Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Economie 30 Iunie 2014, ora 12:01

Cu un „butoi cu vânt” și-a scăpat tatăl de-o cheltuială de 150 mii lei

Marime Font

Motociclete și trotinete care funcționează în baza energiei solare, un „butoi cu vânt” care generează curent electric, cuptoare în care fructele stau la „bronzat” și multe alte inovații au fost expuse zilele trecute în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în cadrul evenimentului „Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Republica Moldova”.  

Micul inventator

Deși abia a terminat clasa a VII-a, Cătălin Bețivu din Chișcăreni, Sângerei, a reușit cu un simplu butoi să-l scape pe tatăl său de cheltuieli în valoare de 150 mii lei. Băiatul care a studiat la școală cursul „Conservarea energiei”, a hotărât să-și ajute tatăl care avea nevoie de curent electric pe malul iazului pe care-l deține, într-o zonă în care nu există rețele electrice. Astfel, dintr-un butoi de 200 de litri, o roată de bicicletă și o curea de la mașină a construit o turbină eoliană cu puterea de 12 volți. Acesta și-a prezentat proiectul la diferite concursuri de profil și în cadrul expoziției dedicate „Săptămânii Europene a Energiei Durabile”.


„Am proiectat o turbină eoliană cu amplasarea verticală a paletelor. Am făcut asta pentru că la iazul tatălui meu bat vânturi foarte puternice și m-am gândit să utilizez energia vântului pentru a ilumina vagoneta pentru paznici, pentru că până acum era iluminată cu un felinar care consuma săptămânal 5 litri de motorină, iar ca să ne conectăm la rețeaua națională e nevoie de 150 mii lei. Așa m-am gândit să reduc aceste cheltuieli”, îmi povestește Cătălin mândru de realizarea sa, după care învârte turbina ca să ne demonstreze cum funcționează. „Generatorul încarcă acumulatorul de 12 volți, de acolo curentul merge la o lampă led cu o putere totală de 21 de wați, care iluminează vagonul. Astfel nu mai sunt eliminate anual 360 de kg de CO2 în atmosferă”, subliniază mulțumit băiatul. Și tatăl băiatului este mândru de rezultat, mai ales că nu mai trebuie să scoată din buzunar nici un ban pentru iluminare. Mai mult, părinții lui Cătălin vor să investească și în panouri solare. „Vrem să utilizăm energia solară pentru a hrăni peștii, punând panouri solare deasupra apei. Ele vor încărca niște lămpi care noaptea vor lumina, iar musculițele, gâzele, țânțarii, vor cădea în apă. Astfel peștii vor avea cea mai bună hrană care sunt organismele vii”, explică băiatul proiectul său de viitor.

Tineri cu idei ECO revoluționare

Cătălin afirmă că s-a inspirat de pe Internet, dar a fost ajutat și de profesorul Nicolae Spânu. Acesta spune că băiatul a venit cu ideea de a construi o eoliană după ce la lecția de conservare a energiei elevii au avut de realizat pașaportul energetic al casei lor.

„Eu singur, cu 5 ani în urmă, când am trecut cursul de perfecționare ca să pot preda lecțiile, am învățat să fac pașaportul energetic. După curs am mers acasă și am făcut pașaportul energetic al casei mele. Și după ce am făcut câteva schimbări factura, de la 400-450 de lei lunar, a scăzut la 100-115 lei. La mine problema era că aveam frigiderul de pe vremea când încă mă căsătorisem, câștigat la nuntă. Consuma mult. Sunt multe mărunțișuri pe care fiecare acasă poate să le implementeze și să obțină economii”, remarcă profesorul Nicolae Spânu din Chișcăreni. El este mândru de discipolul său și remarcă faptul că deși instalația lui Cătălin e mică și aparent lipsită de importanță, anual se reduce emisiile de bioxid de carbon cu 340 de kg.

„Un alt discipol cu care mă mândresc a câștigat recent marele premiu la concursul de Business Planuri pentru Tineri. Tot în cadrul cursului conservarea energiei, Dorin Prisăcaru a construit o instalație de biogaz cu capacitatea de 200 de ml. Am văzut că funcționează, dar e cu capacitate mică. Așa că a construit o instalație mai mare, un reactor cu volumul de 1,7 m3. A început să producă biogaz în cantități mai mari pe care-l utiliza în gospodărie. Apoi, ca să utilizeze eficient biogazul a construit o fermă de prepelițe. Toate deșeurile de la fermă merg în reactor, iar biogazul se utilizează pentru producerea energiei electrice și termice. Astfel, Dorin a reușit să construiască o fermă independentă energetic”, a menționat profesorul Nicolae Spânu.

Soarele „bate” vântul în Moldova

De asemenea, vizitatorii cortului Energie şi Biomasă, amplasat în perimetrul havuzului central în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, au putut vedea pe lângă expoziţia de biocombustibil produs în R. Moldova și „butoiul cu vânt” al lui Cătălin, și cuptoare pentru uscare a fructelor, precum și o bancă şcolară cu bec electric şi ventilator ce funcţionează fără a fi racordate la reţeaua de curent electric. Mai mult, vizitatorii au putut să se plimbe cu motocicleta alimentată cu energie solară. Autorul acesteia, Nicolae Constantinov, care este și președintele Consiliului Coordonator al Asociației de Energie a Vântului din Moldova, întrebat fiind de unde i-a venit ideea să construiască o motocicletă care să meargă cu… soare, a răspuns: „În toată lumea se construiesc vehicule care funcționează pe energie solară. Am încercat și eu”.

Nicolae Constantinov s-a preocupat până recent de energia eoliană, însă, de patru ani acesta și-a focusat atenția pe metode de exploatare a energiei solare, și asta pentru că, spune el, energia vântului a cedat în fața energiei soarelui. „La noi sunt 230 de zile cu soare pe an, iar nivelul tehnologiilor a crescut rapid, sunt numeroși agenți economici care vând panouri solare. În acest mod s-au creat premise de dezvoltare a energiei solare, în defavoarea energiei eoliene. La noi viteza medie a vântului este de 3,5 m/s pe an, dar experții spun că dacă viteza medie este sub 6 m/s atunci nu este rentabil să investești în eoliene”, a punctat inventatorul.

Aceasta este prima ediție a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova și a fost organizată de proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în parteneriat cu Delegaţia Uniunii Europene. Evenimente dedicate securității energetice și energiei regenerabile au fost organizate pe parcursul întregii săptămâni atât în Chișinău, cât și în Bălți și Orhei. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova se va încheia duminică, 29 iunie cu un concert live în aer liber, cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară. La concertul eco SUN DA-I Fest sunt așteptați următorii artiști: FURIOSNAILS, TOULOUSE LAUTREC, WHYNONA RYDERZ, UNIVOX, Laura BODORIN, ansamblul CONCORDIA. Tot duminică în Grădina Publică vor avea loc expoziții de tehnologii eco și târguri de obiecte handmade, confecţionate din materiale naturale.  

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:47

A fost sistat procesul de înstrăinare a companiei de asigurări „Moldasig”. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:32

O dietă bazată pe combinaţii haotice, fără să se ţină cont de un program echilibrat al meselor, conduce, în scurt timp, la declanşarea unui şoc toxic. Ignorând simptome banale ca roşeaţa, umflarea sau durerea, în timp, inflamaţiile ajung să se cronicizeze. Ca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:24

Trăim într-o societate, iar acest lucru ne face să depindem unii de alții într-o oarecare măsură. De aceea, cerem ajutorul celor din jur oricând avem nevoie și oferim, la rândul nostru, sprijinul necesar. Totuși, această relație de co-dependență poate, de cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 18 Iulie 2019, ora: 13:33

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

Conform informațiilor de pe site-ul BNM.MD, rezerva de aur a Băncii Naționale este de 74 kilograme 133 grame nu de 9 kilograme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 13:10

Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlamentul Moldovei va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Această decizie a fost luată miercuri, la şedinţa fracţiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 12:01

Președintele Igor Dodon și PSRM ar încerca, cu ajutorul rușilor, să fragmenteze fracțiunea PD, astfel încât la toamnă, după expirarea a 100 de zile de guvernare, să aibă voturile necesare pentru a debarca Guvernul condus de Maia Sandu și de a readuce R. Moldova pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:25

 Un adolescent din Adelaide, care a hackuit Apple cu două ocazii separate cu speranța că va primi o ofertă de job din partea companiei, a fost scutit de condamnare de către un tribunal. Băiatul, care are în prezent 17 ani, a hackuit mai întâi sistemul de calculatoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:05

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

Băiatul de 11 ani, dintr-o suburbie a Chişinăului care a fost muscat de câine, iar ulterior internat în stare gravă la Spitalul municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Capitală a murit în această seară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 09:05

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Locuitorul raionului Hânceşti, acuzat pentru trei capete de acuzare, inclusiv: violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere, huliganism şi refuzul, împotrivirea şi eschivarea de la testarea alcooscopică, acțiuni comise de o persoană care nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:30

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Mesajul unui preot din Brazilia a înfuriat atât de tare o enoriașă încât aceasta l-a împins pe slujitorul bisericii de pe scenă, chiar în timpul predicii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:27

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un erou lichidator al dezastrului de la Cernobîl și-a pus capăt zilelor după ce a urmărit serialul eveniment de pe HBO, cu lacrimi în ochi, susține fiica acestuia, citată de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Iulie 2019, ora: 08:25

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:40

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ordine la Piața Centrală din Chișinău poate fi făcută doar cu... buldozerul, afirmă fostul primar general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, la Piața Centrală există o complexitate de probleme greu de rezolvat, iar experiența orașului Moscova, acolo unde mai multe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

VIDEO / 18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO / 18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)