Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Editorial 24 Martie 2016, ora 12:00    Din editia print

Marime Font

Cui convine neutralitatea Republicii Moldova

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009 

 
 
 

Statul Republica Moldova „nu merge” fiindcă are niște „vicii de fond”, „erori de proiect”, mine cu efect întârziat puse în chiar Constituția agrariană din 1994. Anume în acest context revin la subiectul de ieri despre „neutralitatea” Republicii Moldova. Timp de 17 ani asistăm la interminabile războaie dintre partidele din opoziție: care-i mai „de dreapta”, care-i mai „de stânga”, care-i mai „îndoctrinat” ș.a.m.d. Cineva are interes să stimuleze anume aceste „dispute” absurde. Absurde, pentru că adevărata problemă a Republicii Moldova e cu totul în altă parte. Mi se pare suspect faptul că în ceasul al doisprezecelea, când ne-am convins că în acești ani ne-am integrat nu în Europa, ci în Rusia, partidele de opoziție evită să se pronunțe tranșant pe marginea așa-zisei „neutralități” a Republicii Moldova.

Nu există niciun dubiu că, în 1994, Constituția a fost redactată la Kremlin, iar articolul despre neutralitate este băgat de ruși. Prin acest articol tânărului stat i s-au tăiat din start aripile, lipsindu-l de dreptul de a face o politică externă proprie și de a avea pe scena politică a Europei un rol de actor. Astăzi, Republica Moldova este doar decor și are rol de actoraș episodic care rostește doar replica șoptită de marele Sufleor. De neutralitatea Republicii Moldova are nevoie înainte de toate Rusia, deoarece această neutralitate le garantează rușilor că Republica Moldova nu va intra în NATO. Imaginați-vă care ar fi situația rușilor dacă Republica Moldova nu ar fi „țară neutră” și, împreună cu Ucraina, ar intra în NATO?!
Țările postcomuniste est-europene, ca și republicile ex-sovietice, s-au desprins de pe orbita Rusiei numai după ce au intrat în NATO. Nouă comuniștii, la indicația rușilor, ne-au aruncat „osul” integrării europene care se va produce la sfântul-așteaptă. Rusia nu se teme de „perspectiva europeană” a Republicii Moldova, ci de perspectiva integrării euroatlantice. Partidele politice din Republica Moldova au „înghițit nada” și repetă până la leșin teza „integrării europene”. Mi se pare cu totul straniu că aceste partide manifestă o prudență suspicioasă față de NATO și acceptă cu o tot atât de suspicioasă ușurință teza despre „neutralitatea Republica Moldova”. Scriam zilele acestea despre faptul că Opoziția nu are un proiect politic comun. Un asemenea proiect, care ar oferi cu adevărat Republicii Moldova o perspectivă de viitor, trebuie să conțină ca idee directoare aderarea la NATO. După atitudinea față de aderarea la NATO putem identifica fără greș partidele (ziariștii, analiștii politici, ONG-urile) controlate de Moscova. „Despărțirea apelor” în politica moldoveană trebuie să se producă în acest an electoral. Societatea nu trebuie să se mai lase mințită cu povești despre „doctrine” „de dreapta”, „de centru-dreapta”, „liberale”, „social-liberale”, „social-democrate”.E clar că umbrela NATO i-ar permite Republicii Moldova să-și păstreze identitatea național-etnică și lingvistică, iar celelalte vise ale noastre ar fi niște simple chestii de tehnică și procedură. Oare nu anume atitudinea față de problema neutralității (NATO) împiedică Opoziția din RM să elaboreze un proiect politic comun?

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md