Astăzi 9 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 09:27
Abonamente

Social 9 Iulie 2016, ora 08:24    Din editia print

Cum (nu) este aplicată legea antitutun

Marime Font

La o lună de la implementarea legii antifumat, în România, au fost aplicate 795 de amenzi în sumă totală de 186.900 de lei românești, adică 909.698 lei moldovenești. În Moldova, după o lună de la intrarea aceleiași legi în vigoare, au fost aplicate două amenzi în valoare de 6400 de lei. Cum decurge implementarea legii în țară, vom afla din materialul ce urmează.

A trecut exact o lună de la implementarea legii antifumat în Republica Moldova. După cum au promis autoritățile, în prima lună de implementare a legii, ce își propune să reducă numărul fumătorilor, au fost organizate inspecții de informare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice din țară.
Până acum o lună, în localurile din Capitală, vizitatorii din prima întrebau care este sala pentru nefumători și care pentru fumători. În funcție de preferințe, aceștia își alegeau mesele. Astăzi, însă, datorită legii adoptate în mai 2015, clienții știu că este interzis fumatul în spațiile închise. Nefumătorii salută ideea și se bucură de fiecare colțișor al localurilor și chiar descoperă locuri noi. Însă fumătorii au mai puțin de ales dintre localurile care au terase și își pot permite amenajarea meselor la zece metri de la intrare sau fumează la o distanță oarecare de la intrarea în localuri ori instituții.

„Localuri cu mai puțini clienți”
Pe unul dintre cele mai aglomerate localuri din centrul Capitalei, l-am găsit, la ora mesei, mai pustiu ca niciodată. În interior, erau doar trei mese ocupate de clienți, iar la terasă câteva mese amplasate la distanță de peste zece metri unde fumau câțiva tineri. Ruslan Pavliuc, proprietarul restaurantului a spus că, în ultima lună, după implementarea legii, în localul său au intrat mai puțini clienți. „Oamenii ne telefonează și ne întreabă dacă se permite fumatul în local. Când le amintim că există o lege care interzice fumatul în spațiile închise și nu permitem să se fumeze în interior, potențialii clienți refuză să vină. Însă, la terasă avem amenajate câteva locuri care respectă normele legii unde clienții noștri fumători stau de obicei. Conform analizei rapoartelor cu anii precedenți din aceeași perioadă, se simte scăderea numărului de vizitatori”, spune proprietarul. Potrivit antreprenorului, ar fi binevenit ca legea să aibă anumite amendamente, care ar simplifica unele condiții atât pentru localuri, cât și pentru fumători. „Guvernanții noștri ar trebui să nu inventeze bicicleta, ci să se conformeze cu legile uneia dintre țările Europei, unde nu există acești zece metri care ne îngreunează activitatea”, a afirmat proprietarul de restaurant.

(Ne)expuși la fumul de țigară

În acest timp de răgaz de la aplicarea amenzilor, inspectorii au făcut controale de informare și verificare dacă localurile sunt pregătite pentru respectarea legii. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Restaurantelor din Moldova, a confirmat că, în această perioadă, amenzi nu s-au dat. „În schimb, au fost depistate unele neînțelegeri. De exemplu, conform legii, nu se permite ca personalul să fie expus la fumul de țigară la locul de muncă. Or, dacă mesele de la terasă se află la zece metri în raza de la intrare, e permis să se fumeze acolo, dar totodată se încalcă norma, fiindcă acesta este locul de muncă al personalului, respectiv nu poate fi considerat ca loc special amenajat sau să se permită fumatul. Astfel, mulți inspectori sunt selectivi, ba se poate de fumat la terase, ba nu. Suntem și noi nedumeriți de aceste acțiuni, însă noi respectăm legea așa cum e scrisă, fără interpretări proprii”, a declarat președinta.
Clienții, spune femeia, au diverse reacții la noile reguli. Potrivit ei, se depune efort să se țină cont de distanța acestor zece metri permisă în lege, iar terasele mici care nu își permit acest spațiu, pun câte o masă în capătul acesteia, unde clienții pot fuma. „Oamenii știu că nu se poate fuma în interior, iar prima întrebare este: dar unde se poate fuma? La multe terase de vară, noaptea, se fumează pe ascuns, oamenii caută tot felul de posibilități să nu-i vadă chelnerul. Iar dacă se apropie chelnerul și le spune că nu este permis fumatul, ei sting țigara. Alții ies direct în fața localului, în stradă și fumează, noi îi atenționăm că trebuie să se deplaseze la zece metri de la intrare și totul se bazează pe „nu mă vede polițistul”. Pe propria răspundere se fumează într-un colțișor cât nu este polițistul, dacă apare, repede a stins țigara”, susține președinta asociației.

„Se aplică amenzi”

Varfolomei Calmâc, doctor în științe medicale, medic de categoria superioară în management sanitar și igienă de la Centrul Național de Sănătate Publică, susține că centrul a aplicat amenzi de la intrarea legii în vigoare. „În această perioadă, s-au făcut procese-verbale de constatare și prescripții sanitare. Au venit solicitări atât de la cetățeni, cât și de la instituțiile din alimentație publică, despre locurile care urmează să fie amplasate pentru fumători, care să nu vină în contradicții cu legea. Dar, în general, putem spune că cetățenii sunt educați și informați, iar celor care nu respectă legea li se aplică amenzi”, a declarat responsabilul din cadrul centrului.

Două amenzi în valoare totală de 6400 de lei

În acest sens, potrivit rapoartelor primite de la Centrul de Sănătate Publică despre respectarea legislației privind controlul tutunului, în perioada 31 mai și 24 iunie anul curent, au fost aplicate două amenzi în sumă totală de 6400 de lei către instituții de alimentație publică. În total, 911 instituții au fost vizitate și informate despre modificările legii antifumat. Astfel, în perioada menționată, au fost depistate 73 de încălcări, în urma cărora au fost scrise 18 prescripții pentru instituțiile de alimentare publică, întreprinderi de producere și prestări servicii, întreprinderi de comerț și oficii.

Amenzi de la poliție începând cu 1 iulie

Tamara Procopii, șefa serviciului de presă al Inspectoratului General de Poliție, a declarat pentru ziarul TIMPUL că, în această perioadă, polițiștii s-au axat pe acțiuni de informare și prevenire a fumatului în spațiile publice închise și semiînchise. Totodată, inspectorii au informat cetățenii despre majorarea amenzilor până la trei mii de lei. „Urmează, de la 1 iulie, să începem aplicarea amenzilor pentru acei cetățeni care nu vor să respecte legea. Până atunci, noi doar am informat și nu am aplicat nicio amendă”, susține șefa serviciului de presă.

Reamintim că, începând cu 31 mai, fumatul este interzis în următoarele locuri publice:
- în transportul public și transportul privat în care se află copii minori;
- sub acoperișul stațiilor de transport;
- în parcurile de distracție și în preajma terenurilor de joacă pentru copii;
- pe stadioane și arene deschise pe durata desfășurării evenimentelor publice;
- în piețe și alte spații publice cu o aglomerație sporită de oameni.

Loading...


Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)