Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:58
Abonamente

Economie 30 Iunie 2014, ora 12:01

Cu un „butoi cu vânt” și-a scăpat tatăl de-o cheltuială de 150 mii lei

Marime Font

Motociclete și trotinete care funcționează în baza energiei solare, un „butoi cu vânt” care generează curent electric, cuptoare în care fructele stau la „bronzat” și multe alte inovații au fost expuse zilele trecute în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în cadrul evenimentului „Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Republica Moldova”.  

Micul inventator

Deși abia a terminat clasa a VII-a, Cătălin Bețivu din Chișcăreni, Sângerei, a reușit cu un simplu butoi să-l scape pe tatăl său de cheltuieli în valoare de 150 mii lei. Băiatul care a studiat la școală cursul „Conservarea energiei”, a hotărât să-și ajute tatăl care avea nevoie de curent electric pe malul iazului pe care-l deține, într-o zonă în care nu există rețele electrice. Astfel, dintr-un butoi de 200 de litri, o roată de bicicletă și o curea de la mașină a construit o turbină eoliană cu puterea de 12 volți. Acesta și-a prezentat proiectul la diferite concursuri de profil și în cadrul expoziției dedicate „Săptămânii Europene a Energiei Durabile”.

Loading...


„Am proiectat o turbină eoliană cu amplasarea verticală a paletelor. Am făcut asta pentru că la iazul tatălui meu bat vânturi foarte puternice și m-am gândit să utilizez energia vântului pentru a ilumina vagoneta pentru paznici, pentru că până acum era iluminată cu un felinar care consuma săptămânal 5 litri de motorină, iar ca să ne conectăm la rețeaua națională e nevoie de 150 mii lei. Așa m-am gândit să reduc aceste cheltuieli”, îmi povestește Cătălin mândru de realizarea sa, după care învârte turbina ca să ne demonstreze cum funcționează. „Generatorul încarcă acumulatorul de 12 volți, de acolo curentul merge la o lampă led cu o putere totală de 21 de wați, care iluminează vagonul. Astfel nu mai sunt eliminate anual 360 de kg de CO2 în atmosferă”, subliniază mulțumit băiatul. Și tatăl băiatului este mândru de rezultat, mai ales că nu mai trebuie să scoată din buzunar nici un ban pentru iluminare. Mai mult, părinții lui Cătălin vor să investească și în panouri solare. „Vrem să utilizăm energia solară pentru a hrăni peștii, punând panouri solare deasupra apei. Ele vor încărca niște lămpi care noaptea vor lumina, iar musculițele, gâzele, țânțarii, vor cădea în apă. Astfel peștii vor avea cea mai bună hrană care sunt organismele vii”, explică băiatul proiectul său de viitor.

Tineri cu idei ECO revoluționare

Cătălin afirmă că s-a inspirat de pe Internet, dar a fost ajutat și de profesorul Nicolae Spânu. Acesta spune că băiatul a venit cu ideea de a construi o eoliană după ce la lecția de conservare a energiei elevii au avut de realizat pașaportul energetic al casei lor.

„Eu singur, cu 5 ani în urmă, când am trecut cursul de perfecționare ca să pot preda lecțiile, am învățat să fac pașaportul energetic. După curs am mers acasă și am făcut pașaportul energetic al casei mele. Și după ce am făcut câteva schimbări factura, de la 400-450 de lei lunar, a scăzut la 100-115 lei. La mine problema era că aveam frigiderul de pe vremea când încă mă căsătorisem, câștigat la nuntă. Consuma mult. Sunt multe mărunțișuri pe care fiecare acasă poate să le implementeze și să obțină economii”, remarcă profesorul Nicolae Spânu din Chișcăreni. El este mândru de discipolul său și remarcă faptul că deși instalația lui Cătălin e mică și aparent lipsită de importanță, anual se reduce emisiile de bioxid de carbon cu 340 de kg.

„Un alt discipol cu care mă mândresc a câștigat recent marele premiu la concursul de Business Planuri pentru Tineri. Tot în cadrul cursului conservarea energiei, Dorin Prisăcaru a construit o instalație de biogaz cu capacitatea de 200 de ml. Am văzut că funcționează, dar e cu capacitate mică. Așa că a construit o instalație mai mare, un reactor cu volumul de 1,7 m3. A început să producă biogaz în cantități mai mari pe care-l utiliza în gospodărie. Apoi, ca să utilizeze eficient biogazul a construit o fermă de prepelițe. Toate deșeurile de la fermă merg în reactor, iar biogazul se utilizează pentru producerea energiei electrice și termice. Astfel, Dorin a reușit să construiască o fermă independentă energetic”, a menționat profesorul Nicolae Spânu.

Soarele „bate” vântul în Moldova

De asemenea, vizitatorii cortului Energie şi Biomasă, amplasat în perimetrul havuzului central în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, au putut vedea pe lângă expoziţia de biocombustibil produs în R. Moldova și „butoiul cu vânt” al lui Cătălin, și cuptoare pentru uscare a fructelor, precum și o bancă şcolară cu bec electric şi ventilator ce funcţionează fără a fi racordate la reţeaua de curent electric. Mai mult, vizitatorii au putut să se plimbe cu motocicleta alimentată cu energie solară. Autorul acesteia, Nicolae Constantinov, care este și președintele Consiliului Coordonator al Asociației de Energie a Vântului din Moldova, întrebat fiind de unde i-a venit ideea să construiască o motocicletă care să meargă cu… soare, a răspuns: „În toată lumea se construiesc vehicule care funcționează pe energie solară. Am încercat și eu”.

Nicolae Constantinov s-a preocupat până recent de energia eoliană, însă, de patru ani acesta și-a focusat atenția pe metode de exploatare a energiei solare, și asta pentru că, spune el, energia vântului a cedat în fața energiei soarelui. „La noi sunt 230 de zile cu soare pe an, iar nivelul tehnologiilor a crescut rapid, sunt numeroși agenți economici care vând panouri solare. În acest mod s-au creat premise de dezvoltare a energiei solare, în defavoarea energiei eoliene. La noi viteza medie a vântului este de 3,5 m/s pe an, dar experții spun că dacă viteza medie este sub 6 m/s atunci nu este rentabil să investești în eoliene”, a punctat inventatorul.

Aceasta este prima ediție a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova și a fost organizată de proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în parteneriat cu Delegaţia Uniunii Europene. Evenimente dedicate securității energetice și energiei regenerabile au fost organizate pe parcursul întregii săptămâni atât în Chișinău, cât și în Bălți și Orhei. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova se va încheia duminică, 29 iunie cu un concert live în aer liber, cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară. La concertul eco SUN DA-I Fest sunt așteptați următorii artiști: FURIOSNAILS, TOULOUSE LAUTREC, WHYNONA RYDERZ, UNIVOX, Laura BODORIN, ansamblul CONCORDIA. Tot duminică în Grădina Publică vor avea loc expoziții de tehnologii eco și târguri de obiecte handmade, confecţionate din materiale naturale.  

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)