Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Mai 2019
Abonamente

Economie 30 Iunie 2014, ora 12:01

Cu un „butoi cu vânt” și-a scăpat tatăl de-o cheltuială de 150 mii lei

Marime Font

Motociclete și trotinete care funcționează în baza energiei solare, un „butoi cu vânt” care generează curent electric, cuptoare în care fructele stau la „bronzat” și multe alte inovații au fost expuse zilele trecute în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în cadrul evenimentului „Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Republica Moldova”.  

Micul inventator

Deși abia a terminat clasa a VII-a, Cătălin Bețivu din Chișcăreni, Sângerei, a reușit cu un simplu butoi să-l scape pe tatăl său de cheltuieli în valoare de 150 mii lei. Băiatul care a studiat la școală cursul „Conservarea energiei”, a hotărât să-și ajute tatăl care avea nevoie de curent electric pe malul iazului pe care-l deține, într-o zonă în care nu există rețele electrice. Astfel, dintr-un butoi de 200 de litri, o roată de bicicletă și o curea de la mașină a construit o turbină eoliană cu puterea de 12 volți. Acesta și-a prezentat proiectul la diferite concursuri de profil și în cadrul expoziției dedicate „Săptămânii Europene a Energiei Durabile”.


„Am proiectat o turbină eoliană cu amplasarea verticală a paletelor. Am făcut asta pentru că la iazul tatălui meu bat vânturi foarte puternice și m-am gândit să utilizez energia vântului pentru a ilumina vagoneta pentru paznici, pentru că până acum era iluminată cu un felinar care consuma săptămânal 5 litri de motorină, iar ca să ne conectăm la rețeaua națională e nevoie de 150 mii lei. Așa m-am gândit să reduc aceste cheltuieli”, îmi povestește Cătălin mândru de realizarea sa, după care învârte turbina ca să ne demonstreze cum funcționează. „Generatorul încarcă acumulatorul de 12 volți, de acolo curentul merge la o lampă led cu o putere totală de 21 de wați, care iluminează vagonul. Astfel nu mai sunt eliminate anual 360 de kg de CO2 în atmosferă”, subliniază mulțumit băiatul. Și tatăl băiatului este mândru de rezultat, mai ales că nu mai trebuie să scoată din buzunar nici un ban pentru iluminare. Mai mult, părinții lui Cătălin vor să investească și în panouri solare. „Vrem să utilizăm energia solară pentru a hrăni peștii, punând panouri solare deasupra apei. Ele vor încărca niște lămpi care noaptea vor lumina, iar musculițele, gâzele, țânțarii, vor cădea în apă. Astfel peștii vor avea cea mai bună hrană care sunt organismele vii”, explică băiatul proiectul său de viitor.

Tineri cu idei ECO revoluționare

Cătălin afirmă că s-a inspirat de pe Internet, dar a fost ajutat și de profesorul Nicolae Spânu. Acesta spune că băiatul a venit cu ideea de a construi o eoliană după ce la lecția de conservare a energiei elevii au avut de realizat pașaportul energetic al casei lor.

„Eu singur, cu 5 ani în urmă, când am trecut cursul de perfecționare ca să pot preda lecțiile, am învățat să fac pașaportul energetic. După curs am mers acasă și am făcut pașaportul energetic al casei mele. Și după ce am făcut câteva schimbări factura, de la 400-450 de lei lunar, a scăzut la 100-115 lei. La mine problema era că aveam frigiderul de pe vremea când încă mă căsătorisem, câștigat la nuntă. Consuma mult. Sunt multe mărunțișuri pe care fiecare acasă poate să le implementeze și să obțină economii”, remarcă profesorul Nicolae Spânu din Chișcăreni. El este mândru de discipolul său și remarcă faptul că deși instalația lui Cătălin e mică și aparent lipsită de importanță, anual se reduce emisiile de bioxid de carbon cu 340 de kg.

„Un alt discipol cu care mă mândresc a câștigat recent marele premiu la concursul de Business Planuri pentru Tineri. Tot în cadrul cursului conservarea energiei, Dorin Prisăcaru a construit o instalație de biogaz cu capacitatea de 200 de ml. Am văzut că funcționează, dar e cu capacitate mică. Așa că a construit o instalație mai mare, un reactor cu volumul de 1,7 m3. A început să producă biogaz în cantități mai mari pe care-l utiliza în gospodărie. Apoi, ca să utilizeze eficient biogazul a construit o fermă de prepelițe. Toate deșeurile de la fermă merg în reactor, iar biogazul se utilizează pentru producerea energiei electrice și termice. Astfel, Dorin a reușit să construiască o fermă independentă energetic”, a menționat profesorul Nicolae Spânu.

Soarele „bate” vântul în Moldova

De asemenea, vizitatorii cortului Energie şi Biomasă, amplasat în perimetrul havuzului central în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, au putut vedea pe lângă expoziţia de biocombustibil produs în R. Moldova și „butoiul cu vânt” al lui Cătălin, și cuptoare pentru uscare a fructelor, precum și o bancă şcolară cu bec electric şi ventilator ce funcţionează fără a fi racordate la reţeaua de curent electric. Mai mult, vizitatorii au putut să se plimbe cu motocicleta alimentată cu energie solară. Autorul acesteia, Nicolae Constantinov, care este și președintele Consiliului Coordonator al Asociației de Energie a Vântului din Moldova, întrebat fiind de unde i-a venit ideea să construiască o motocicletă care să meargă cu… soare, a răspuns: „În toată lumea se construiesc vehicule care funcționează pe energie solară. Am încercat și eu”.

Nicolae Constantinov s-a preocupat până recent de energia eoliană, însă, de patru ani acesta și-a focusat atenția pe metode de exploatare a energiei solare, și asta pentru că, spune el, energia vântului a cedat în fața energiei soarelui. „La noi sunt 230 de zile cu soare pe an, iar nivelul tehnologiilor a crescut rapid, sunt numeroși agenți economici care vând panouri solare. În acest mod s-au creat premise de dezvoltare a energiei solare, în defavoarea energiei eoliene. La noi viteza medie a vântului este de 3,5 m/s pe an, dar experții spun că dacă viteza medie este sub 6 m/s atunci nu este rentabil să investești în eoliene”, a punctat inventatorul.

Aceasta este prima ediție a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova și a fost organizată de proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în parteneriat cu Delegaţia Uniunii Europene. Evenimente dedicate securității energetice și energiei regenerabile au fost organizate pe parcursul întregii săptămâni atât în Chișinău, cât și în Bălți și Orhei. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova se va încheia duminică, 29 iunie cu un concert live în aer liber, cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară. La concertul eco SUN DA-I Fest sunt așteptați următorii artiști: FURIOSNAILS, TOULOUSE LAUTREC, WHYNONA RYDERZ, UNIVOX, Laura BODORIN, ansamblul CONCORDIA. Tot duminică în Grădina Publică vor avea loc expoziții de tehnologii eco și târguri de obiecte handmade, confecţionate din materiale naturale.  

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)