Actualitate

Cui dam mita la BAC?

Se da mita la BAC? Se cumpara notele sau chiar atestatele? In fiecare an, in perioada examenelor de absolvire, aceste intrebari ne asalteaza din toate partile.

Ca sa solutioneze problema mitei, ministerul incearca sa perfectioneze modalitatile de organizare a examenelor. Dar nu putem spune ca a fost inventat mecanismul perfect. Mai mult decat atat, unii parinti si profesori au pretentii fata de noul regulament de desfasurare a examenelor de BAC, considerand ca anumite prevederi pe care le contine acesta nu permit evaluarea obiectiva si echitabila a cunostintelor elevilor.

BAC-ul… in Sala de sport

Un parinte, care a fost invitat sa participe in calitate de observator la examenul de BAC, ne povesteste ce reactie a avut comitetul de parinti din liceul sau, dupa ce li s-a adus la cunostinta noul regulament privind organizarea examenelor de bacalaureat. Regulamentul prevede ca examenele sa se desfasoare in propriul liceu, ceea ce este un lucru bun, daca te gandesti ca acasa si peretii te ajuta, considera el. Dar acelasi regulament stipuleaza ca examenul trebuie sa se desfasoare intr-o sala mare, unde sa incapa toti elevii. Intrucat liceul lor nu dispune de o astfel de sala, s-a decis ca BAC-ul sa aiba loc in sala de sport. „Parintii nu sunt incantati deloc si cred ca ministerul s-a complicat prea de tot, cerand ca directorii sa traga internet in aceste sali si sa asigure o buna iluminare a acestora. Alte scoli, in lipsa de spatiu, vor trebui sa desfasoare examenul de BAC pe hol. Va imaginati ce stres?”, conchide interlocutorul nostru. Dupa el, ar fi fost normal ca examenul sa fie sustinut in cabinetul in care elevul a invatat 12 ani. „Am impresia ca acest regulament a fost intocmit de persoane care nu au muncit nicio zi in scoala, altfel nu le-ar fi creat elevilor atata disconfort”.

De ce la examen trebuie sa asiste toti profesorii?

La unul dintre liceele de top din capitala stresul e la fel de mare. Comisia de evaluare urmeaza sa-si inceapa activitatea odata cu primul examen, la limba romana, pe data de 5 iunie, dar presedintele ei nu intelege mai multe lucruri. In primul rand, nu e clar de ce la fiecare examen de BAC regulamentul ii obliga pe toti profesorii de la catedra respectiva sa fie prezenti in sala de examen. In liceul sau exista 16 specialisti de limba engleza (tot atatia la romana, matematica, geografie) si la examene trebuie sa se afle, in corpore, in sala de examinare. Fara dreptul de a se plimba prin sala, doar sa stea trei ore nemiscati. „Avem impresia ca ministerul, in acest fel, isi manifesta neincrederea in noi”, conchide viitoarea presedinta a comisiei de evaluare. In plus, nici elevii nu se vor simti prea bine, va fi ca la o lectie deschisa, unii nu se vor putea concentra… In opinia sa, toate responsabilitatile BAC-ului ar trebui puse pe seama profesorului care i-a predat elevului aceasta disciplina, numai el cunoaste adevaratele capacitati ale acestuia si il poate aprecia obiectiv.

Ce facem, daca se defecteaza imprimanta?

La un alt liceu din capitala, domnii profesori sunt de-a dreptul alarmati: „Ce facem daca se defecteaza imprimanta?”, ne intreaba ei. Potrivit regulamentului, ministerul nu se mai osteneste anul curent sa trimita probele in plicuri prin licee si scoli. Fiecare institutie de invatamant care organizeaza examenele de BAC, trebuie sa dispuna de un calculator si de o imprimanta. In dimineata zilei cand are loc examenul, presedintele Comisiei de evaluare primeste codul respectiv de la minister, intra in computer si isi scoate de acolo probele de la examen, pe care le multiplica apoi la imprimanta pentru toti candidatii la BAC. Asadar, intrebarea e fireasca: ce se intampla daca tehnica cedeaza si, ori nu e curent, ori cade internetul, ori se strica computerul, ori se defecteaza imprimanta?! „Va trebui sa avem si un aparat XEROX de rezerva, dar regulamentul admite folosirea lui numai in cazuri exceptionale…”.

De ce elevul nu are dreptul sa-si vada propria lucrare?

In sfarsit, cei care au cele mai multe intrebari sunt chiar candidatii la BAC. Ele se refera, in temei, la procesul de contestare. Ultimul punct, 128, al Regulamentului de sustinere a examenelor de BAC stipuleaza ca elevii nu au dreptul sa-si vada lucrarile pe care le-au scris la examene. Ei pot contesta doar nota, sau modul in care au fost apreciate anumite parti ale lucrarii. Nici profesorii nu considera drept normala aceasta prevedere, iar parintii sunt pur si simplu indignati.

Apropo de mita

Ieri, in sedinta operativa de la primarie, edilul capitalei, Dorin Chirtoaca, a atentionat-o pe sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, ca va face publice cazurile de coruptie la BAC. In opinia noastra, „mita de la BAC” e doar varful aisbergului. Adevarata coruptie se ascunde mult mai in adanc – in lipsa de respect fata de Domnul Profesor, in salariul sau mizer si, in general, in statutul de cenusareasa pe care i-l rezerva statul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *