Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:55
Abonamente

Social 9 Iulie 2016, ora 08:24    Din editia print

Cum (nu) este aplicată legea antitutun

Marime Font

La o lună de la implementarea legii antifumat, în România, au fost aplicate 795 de amenzi în sumă totală de 186.900 de lei românești, adică 909.698 lei moldovenești. În Moldova, după o lună de la intrarea aceleiași legi în vigoare, au fost aplicate două amenzi în valoare de 6400 de lei. Cum decurge implementarea legii în țară, vom afla din materialul ce urmează.

A trecut exact o lună de la implementarea legii antifumat în Republica Moldova. După cum au promis autoritățile, în prima lună de implementare a legii, ce își propune să reducă numărul fumătorilor, au fost organizate inspecții de informare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice din țară.
Până acum o lună, în localurile din Capitală, vizitatorii din prima întrebau care este sala pentru nefumători și care pentru fumători. În funcție de preferințe, aceștia își alegeau mesele. Astăzi, însă, datorită legii adoptate în mai 2015, clienții știu că este interzis fumatul în spațiile închise. Nefumătorii salută ideea și se bucură de fiecare colțișor al localurilor și chiar descoperă locuri noi. Însă fumătorii au mai puțin de ales dintre localurile care au terase și își pot permite amenajarea meselor la zece metri de la intrare sau fumează la o distanță oarecare de la intrarea în localuri ori instituții.

„Localuri cu mai puțini clienți”
Pe unul dintre cele mai aglomerate localuri din centrul Capitalei, l-am găsit, la ora mesei, mai pustiu ca niciodată. În interior, erau doar trei mese ocupate de clienți, iar la terasă câteva mese amplasate la distanță de peste zece metri unde fumau câțiva tineri. Ruslan Pavliuc, proprietarul restaurantului a spus că, în ultima lună, după implementarea legii, în localul său au intrat mai puțini clienți. „Oamenii ne telefonează și ne întreabă dacă se permite fumatul în local. Când le amintim că există o lege care interzice fumatul în spațiile închise și nu permitem să se fumeze în interior, potențialii clienți refuză să vină. Însă, la terasă avem amenajate câteva locuri care respectă normele legii unde clienții noștri fumători stau de obicei. Conform analizei rapoartelor cu anii precedenți din aceeași perioadă, se simte scăderea numărului de vizitatori”, spune proprietarul. Potrivit antreprenorului, ar fi binevenit ca legea să aibă anumite amendamente, care ar simplifica unele condiții atât pentru localuri, cât și pentru fumători. „Guvernanții noștri ar trebui să nu inventeze bicicleta, ci să se conformeze cu legile uneia dintre țările Europei, unde nu există acești zece metri care ne îngreunează activitatea”, a afirmat proprietarul de restaurant.

(Ne)expuși la fumul de țigară

În acest timp de răgaz de la aplicarea amenzilor, inspectorii au făcut controale de informare și verificare dacă localurile sunt pregătite pentru respectarea legii. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Restaurantelor din Moldova, a confirmat că, în această perioadă, amenzi nu s-au dat. „În schimb, au fost depistate unele neînțelegeri. De exemplu, conform legii, nu se permite ca personalul să fie expus la fumul de țigară la locul de muncă. Or, dacă mesele de la terasă se află la zece metri în raza de la intrare, e permis să se fumeze acolo, dar totodată se încalcă norma, fiindcă acesta este locul de muncă al personalului, respectiv nu poate fi considerat ca loc special amenajat sau să se permită fumatul. Astfel, mulți inspectori sunt selectivi, ba se poate de fumat la terase, ba nu. Suntem și noi nedumeriți de aceste acțiuni, însă noi respectăm legea așa cum e scrisă, fără interpretări proprii”, a declarat președinta.
Clienții, spune femeia, au diverse reacții la noile reguli. Potrivit ei, se depune efort să se țină cont de distanța acestor zece metri permisă în lege, iar terasele mici care nu își permit acest spațiu, pun câte o masă în capătul acesteia, unde clienții pot fuma. „Oamenii știu că nu se poate fuma în interior, iar prima întrebare este: dar unde se poate fuma? La multe terase de vară, noaptea, se fumează pe ascuns, oamenii caută tot felul de posibilități să nu-i vadă chelnerul. Iar dacă se apropie chelnerul și le spune că nu este permis fumatul, ei sting țigara. Alții ies direct în fața localului, în stradă și fumează, noi îi atenționăm că trebuie să se deplaseze la zece metri de la intrare și totul se bazează pe „nu mă vede polițistul”. Pe propria răspundere se fumează într-un colțișor cât nu este polițistul, dacă apare, repede a stins țigara”, susține președinta asociației.

„Se aplică amenzi”

Varfolomei Calmâc, doctor în științe medicale, medic de categoria superioară în management sanitar și igienă de la Centrul Național de Sănătate Publică, susține că centrul a aplicat amenzi de la intrarea legii în vigoare. „În această perioadă, s-au făcut procese-verbale de constatare și prescripții sanitare. Au venit solicitări atât de la cetățeni, cât și de la instituțiile din alimentație publică, despre locurile care urmează să fie amplasate pentru fumători, care să nu vină în contradicții cu legea. Dar, în general, putem spune că cetățenii sunt educați și informați, iar celor care nu respectă legea li se aplică amenzi”, a declarat responsabilul din cadrul centrului.

Două amenzi în valoare totală de 6400 de lei

În acest sens, potrivit rapoartelor primite de la Centrul de Sănătate Publică despre respectarea legislației privind controlul tutunului, în perioada 31 mai și 24 iunie anul curent, au fost aplicate două amenzi în sumă totală de 6400 de lei către instituții de alimentație publică. În total, 911 instituții au fost vizitate și informate despre modificările legii antifumat. Astfel, în perioada menționată, au fost depistate 73 de încălcări, în urma cărora au fost scrise 18 prescripții pentru instituțiile de alimentare publică, întreprinderi de producere și prestări servicii, întreprinderi de comerț și oficii.

Amenzi de la poliție începând cu 1 iulie

Tamara Procopii, șefa serviciului de presă al Inspectoratului General de Poliție, a declarat pentru ziarul TIMPUL că, în această perioadă, polițiștii s-au axat pe acțiuni de informare și prevenire a fumatului în spațiile publice închise și semiînchise. Totodată, inspectorii au informat cetățenii despre majorarea amenzilor până la trei mii de lei. „Urmează, de la 1 iulie, să începem aplicarea amenzilor pentru acei cetățeni care nu vor să respecte legea. Până atunci, noi doar am informat și nu am aplicat nicio amendă”, susține șefa serviciului de presă.

Reamintim că, începând cu 31 mai, fumatul este interzis în următoarele locuri publice:
- în transportul public și transportul privat în care se află copii minori;
- sub acoperișul stațiilor de transport;
- în parcurile de distracție și în preajma terenurilor de joacă pentru copii;
- pe stadioane și arene deschise pe durata desfășurării evenimentelor publice;
- în piețe și alte spații publice cu o aglomerație sporită de oameni.


Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 14:55

După ce PSRM a votat ba cu unii, ba cu alții, Dodon nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile

După ce PSRM a votat ba cu unii, ba cu alții, Dodon nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile

După consultările avute cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele moldovean Igor Dodon a afirmat că în acest moment nu există șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)