Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 11:08
Abonamente

Actualitate 24 Iunie 2017, ora 06:57    Din editia print

In memoriamCu inima a rămas aici…

Marime Font

Astăzi, Constantin Tănase ar fi împlinit 68 de ani. Atât Republica Moldova, cât și România se confruntă cu o criză politică profundă. Constantin Tănase, bun român și ziarist de excepție, ar fi tratat subiectele actuale în stilul său specific, cu analize, comentarii și uneori, pamflete, așa cum nimeni nu o mai face în presa de azi. Indubitabil, lipsesc prezența și atitudinea marelui gazetar, dar, cel mai mult și stoicismul unui jurnalist care a fost, mai întâi de toate, român. Despre cum ar fi tratat Constantin Tănase criza politică din țară și cât de mult lipsesc prezența și atitudinea jurnalistului, aflăm de la prietenii dintotdeauna ai publicistului.

Oare ce ar fi scris el despre statul capturat?

Constantin Tănase rămâne unul dintre jurnaliștii de reper ai acestei țări. Pe vremea lui, TIMPUL era primul ziar pe care îl citeam din noianul de ziare, care veneau de la tipografie. El a scris şi a publicat comentarii remarcabile, dând întotdeauna dovadă de luciditate. El rămâne un nume de referinţă pentru întreaga breaslă a jurnaliştilor de la noi, fiind un model de echilibru, onestitate, profesionalism şi omenie. A fost un excelent cunoscător al realităţilor politice, pe care le-a analizat şi comentat cu un spirit critic ascuţit, îmbrăcat în delicata mănuşă a diplomaţiei ziaristului de mare calitate. Chiar dacă avea prieteni printre politicieni, nu-i cruţa când aceştia călcau pe greblă. A ştiut să fie deasupra jocurilor politice.
Jurnalismul înseamnă a trăi clipa. Înseamnă şi pasiune pentru detalii. Constantin Tănase a scris astfel despre prezent, dar şi despre viitor. A scris cu intensitate, cu dorinţa de a descifra, de a înţelege – el, noi. El a scris. Noi am citit şi recitim. Pentru a descifra, pentru a înţelege.
Scriitorul şi jurnalistul ne-a lăsat o moştenire: cărțile lui. Cei din noua generaţie, care nu l-au cunoscut, vor avea o surpriză dacă se vor apuca să le citească. Vor descoperi că scrierile lui Constantin Tănase rămân a fi actuale.
Cum ar fi tratat criza politică domnul Tănase? Este cert că problemele, pe care le-a dezghiocat Tănase, erau pătrunse de patriotism și sentiment naţional. El ştia ca nimeni altul să pună accentele. Oare ce-ar fi scris el despre statul capturat? Despre doritorii care râvnesc să se menţină sau să vină la putere? Despre alegerea lui Dodon în fruntea statului? Totul e atât de imprevizibil. Unde va ajunge Moldova? Sunt multe întrebări la care maestrul peniţei ar fi avut și răspunsuri.
Nicolae Andronic

A luat atitudine…

Constantin Tănase a lăsat în urma sa un gol enorm, un gol care cu greu va fi acoperit, deoarece talentul este unic. Și-a asumat conștient destinul de om al cetății, considerând că jurnaliștii, ca și politicienii, sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă în societate. A ales întotdeauna să scrie despre subiecte realmente importante și actuale pentru cetățenii acestei țări, chiar dacă deseori efectul era de strigăt în pustiu. Nu a vrut să accepte statutul de presă „parțial liberă”, atunci când colegii de breaslă se răfuiesc unul cu altul la indicația patronilor, majoritatea jurnaliștilor fiind încadrați în anumite scheme politice sau economice. A luptat consecvent împotriva servilismului și imposturii propagandistice, când aceeași știre era interpretată total diferit de către unele instituții de presă. Indiferent de ceea ce scria, Constantin Tănase era citit, avea cititorii săi fideli, iar asta este cel mai important lucru pentru un formator de opinie.
De la obținerea independenței, Republica Moldova s-a cam aflat mereu în criză, iar Constantin Tănase a fost în mijlocul furtunii, în epicentrul evenimentelor și fiecare bătălie, la care a participat, l-a costat scump, căci deseori împrejurările se dovedeau a fi mai bine „aranjate” decât adevărul pe care el nu se temea să-l spună și să-l apere. Nu cruța pe nimeni: nici puterea, oricare ar fi fost culoarea ei, nici opoziția, dacă sesiza o abatere de la normele morale și etice. Așa a devenit incomod, deși nu s-a vrut un demolator, care critică în stânga și în dreapta, pe toți laolaltă. Constantin Tănase a luat atitudine atunci când treburile statului mergeau prost. Și cum întrebările lui rămâneau fără răspuns, ne propunea o viziune proprie, o perspectivă clară din care lucrurile se vedeau altfel, mai pe înțelesul fiecăruia, mai cu speranță și încredere, că vom reuși să facem față celor mai grele încercări.
Veaceslav Untilă

Dacă ar fi trăit…

„Floare de colț
Lumină sub bolți”
(cântec interpretat
de Tudor Gheorghe)

Odată cu scurgerea anilor reacțiile emotive, în raport cu un om, un fenomen, un lucru se schimbă, uneori devin mai profunde, alteori se nivelează, devin orizontale, se depărtează...

Cad guverne, se schimbă alianțele politice, dispar/apar partide, dar rămâne memoria. În memoria colectivă se mai păstrează imaginea de Om și ziarist a lui Constantin Tănase, care, pe parcursul mai multor ani a ținut pulsul evoluțiilor politice și culturale din R. Moldova.
Dacă ar fi trăit, ar fi avut doar 68 de ani și ar fi vegheat, cu mare atenție asupra vieții politice din țară. Dar așa a plecat și se uită de sus (așa sperăm), se minunează de cele întâmplate și (poate) lăcrimează.

Loading...


Dacă ar fi trăit, s-ar fi implicat în evenimentele timpului și ar fi elucidat cât mai obiectiv, ceea ce este important. Dar a plecat și suferă (printre îngeri) că aici, jos, lucrurile nu stau tocmai bine.

Dacă ar fi trăit, ar fi fost pe linia întâi, și-ar fi asumat responsabilitatea cuvântului spus și ar fi susținut valorile naționale, deoarece a fost un bun român.

Dacă ar fi trăit s-ar fi bucurat de oameni și flori, de verdeața arborilor și a ierbii, de florile de salcâm și de tei, dar s-a dus...
Dacă ar fi trăit, s-ar fi bucurat de cei trei nepoți (Matei, Mihai, Teodor) și de nepoata Simona, care era adorata lui. Atât copiii, cât și nepoții au fost incomparabili în sufletul lui, la fel cu tot neamul.

Dacă ar fi trăit, ar fi scris despre Unirea cu Patria-mamă, România. A crezut că Unirea va fi și ar fi putut să fie, dacă ne-am fi dorit. A crezut totdeauna că familia tuturor românilor are o singură mamă – România.
Dacă ar fi trăit, s-ar fi bucurat de Soare, dar s-ar fi întristat de Norul Negru care vine peste noi – Dictatura. Nu se știe ce ar fi spus în editorialele sale, dar ar fi țintit spre locul durut. Căci așa era el, un fel de Floare de Colț, despre care se știe, dar puțini o pot vedea.
Dacă ar fi trăit...

Alexandra Tănase


Publicistul și intuiția...

Despre marii muzicieni se știe că sunt posesorii auzului perfect sau cum se mai spune ai „auzului absolut”. Grație acestei posibilități ei ușor depistează falsurile, abaterile de la linia melodică, care trebuie reprodusă cu fidelitate, de aceea și lumea îi admiră ca pe niște fenomene. Despre Constantin Tănase pot spune că a fost posesorul unei intuiții publicistice absolute, adică a intuit exact tema, locul, personajele și consecințele. Nu i-a fost frică să utilizeze toată gama limbajului românesc, de la vorba populară neaoșă la cuvântul elevat al savantului filolog. Și cunoașterea bagajului lingvistic i-a permis să scrie neforțat și pe înțelesul cititorului neavizat, dar și pentru acel cititor care căuta subînțelesuri și idei subtile.

Mi-a fost dat să colaborez cu el în două rânduri: la ziarul „Flux” și la ziarul TIMPUL. La „Flux” a acceptat acea rubrică de vineri Istoria din pagină nouă pe care am dus-o mai mulți ani, fără să am o observație, vreo sugestie tematică sau vreo nepotrivire cu orientarea publicației. Eram liber în selectarea temelor și liber în opiniile exprimate. În mai multe rânduri, mi-a solicitat materiale mari pentru unele personalități care cadrau tematic cu orientarea ziarului. Și această colaborare a durat până când deja la TIMPUL subalternii dumnealui au început să scoată rubrica din pagina de vineri sub diverse pretexte. M-am retras tăcut, considerând că asta o fi fiind noua politică a publicației. Și totul până într-o zi, când Constantin Tănase m-a întâlnit și, cu o curiozitate specifică doar lui, m-a întrebat: „De ce nu mai aduci rubrica la ziar?” Eram uimit de faptul că după doi ani de lipsă a rubricii din pagina ziarului reveneam la ea. I-am descris în linii mari situația creată, el a zâmbit cu subînțelesuri și peste un timp scurt au urmat remanieri în redacție și rubrica nouă În culisele istoriei și-a făcut loc în ediția de vineri.

Vreau să recunosc că nu întotdeauna am fost de acord cu cele scrise de Constantin Tănase. Erau opiniile lui dure, de luptător, care trezeau un ecou întârziat în sufletul meu de pacifist. Dar timpul, anume timpul postum a arătat că în situația concretă a Republicii Moldova, nu atitudinea mea pacifistă e necesară, ci mai degrabă poziția lui tranșantă, pe care a demonstrat-o în cărțile și în editorialele sale.

N-am fost prieteni la cataramă, am avut doar un respect reciproc și o atitudine de simpatie care ne permitea să discutăm deschis anumite lucruri. În momentul când se pregătea să plece de la „Flux”, a venit la mine, la Casa Cărții Petru Movilă, să mă întrebe dacă n-aș putea să-i găzduiesc noua redacție, pe care intenționa să o fondeze. I-am răspuns afirmativ, fiind conștient de faptul că în orice condiții, un publicist de anvergura lui va reuși să ctitorească o publicație model, ceea ce s-a și întâmplat. Ziarul TIMPUL a fost și este o publicație de referință și este un fel de monument pentru publicistul cu o intuiție perfectă – Constantin Tănase.
Iurie Colesnic

Am moștenit curajul

Cu siguranță că toți înțelegem un lucru: maestrul Constantin Tănase a plecat prea devreme. Ar fi fost devreme și dacă ne-ar fi părăsit la 100 de ani, pentru că ceea ce făcea el nu poate fi înlocuit. Nu doar un mare jurnalist, dar un om cu viziuni largi, cu dragoste pentru oameni, cu o corectă înțelegere a istoriei.

Nu fiecare poate spune lucrurile așa cum o făcea el. Nu fiecare are curajul de a (s)pune deschis probleme care dor, de a reuși să sintetizeze cu o precizie de chirurg patologiile unei generații politice dezastruoase. O societate cu atâtea metehne ca a noastră are nevoie de modele și de un glas public, iar maestrul Constantin Tănase era vârful jurnaliștilor de astăzi. Vârful de lance, dacă vreți. Avea nu doar tăria de a spune lucrurilor pe nume, ci și inteligența, cultura necesară, de a o face exact cum trebuie.

Citindu-l, nu aveai cum să nu observi că jurnalismul nu e doar o meserie, ci și o chemare. E un talent, o artă a cuvântului, exact așa cum e literatura. Ori tocmai aici simțim acut lipsa lui. Sunt mulți jurnaliști onești în Moldova, dar prea puțini au fraza tăioasă, spiritul critic, armonia cuvintelor. Desigur că încercăm, după putere, să ne facem datoria față de cititor, să fim imparțiali, să nu ne lăsăm influențați. Și acest lucru i-l datorăm tocmai lui, care era modelul nostru.

Nu e ușor, nu e confortabil să fii jurnalist. Însă noi am moștenit de la el nu doar curajul, ci și simțul datoriei, pasiunea de a scrie, de a încerca să influențăm această societate dezorientată. Încercăm, timpul ne va arăta cât ne-a reușit și cât nu. În cazul lui, nu mai era nevoie de examenul timpului, știam cu toții că e extraordinar. Eram fascinați.

Imaginați-vă doar ce text ar fi publicat el astăzi! Nu l-aș fi văzut bine pe președintele (unora din Moldova). Limba moldovenească pe site-ul președintelui... Cred că toți ne amintim ce scria Constantin Tănase când Marian Lupu afirma că s-a răzgândit și că limba de stat nu e româna.
Moni Stănilă

Blestemul de a fi al lui Constantin Tănase

Nu sunt scriitoare, dar uneori îmi ajunge cuțitul la os și atunci mă așez și scriu. De câte ori i-am telefonat și l-am rugat să publice oful meu, niciodată nu a spus nu, dimpotrivă, mă încuraja. Prin intransigența sa, pana sa ascuțită, uneori acidă, necruțătoare, devenise groaza lichelelor, a politicienilor de paie, a hoților, a profitorilor și a pseudopatrioților. Îmi povestea odată cu haz cum a intrat într-un local, unde la masă ședea cu cineva fostul prim-ministru. Când l-a văzut pe Măria Sa, ziaristul, intrând, fostul prim-ministru s-a ridicat involuntar în poziția de drepți.
Citesc și recitesc în cărțile lui Constantin Tănase adevăruri durute, spuse până la lacrimi despre noi, despre destinul nostru deloc norocos, înstrăinarea, însingurarea și drumul dramatic prin istorie. Dar a scris și despre vitejia și curajul, frumusețea și dăinuirea neamului românesc.
Despre multe a scris minunatul ziarist, vesele și triste, adevărate și cutremurătoare, care îți răscoleau sufletul și mult timp erai încântat de cele citite.

Când apărea în societate, la vreun eveniment, era plin de voie bună, toată lumea vroia să schimbe câteva vorbe cu el. Râdea zgomotos ca un copil năstrușnic. Îmi amintesc când veniseră comuniștii iar la putere, toată lumea era îngrozită de ce va urma. Mă duceam la repetiție, la teatru. Tocmai traversam strada Pușkin și aud o voce puternică strigând: „Ninela! Jos comuniștii!”. Mă uit și-l văd pe Constantin Tănase care se afla într-o mașină, a coborât în mijlocul străzii și, zâmbind larg, mi-a mai strigat odată: „Jos comuniștii!”. I-am spus mai apoi cât de mult m-a încurajat gestul lui de solidaritate, dar și plin de curaj.

Când se afla în spital, îi telefonam dnei Alexandra Tănase și mă interesam cum se simte Maestrul. Într-o bună zi mi-a spus: „Vino să te vadă”. Am luat un buchet de crizanteme. Când am intrat în salon, l-am văzut slăbit, schimbat, dar ochii îi străluceau. A zâmbit și mi-a zis: „Spune-mi ceva din Blaga”. I-am recitat un vers, apoi încă unul. Asculta concentrat, apoi a șoptit: „Blaga e un mare poet și filosof”.
Aceasta a fost ultima noastră întâlnire.

Viața e o metaforă și moartea e o metaforă, scria Constantin Tănase.
Ziarist al timpului nostru, plin de demnitate, dar și al timpului care vine, și-a împlinit viața cinstit și adevărat între aceste două metafore. Sufletul lui a umblat desculț pe un câmp de ciulini. A plecat și a lăsat un gol imens în urma lui. Cât de mult ne lipsește bărbăția acestui ziarist, care punea degetul pe rană, avea curajul să ne spună adevărul! Închei cu un citat din decalogul lui C.T.: „Astăzi toți caută cu febrilitate ideea națională. Pentru Republica Moldova, sunt convins, că ideea națională (a unui stat bolnav cum este al nostru) trebuie să fie respectul față de mamă, față de femeie, în general. Dacă nu instituim cultul femeii, nu vom avea o națiune sănătoasă și liberă.
Dragă Constantin Tănase, ai fost și vei rămâne un reper moral al neamului nostru, un luptător temerar pentru revenirea noastră în albia firească, adică revenirea la Patria-mamă. Ferice de neamul care are asemenea personalități.
Ninela Caranfil

Om al Timpului

Un istoric, într-o prezentare tematică, constata că popoarele mici au născut oameni mari. Un argument convingător este Eminescu, care vine dintr-un spațiu geografic mic pe harta lumii. Chiar dacă timpul a fost implacabil și scurt pentru marele poet, a reușit să dea poporului român o valoare literară mare. Dacă facem o altă constatare, cu ochiul și rațiunea modernității noastre, recunoaștem că Timpul și talentul lui Eminescu au fost transmise și preluate mai târziu de cei care l-au citit și i-au însușit creația. Așa s-a întâmplat ca, peste un secol, în al XXI-lea, talentul poetului de geniu să fie o muză care l-a inspirat pe jurnalistul Constantin Tănase, iar Timpul – un zeu care l-a atras. Ambele, deopotrivă, l-au îndreptat spre o suferință spirituală, care era mai mult a poporului său.

Sunt poate una din puținele cititoare fidele, ale cărților sale, bineînțeles după soția sa, Alexandra Tănase, cea care prima știa despre subiectul scris al maestrului. Astăzi, relectura cărților sale începe pentru mine dintr-o necesitate profesională, dar continuă cu bucuria și admirația mea de epigon în recunoașterea harului pe care l-a avut.

Ca să vorbești despre un adevărat om al Timpului, dar mai ales despre un maestru al scrisului, despre un formator excepțional de opinie, despre un om cu atitudini fine, trebuie mai întâi să-l citești. A-l compara pe Constantin Tănase cu un copac mare la umbra căruia nu crește iarba, nu este de ajuns. Expresiile frumoase poate l-ar „mâhni peste măsură”. L-ar bucura, în mod sigur, dacă opiniile scrierilor sale ar fi citite și aplicate în existența noastră. Multe din titlurile articolelor, scrise în trecut, sunt expresii alegorice, încărcate de sens: „O monstruoasă coaliție: „statul ticălos” și „cetățeanul ticălos”, „Guvernări creatoare de sărăcie”, „De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?”, „Moartea omului de omenie” etc. Această ultimă afirmație e prea dureroasă pentru mediul nostru, aflat de mai multe decenii într-o adâncă criză morală. Oamenii puternici și cu o morală înaltă nu pot ocoli adevărul, oricât de dureros ar fi. Doar omul onest e capabil, așa cum a fost Constantin Tănase, pentru că s-a născut cu un „Ochi al lui Esop”, și-a asumat „Blestemul de a fi”, a luptat până la epuizare pentru „Patria vuindă”, a avut curajul să coboare în „Groapa cu lei”. Sunt titlurile cărților jurnalistului Constantin Tănase, în care găsim subiecte de opinie, asumându-și condiția de a fi un om prea moral. „Cine se încumetă să practice jurnalismul profesionist se aruncă de fapt într-o „groapă cu lei”. Unii scapă, alții nu. Eu nu știu dacă am scăpat, timpul va decide”, scria omul de omenie Constantin Tănase.
Silvia Strătilă

„Moartea omului de omenie” la prezent

În loc de moto: „PREZENTUL este forma verbală care dezvoltă registrul semantic cel mai bogat, acoperind funcțional toate cele trei perspective temporale: trecut, prezent, viitor sau dezvoltând un sens pantemporal”. (Dumitru Irimia)
Despre omul de omenie, C. Tănase a scris nu o dată. A scris la direct, a scris și mai pe ocolite, a scris aspru și supărat, a scris și mai blând și cu tângă. A bătut alarma că „nesimțirea, neomenia nu mai sunt percepute ca un viciu, ci drept un fenomen obișnuit, o normă”. A insistat ca să înțelegem că alunecăm catastrofal de repede într-o prăpastie care ne va mântui, în primul rând, moral. „Omul nou”, creat de comunism, este afectat grav de un microb ce-l distruge moral, iar anii/regimurile instalate de la Independență încoace nu fac nimic altceva decât să aducă în modă alte „calități”, „vechile valori ale omeniei nu mai sunt creditate, nu mai funcționează”. Astăzi, C. Tănase ar fi la fel de îngrijorat și intransigent, fiindcă „vechile valori ale omeniei nu mai sunt creditate și nu mai funcționează, fiindcă grație „pretinșilor unși ai lui Dumnezeu,” valorile și principiile se schimbă și se mută ca batista dintr-un buzunar în altul. Ne-ar trebui, mai mult ca niciodată, după timpul petrecut acolo, printre alte lanuri de măzăriche înflorite cu stele, să ne spună cum să facem ca timpul când „valorile tradiționale au fost supuse unui proces de dezagregare axiologică, iar ca urmare modelul de autoritate la moldoveni a devenit mafiotul, descurcărețul, șmecherul, altfel spus, modelul omului de omenie a fost înlocuit cu modelul „omului nou”, „pragmatic” să părăsească paradigma prezentului și să se transfere pentru totdeauna la un trecut îndepărtat.

P.S. Probabil, se așteaptă mai mult să scriu cum a fost acea zi de 24 iunie 1949 ori ceva de genul amintirilor. Nu pot (fiindcă m-am născut ceva mai târziu, deși din povestirile mamei am reținut că era o frumoasă zi de vineri. Era vremea prășitului de-al doilea și ori s-a pornit la câmp și s-a întors, ori i s-au stricat planurile făcute de cu seară, căci afară, pe prispă așteptau sapa și o traistă cu merinde). Astăzi, pe C. Tănase îl mai așteaptă o coală de hârtie și un creion să ne deseneze drumul de întoarcere a OMULUI DE OMENIE.
Vera Tănase - Pătrașcu

Timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:08 de Mihaela Culcinschi

Mai puțin de jumătate dintre angajații Stației de Irigare Briceni și-au primit parțial restanțele la salarii

Mai puțin de jumătate dintre angajații Stației de Irigare Briceni și-au primit parțial restanțele la salarii

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 10:43

6 beneficii surprinzatoare ale morcovilor asupra sanatatii! De ce sa ii consumi zilnic

6 beneficii surprinzatoare ale morcovilor asupra sanatatii! De ce sa ii consumi zilnic

Cu toate ca morcovii nu sunt un aliment prea popular, consumul acestora ofera beneficii mari pentru sanatate, de la scaderea colesterolului pana la prevenirea pierderilor de memorie. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de morcovi si de ce ar trebui sa ii introduci in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 10:38

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 10:37

ONU / Ziua mondială a justiţiei sociale

ONU / Ziua mondială a justiţiei sociale

 În fiecare an, la 20 februarie este marcată Ziua mondială a justiţiei sociale. Iniţiativă a Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007, Ziua mondială a justiţiei sociale a început să fie aniversată din anul 2009, potrivit http://www.un.org/. La 10 iunie 2008,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 10:06

Există sufletul? Iată răspunsul unui neurochirurg

Există sufletul? Iată răspunsul unui neurochirurg

Exista sufletul? Exista viata dupa moarte? Viata dupa moarte a fost experimentata de nenumarate persoane, care s-au intors din moarte pentru a-si spune povestea. Una dintre cele mai cunoscute istorii legate de viata dupa moarte ii apartine neurochirurgului scolit la Harvard, Dr. Eben Alexander....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 10:00

HiSky – o nouă companie se lansează pe piața aeriană din R.Moldova

HiSky – o nouă companie se lansează pe piața aeriană din R.Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 20 FEBRUARIE 2020. Un minunat sextil deschide calea pentru vise împlinite!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 20 FEBRUARIE 2020. Un minunat sextil deschide calea pentru vise împlinite!

Horoscop zilnic. Iata horoscopul zilei de azi JOI 20 FEBRUARIE 2020. Astazi are loc un aspect astral minunat, sextilul dintre norocosul Jupiter in Capricorn si Neptun in Pesti, setand o tendinta frumoasa, incantatoare si plina de semnificatie ce ne va colora tot anul 2020. Este timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:16

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:15

Două mașini s-au ciocnit violent pe strada Alba Iulia din capitală // FOTO

Două mașini s-au ciocnit violent pe strada Alba Iulia din capitală // FOTO

Doua masini s-au ciocnit in aceasta seara pe strada Alba Iulia din capitala. Nu se stie daca a avut cineva de suferit. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:09

CFR Cluj vs Sevilla (19:55) / Dan Petrescu, întâlnire cu andaluzii după 10 ani - Vor reuși ardelenii surpriza?

CFR Cluj vs Sevilla (19:55) / Dan Petrescu, întâlnire cu andaluzii după 10 ani - Vor reuși ardelenii surpriza?

​Sorții le-au scos-o în cale celor de la CFR Cluj pe Sevilla, marea specialistă în Europa League, iar prima manșă din optimi are loc joi, în Gruia, de la ora 19:55. Dan Petrescu a învins formația andaluză pe vremea când se afla pe banca Unirii Urziceni și speră să repete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:07

Aproximativ 200 de maşini implicate într-un accident pe o autostradă din Canada

Aproximativ 200 de maşini implicate într-un accident pe o autostradă din Canada

Aproximativ 200 de autovehicule au fost implicate într-un accident produs pe o autostradă din apropiere de Montreal, din cauza unei furtuni de zăpadă. Două persoane au murit, iar alte aproape 70 au fost rănite, potrivit presei canadiene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:03

Gripa face ravagii în Moldova. A fost declarată perioadă epidemică de infecții respiratorii acute

Gripa face ravagii în  Moldova. A fost declarată perioadă epidemică de infecții respiratorii acute

Gripa face ravagii în Republica Moldova. În ultimele două săptămâni, numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a depăşit pragul epidemic cu peste 300 promile, anunţă ANSP. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:58

Ce alimente l-au ajutat pe bucureșteanul de peste 111 ani să ajungă al treilea cel mai longeviv bărbat din lume

Ce alimente l-au ajutat pe bucureșteanul de peste 111 ani să ajungă al treilea cel mai longeviv bărbat din lume

Dumitru Comănescu, românul în vârstă de 111 ani şi 3 luni, declarat al treilea cel mai longeviv bărbat din lume, s-a născut în Proviţa de Jos, județul Prahova. Aici, oamenii îl știu pe „nea Mitică” și sfatul lui pentru săteni a fost tot timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:33

Cine a fost „țiganca” lui Brâncusi, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa

Cine a fost „țiganca” lui Brâncusi, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa

Cea mai scumpă fotografie românească a fost făcută de Constantin Brâncuși, în atelierul său din Paris, și vorbește despre o femeie frumoasă, absorbită de dansul ei. Este Lizica Codreanu, „țiganca”, așa cum îi spunea Brâncuși, și este una...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:21

