunct al procurorului raionului Soldanesti

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *