Actualitate

Cu Voronin spicher, in R. Moldova va continua dictatura

Joi, Plenara PCRM a hotarat sa-l propuna pe Vladimir Voronin la functia de presedinte al Parlamentului, pe Vladimir ?urcan in cea de vicepresedinte al Legislativului si pe Maria Postoico in calitate de sefa a fractiunii comuniste din Parlament. In legatura cu aceasta, am solicitat opiniile liderilor celor trei partide de opozitie – PLDM, AMN si PL, punandu-le urmatoarea intrebare: Se va schimba ceva in R. Moldova, daca Vladimir Voronin va deveni spicher?

 

 

 

Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Este o decizie asteptata. Cel putin, pentru mine era evident ca Voronin nu va evita sa obtina o functie in stat care sa-i permita sa controleze in continuare tot ce se intampla in aceasta tara. Centrul de putere se va deplasa de la Presedintie in Parlament, va fi acelasi tip de guvernare si condus de acelasi individ. De fapt, pentru functia de presedinte a parlamentului n-au fost mari discutii la ei. Discutiile in continuare sunt axate pe marginea functiei de presedinte al tarii si a celei de prim-ministru. Dupa cum vedem, nici plenara de ieri n-a avut un consens.

 

Serafim Urecheanu, presedintele Aliantei „Moldova Noastra”

Nu se va schimba nimic, deoarece, fiind un stat parlamentar, Voronin ramane in continuare persoana care va uzurpa puterea in stat si, bineinteles, el il va pune la respect pe viitorul presedinte, viitorul prim-ministru si pe viitorul guvern, pentru a avea un confort de a-si face mendrele. Isi va alege trei vicepresedinti, unul o sa munceasca in locul lui, iar el se va ocupa de treburile lui, ca pana acum. Aceasta vorbeste despre faptul ca, si de acum incolo, cursul european va fi mimat, ca situatia nu se va schimba deloc spre bine. Va continua balansarea intre Est si Vest. Vor continua atacurile iresponsabile impotriva Uniunii Europene si, in primul rand, impotriva Romaniei. Va fi in continuare aceeasi dictatura.

Anatol Salaru, vicepresedintele Partidului Liberal

Bineinteles ca nu se va schimba nimic, daca in continuare la guvernare vor ramane comunistii. Va fi si mai rau. Ei sunt in criza de oameni, de idei, n-au gasit alta candidatura, iar Voronin vrea sa pastreze puterea in mainile sale si centrul de putere se va transfera acum de la Presedintie la Parlament. Asta vor s-o faca. Probabil, isi va alege un prim-vicepresedinte de parlament si Voronin va conduce prin alte parghii, pentru ca nu va veni el in fiecare zi la sedintele Legislativului. Va face intrigi ca pana acum. O sa stea in birou sau la Condrita si o sa faca planuri si proiecte de afaceri impreuna cu Mark Tkaciuk. El vrea sa ramana in continuare lider, persoana-cheie in stat, care controleaza totul, pentru ca, daca se duce el de la putere, piramida construita de ei se va prabusi in mod iminent.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *