Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 08:18
Abonamente

Externe 5 Aprilie 2020, ora 08:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Marime Font

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

Statele Unite sunt acum un epicentru al pandemiei de coronavirus, iar modele epidemiologice publicate marți care sugerează că boala ar putea infecta milioane de americani în următoarele luni, cu riscul de a ucide între 100.000 și 240.000 de persoane.

Spitalele din statul New York, unde există peste 75.000 de cazuri confirmate, sunt deja copleșite și se confruntă cu lipsuri de echipamente medicale critice, cum ar fi ventilatoare și instrumentar de protecție. Proiecțiile sumbre indică faptul că virusul nu a atins apogeul și că situația se va agrava.

Loading...


Pe fondul pandemiei, președintele american Donald Trump și alți lideri mondiali s-au confruntat cu critici pentru răspunsul lor lent și ineficient, deoarece a devenit clar că coronavirusul nu va fi ținut captiv în China, țara de origine.

Alte state, precum Taiwan, Singapore și Coreea de Sud au fost declarate povești de succes relativ pentru aplatizarea curbei înainte ca ratele de infecție să crească exponențial.

Cazul Taiwan

Taiwanul a înregistrat primul său caz de coronavirus la 21 ianuarie, dar a reușit să mențină numărul său de cazuri confirmate la doar 329, cu cinci decese conform datelor existente la 1 aprilie.

Țara este ținută în afara Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) deoarece, de obicei, calitatea de membru este acordată numai statelor membre în Organizația Națiunilor Unite, dar Taiwanul nu este recunoscut.

Guvernul de la Taipei a intrat în acțiune de îndată ce au apărut știri despre o boală misterioasă în Wuhan. Taiwanul, care se află la doar 100 de mile de China continentală, a început să inspecteze călătorii sosiți din acel oraș încă din 31 decembrie, a înființat un sistem pentru urmărirea celor aflați în autoizolare și a crescut producția de echipamente medicale, în ianuarie. (Taiwanul nu a reluat încă exporturile de produse, inclusiv măști chirurgicale pentru față).

Potrivit lui Hilton Yip (jurnalist taiwanez care scrie pentru FP) răspunsul timpuriu și eficient al Taiwanului trebuie raportat la experiențele și trecutul țării: „Având în vedere că Taiwanul s-a confruntat cu de toate de la vecinul său uriaș – răspândirea de știri false, amenințări militare, reținerea de informații medicale vitale în timpul focarului SARS din 2003 – țara știe că trebuie să fie pe deplin în gardă ori de câte ori apare o problemă majoră în China”.

Cazul Coreei de Sud

Coreea de Sud, care a avut de la bun început unul dintre cele mai mari focare din afara Chinei, a reușit, de asemenea, să încetinească răspândirea noilor cazuri de coronavirus fără a institui blocaje.

Devi Sridhar (profesoară de sănătate publică la Universitatea Edinburgh – n.r.) a susținut, pe 23 martie, că modelul exemplar al țării pentru testarea în masă a fost singura modalitate de a conține focarul. Alte țări ar trebui să se uite la Asia de Est și să ia lecții.

Coreea de Sud, care are o populație de 51 de milioane de persoane, testează zilnic peste 20.000 de persoane, în zone de testare special amenajate, și folosește izolarea și urmărirea contactelor pe scară largă pentru a rupe lanțurile de transmitere a virusului – așa cum recomandă OMS. „Coreea de Sud arată cum acest model e eficient în cele din urmă și duce la limitarea răspândirii, preluarea presiunii de le serviciile de sănătate și menținerea mortalității la una dintre cele mai scăzute rate din lume”, punctează Sridhar.

Cazul Canadei

În Occident, Canada a reușit să efectueze teste mai extinse decât Statele Unite. În ianuarie și februarie, Canada a înființat infrastructura necesară pentru a efectua teste și a urmări contactele.

Răspunsul timpuriu a venit, în parte, și pe fondul experienței țării în timpul focarului SARS din 2003. (La acea vreme, Canada a fost singura țară din afara Asiei care a raportat decese cauzate de virus.)

Canada are un sistem de asistență publică bine finanțat și criteriile sale de testarea pentru COVID-19 nu sunt la fel de limitate ca în Statele Unite. „Canada a petrecut ultimele două decenii pregătindu-se pentru acest moment”, scria, recent Foreign Policy, într-un alt articol centrat pe cazul acestei țări. Altfel spus, prin identificarea timpurie a cazurilor și investigarea originii lor, Canada a învins până acum dinamica virusului.

Cazul Georgiei

Unele povești de succes sunt neașteptate. Pe podcastul dedicat coronavirusului de Foreign Policy, „Don’t Touch Your Face”, Amy Mackinnon, a evidențiat răspunsul timpuriu al Georgiei.

În ciuda dimensiunilor mici și a economiei în curs de dezvoltare, țara a început să ia măsuri serioase la sfârșitul lunii februarie (Dodon a organizat alegeri în Hâncești la mijlocul lunii martie - n. red), inclusiv închiderea școlilor și efectuarea de teste de diagnostic pe scară largă. Până în prezent, Georgia a confirmat 117 cazuri și niciun deces din cauza COVID-19.

„Cred că faptul că guvernul a luat-o în serios de la bun început a ajutat”, a declarat jurnalista georgiană, Natalia Antelava, pentru Mackinnon. La fel și mentalitatea Georgiei.

„Aceasta este o țară obișnuită cu criza și este o țară care a trecut prin războaie civile și invazia rusă în 2008, dar și prin perioada foarte întunecată a anilor ’90,după prăbușirea Uniunii Sovietice”, a mai spus Antelava.

Cazul Islandei

Mackinnon a intervievat, de asemenea, Jelena Ciric, o jurnalistă din Islanda, țara care are una dintre cele mai mari rate per capita de cazuri de coronavirus confirmate. Acest lucru se datorează faptului că aici au fost făcute cele mai multe teste per cap de locuitor decât oriunde în lume – un efort condus de o companie privată de cercetare medicală cu sediul în Reykjavik.

Rezultatele cercetării vor folosi și configurării unui răspuns global la pandemie. „Ceea ce ne oferă în Islanda este oarecum o imagine mai clară a modului în care virusul se răspândește prin populația generală”, a spus Ciric. „Creșterea noastră nu a devenit de fapt exponențială tocmai din cauza acestor măsuri timpurii de punere în carantină a persoanelor care au fost probabil expuse la virus”.

În toată Europa, multe țări sunt blocate, dar nu și Suedia, care a rămas stoică în fața focarului său de mare risc. Țara a raportat peste 5.000 de cazuri, dar guvernul său mizează pe faptul că o cultură aparte a țării îi va face pe indivizi să acționeze responsabil, fără să li se impună acest lucru, scria Nathalie Rothschild, pe 24 martie, relatând de la Stockholm. Următoarele două săptămâni ar putea dezvălui dacă acesta este un calcul precar. 
Cazul aparte al Rusiei
În alte țări, cetățenii nu au atât de încredere în capacitatea guvernelor lor. În Rusia, viața de zi cu zi a continuat normal până la jumătatea lunii martie, când experții din sănătatea publică au început să pună la îndoială statisticile oficiale care arată o rată scăzută a infecției cu COVID-19.

Guvernul s-a mișcat apoi rapid pentru a închide granițele și a anunțat un plan major de stimulare economică, scria Reid Standish, în secțiunea de politică externă a FP, relatând de la Moscova. „Dacă adevărata anvergură a virusului se dovedește a fi mai mare decât se arată în statisticile oficiale, aceasta ar însemna că guvernul rus a ratat șansa de a încetini pandemia”, a scris el. Două săptămâni mai târziu, se pare că coronavirusul ar putea prezenta o provocare politică serioasă pentru președintele Vladimir Putin.Sau cazul tipic al Iranului

Există, de asemenea, îndoieli semnificative cu privire la statisticile din Iran, care raportează oficial peste 53.000 de cazuri (până la 4 aprilie) și sub 3.300 de decese.

Aproape sigur, cifrele reale sunt însă mult mai mari, ceea ce face din Iran un epicentru al coronavirusului, susține Maysam Behravesh. Pe măsură ce cazurile s-au înmulțit în China, în ianuarie, oficialii iranieni nu au restricționat călătoriile între țări și au întârziat să declare focar în orașul religios Qom. De atunci, multe persoane de rang înalt au murit din cauza virusului. Behravesh atribuie răspunsul eșuat al Iranului, în parte, unei neînțelegeri.

„Neglijarea generală a Iranului a amenințării colosale pe care o reprezintă coronavirusul pentru sănătatea publică provine și din necunoașterea fundamentală a naturii unui astfel de pericol”, scria, recent, Maysam Behravesh, pentru FP. „La urma urmei, virusul nu este o revoltă internă sau o intervenție străină care vizează schimbarea regimului, ci o amenințare înfiorătoare și invizibilă împotriva întregii societăți, care necesită un răspuns centrat pe știință”. 

universul.net

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 08:18

Reforma științei fără ambiguități de interese!

Reforma științei fără ambiguități de interese!

Cercetarea științifică, așa cum e structurată și dirijată astăzi în Republica Moldova, ridică multe semne de întrebare, nedumeriri și constatări triste. Reformele științei au fost absolut necesare pentru sincronizarea cu trendul internațional impus de realitățile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 07:55

Președintele Donald Trump a fost dus într-un buncăr din Casa Albă în timpul protestelor de vineri noapte

Președintele Donald Trump a fost dus într-un buncăr din Casa Albă în timpul protestelor de vineri noapte

Președintele Donald Trump a fost dus într-un buncăr din Casa Albă, pentru a fi pus la adăpost, vineri seară, când protestatarii din jurul Casei Albe începuseră să devină violenți, potrivit New York Times. Informația a fost confirmată și pentru CNN și de un oficial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 07:53

Cinci zile de haos în SUA. Un polițist și doi civili au murit în conflictele violente

Cinci zile de haos în SUA. Un polițist și doi civili au murit în conflictele violente

Atlanta, Washington, New York, Chicago ori Boston: peste 40 de mari oraşe americane par să fi intrat în zodia haosului. Un polițist și doi civili au pierit în conflictele din ultimele cinci zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 07:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 07:47

O fată de 12 ani din Chișinău este căutată de 3 zile cu disperare de părinți

O fată de 12 ani din Chișinău este căutată de 3 zile cu disperare de părinți

O fată de doar 12 ani este căutată de vineri, 29 mai, de către părinții acesteia care susțin că nu au mai luat legătura cu fiica lor de săptămâna trecută.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 07:08

Horoscopul zilei de azi, LUNI 1 IUNIE 2020. A venit timpul pentru schimbări serioase!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 1 IUNIE 2020. A venit timpul pentru schimbări serioase!

Luna in Balanta intampina gratioasa o noua saptamana. Este 1 iunie si e vremea de schimbari serioase. Prima eclipsa a verii este la cateva zile distanta, dar isi face simtita prezenta inca de pe acum. Luna in Balanta face trigon cu Soarele si cu Venus aflate in Gemeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 00:16

Boala Lyme. Tot ce trebuie să știi despre boala transmisă de CĂPUȘE

Boala Lyme. Tot ce trebuie să știi despre boala transmisă de CĂPUȘE

Boala Lyme este una dintre sperietorile verii. Vremea buna, iesirile in natura te expun unui pericol nevazut: capusele. Acestea pot fi purtatoarele unei bacterii Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) pe care o pot transmite omului prin muscatura. Capusa trebuie sa fie prezenta pe corpul omului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 00:02

NASA a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testă și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus-întors

NASA a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testă și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus-întors

NASA și SpaceX au trimis doi astronauţi pe Stația Spațială Internațională, în prima misiune cu echipaj american din 2011 încoace. Totodată și primul zbor încredinţat unei companii private.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)