Doi pasageri de pe vasul Diamond Princess, unde sunt și români, au murit din cauza coronavirusului

Doi pasageri de pe vasul Diamond Princess, unde sunt și români, au murit din cauza coronavirusului

Ministrul sănătății din Japonia a confirmat, joi, că doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess au murit din cauza noului tip de coronavirus apărut în China, anunță CNN. Ambii pacienți erau trecuți de 80 de ani, dar deocamdată nu au fost dezvăluite identitățile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:09

A tăiat urechea mătușii pentru a-i fura cerceii din aur. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat rudele - VIDEO

A tăiat urechea mătușii pentru a-i fura cerceii din aur. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat rudele - VIDEO

Crimă terifiantă în satul Dușmani, raionul Glodeni. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat mătușa și unchiul pentru că aceștia nu au dorit să-i dea bani. Într-un moment de furie, nepotul a scos din sertar un cuțit de bucătărie și a tăiat urechea mătușii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:59

Cazul minorei găsită moartă într-un parc din Chișinău. Ce au descoperit polițiștii în telefonul fetei

Cazul minorei găsită moartă într-un parc din Chișinău. Ce au descoperit polițiștii în telefonul fetei

Au apărut noi detalii despre minora a cărui trup neînsuflețit a fost găsit în această dimineață spânzurat de creanga unui copac în parcul Rîșcani, din spatele TIR-ului Dinamo.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:59

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă! Refuză să mai activeze cu tariful de 3 lei pentru o călătorie în microbuz

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă! Refuză să mai activeze cu tariful de 3 lei pentru o călătorie în microbuz

Transportatorii care deservesc rutele cu microbuze din Chișinău amenință că își vor sista activitatea în semn de protest pentru că autoritățile refuză să majoreze tarifele la călătorii în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:53

Atac armat în Germania, Poliția a confirmat cel puțin opt morți

Atac armat în Germania, Poliția a confirmat cel puțin opt morți

Cel puțin opt persoane au murit și alte câteva au fost grav rănite miercuri noaptea în orașul Hanau, din apropierea Frankfurtului, în două atacuri armate, anunță Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:46

Când începe Postul Paștelui ortodox și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii în aceste zile

Când începe Postul Paștelui ortodox și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii în aceste zile

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Află cât ține Postul Paștelui în 2020, ce se mănâncă în post, când e dezlegare la pește.   Când începe Postul Paștelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGĂ

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGĂ

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Februarie 2020, ora: 07:07

Maria Tănase, privighetoarea cântecului popular românesc, s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu (Țara Făgărașului) și al florarului Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 20 Februarie 2020, ora: 01:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Februarie 2020, ora: 00:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 20 Februarie 2020, ora: 00:07

Dacia prezintă conceptul unui viitor model electric în cadrul Salonului Auto de la Geneva

Dacia prezintă conceptul unui viitor model electric în cadrul Salonului Auto de la Geneva

Grupul Renault va prezenta în ca­drul Salo­nului Auto de la Geneva con­ceptul unui viitor automobil electric ce va fi comer­cializat din 2021 sub marca Dacia. Ultima oară când Dacia a venit la un salon cu un concept s-a întâmplat în 2009, când la acea vreme marca anunţa viitorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 00:06

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa muncitorilor europeni necalificați și care nu vorbesc limba engleză, ca parte esențială a noii legislații privind imigrația ce va pune capăt unei epoci dominate de forța de muncă ieftină importată din UE de fabricile, serele, hotelurile și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

SIMONA HALEP - ONS JABEUR // Cristian Tudor Popescu, verdict după victoria chinuită a Simonei Halep: „Au fost niște greșeli greu de descris, cauza e una psihică”

SIMONA HALEP - ONS JABEUR // Cristian Tudor Popescu, verdict după victoria chinuită a Simonei Halep: „Au fost niște greșeli greu de descris, cauza e una psihică”

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)