Joseph Daul: „Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova”.
La două săptămâni după ce chișinăuienii l-au ales ca primar pe Andrei Năstase, justiția moldovenească nu a validat acest vot. Judecătoria Chișinău își motivează decizia prin faptul că ambii candidați care au acces în turul doi al alegerilor din 3 iunie, atât Ion Ceban, cât și Andrei Năstase, au îndemnat oamenii să iasă la vot în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, sfidând astfel legislația în vigoare. Menționăm că astfel de încălcări au avut loc și în cazul altor scrutine din R. Moldova, care au fost validate. În consecință, chișinăuienii au ieșit la protest, nemulțumiți că li s-au furat votul, iar analiștii politici afirmă că decizia instanței a spulberat principiul democrației în țară.
Judecătoria Chișinău nu a recunoscut legalitatea celor două tururi ale alegerilor locale pentru funcția de primar general al Chișinăului, care au avut loc pe 20 mai și 3 iunie. Hotărârea a fost pronunțată pe 19 iunie, noaptea, după câteva ore de dezbateri, la care presa nu a avut acces.
Tot Rodica Berdilo a obligat Primăria Chișinău să-l repună în funcție pe Igor Gamrețchi, fostul şef al Direcţiei transport şi căi de comunicaţii, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în cazul licitaţiilor privind parcările cu plată din Chișinău, în dosarul în care fostul edil Dorin Chirtoacă figurează în calitate de inculpat.
Mai mult, potrivit deciziei motivate, „este evident că ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală”.
În cele din urmă, în seara zilei de miercuri, sute de oameni s-au adunat în fața sediului Partidului Democrat, scandând lozinci împotriva liderului PD. La fața locului au fost mobilizați neîntârziat sute de polițiști. Mulțimea s-a deplasat apoi în Piața Marii Adunări Naționale, scandând: „Poporul se ridică, să vă fie frică”. Protestul, cu genericul „Până aici! Ne-am săturat!”, va continua și în zilele următoare.
Printre protestatari s-a numărat și fostul edil al Capitalei, Dorin Chirtoacă. „Așa cum au spus colegii de la PAS, PLDM și PPDA: Până aici. Ne-am săturat! E timpul să ieșim la proteste non-stop, iar această guvernare să-și dea demisia și să fie organizate alegeri anticipate”, a declarat ex-primarul.
Nici președintele țării, Igor Dodon, n-a stat deoparte. „Noi cunoaștem care sunt încălcările lui Andrei Năstase, dar care sunt încălcările lui Ion Ceban?”, a scris șeful statului pe Facebook, sugerând că instanța ar fi trebuit să-l declare învingător pe candidatul Partidului Socialiștilor, formațiune pe care Dodon o conduce de facto.
Ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Meleşcanu, a declarat că invalidarea mandatului lui Năstase „este un lucru foarte grav”. La rândul său, noul președinte al Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a menționat că, astăzi, R. Moldova este un „stat românesc capturat în afara UE”. „La Chișinău, se aplică principiul lui Stalin fără a mai mima nimic. Nu contează cine votează, contează cine numără voturile, iar cum rezultatul le este potrivnic, le invalidează”, a opinat Tomac. Și președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a scris pe o rețea de socializare, că „Andrei Năstase este primarul ales al Chișinăului și orice încercare de a împiedica respectarea voinței clare, exprimate de cetățeni, reprezintă un atac împotriva democrației”.
În același spirit critic, liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a spus că situația din țara noastră nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. „Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului, rezultată dintr-o alegere democratică”, a menționat Daul într-un comunicat de presă.
Europarlamentarul Cristian Preda a spus că situația de la Chișinău a fost abordată în cadrul Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European. Despre invalidarea alegerilor din capitala noastră s-a discutat și în Parlamentul României. Deputatul Constantin Codreanu a solicitat, în mod repetat, condiționarea sprijinului pentru R. Moldova, în contextul deciziei judecătoarei Berdilo.
În altă ordine de idei, premierul Pavel Filip a respins speculațiile potrivit cărora liderul PD s-a implicat în această poveste, subliniind că o astfel de decizie nu este convenabilă guvernării. „Cui folosește o astfel de decizie în mod real? […] În următoarele zile urma să discutăm despre unele lucruri unde era vorba de sume mari de bani”, a declarat Filip miercuri, în debutul ședinței Executivului.
Iar purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a fost rezervat ca întotdeauna. El susține că respectiva decizie judecătorească este una sensibilă și nu e cazul să se grăbească pentru a veni cu o reacție avizată. Mai tranșant a fost democratul Sergiu Sîrbu care e precizat că PD nu s-a implicat în luarea acestei hotărâri și că „internetul a intrat în mințile oamenilor”.
„Pentru mine, personal, această decizie este un argument pentru a crede că alegerile libere și corecte în R. Moldova devin imposibile, dacă nu se vor schimba realitățile pe care le avem”, adaugă expertul. Prin urmare, el este de părere că acum totul depinde de cei 129 de mii de locuitori ai Chișinăului, cărora li s-a furat votul.
De aceeași părere este și Ion Tăbârță, comentator politic la IDIS „Viitorul”, care susține că nevalidarea alegerilor locale este o decizie gravă pentru democrația din R. Moldova. „Încălcări în procesele electorale au mai fost. Nu cred că neregulile depistate acum sunt atât de grave, ca să poată anula întregul scrutin electoral”, explică Tăbârță.
|
Noi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulDoar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie....
( ) Citeşte tot articolulDragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
( ) Citeşte tot articolulCopilul de doi ani, care a murit în incendiul produs marți la Gribova, raionul Drochia, și băiatul de 11 ani, care a ajuns la spital, erau verișori.
( ) Citeşte tot articolulBibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoașterii unde poți pierde noțiunea timpului, medita sau pur și simplu te poți relaxa într-un mediu liniștit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de...
( ) Citeşte tot articolulPentru a da un gust mai bun orez-ului incercati sa-l fierbeti in supa in loc de clasica apa cu sare, va avea un gust deosebit. Puteti gati linistiti aceasta reteta atat pentru un pranz sanatos cat si pentru o cina usoara.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolul