Astăzi 28 Mai 2020, Joi - Ultima actualizare la 27 Mai 2020
Abonamente

Externe 5 Aprilie 2020, ora 08:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Marime Font

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

Statele Unite sunt acum un epicentru al pandemiei de coronavirus, iar modele epidemiologice publicate marți care sugerează că boala ar putea infecta milioane de americani în următoarele luni, cu riscul de a ucide între 100.000 și 240.000 de persoane.

Spitalele din statul New York, unde există peste 75.000 de cazuri confirmate, sunt deja copleșite și se confruntă cu lipsuri de echipamente medicale critice, cum ar fi ventilatoare și instrumentar de protecție. Proiecțiile sumbre indică faptul că virusul nu a atins apogeul și că situația se va agrava.

Loading...


Pe fondul pandemiei, președintele american Donald Trump și alți lideri mondiali s-au confruntat cu critici pentru răspunsul lor lent și ineficient, deoarece a devenit clar că coronavirusul nu va fi ținut captiv în China, țara de origine.

Alte state, precum Taiwan, Singapore și Coreea de Sud au fost declarate povești de succes relativ pentru aplatizarea curbei înainte ca ratele de infecție să crească exponențial.

Cazul Taiwan

Taiwanul a înregistrat primul său caz de coronavirus la 21 ianuarie, dar a reușit să mențină numărul său de cazuri confirmate la doar 329, cu cinci decese conform datelor existente la 1 aprilie.

Țara este ținută în afara Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) deoarece, de obicei, calitatea de membru este acordată numai statelor membre în Organizația Națiunilor Unite, dar Taiwanul nu este recunoscut.

Guvernul de la Taipei a intrat în acțiune de îndată ce au apărut știri despre o boală misterioasă în Wuhan. Taiwanul, care se află la doar 100 de mile de China continentală, a început să inspecteze călătorii sosiți din acel oraș încă din 31 decembrie, a înființat un sistem pentru urmărirea celor aflați în autoizolare și a crescut producția de echipamente medicale, în ianuarie. (Taiwanul nu a reluat încă exporturile de produse, inclusiv măști chirurgicale pentru față).

Potrivit lui Hilton Yip (jurnalist taiwanez care scrie pentru FP) răspunsul timpuriu și eficient al Taiwanului trebuie raportat la experiențele și trecutul țării: „Având în vedere că Taiwanul s-a confruntat cu de toate de la vecinul său uriaș – răspândirea de știri false, amenințări militare, reținerea de informații medicale vitale în timpul focarului SARS din 2003 – țara știe că trebuie să fie pe deplin în gardă ori de câte ori apare o problemă majoră în China”.

Cazul Coreei de Sud

Coreea de Sud, care a avut de la bun început unul dintre cele mai mari focare din afara Chinei, a reușit, de asemenea, să încetinească răspândirea noilor cazuri de coronavirus fără a institui blocaje.

Devi Sridhar (profesoară de sănătate publică la Universitatea Edinburgh – n.r.) a susținut, pe 23 martie, că modelul exemplar al țării pentru testarea în masă a fost singura modalitate de a conține focarul. Alte țări ar trebui să se uite la Asia de Est și să ia lecții.

Coreea de Sud, care are o populație de 51 de milioane de persoane, testează zilnic peste 20.000 de persoane, în zone de testare special amenajate, și folosește izolarea și urmărirea contactelor pe scară largă pentru a rupe lanțurile de transmitere a virusului – așa cum recomandă OMS. „Coreea de Sud arată cum acest model e eficient în cele din urmă și duce la limitarea răspândirii, preluarea presiunii de le serviciile de sănătate și menținerea mortalității la una dintre cele mai scăzute rate din lume”, punctează Sridhar.

Cazul Canadei

În Occident, Canada a reușit să efectueze teste mai extinse decât Statele Unite. În ianuarie și februarie, Canada a înființat infrastructura necesară pentru a efectua teste și a urmări contactele.

Răspunsul timpuriu a venit, în parte, și pe fondul experienței țării în timpul focarului SARS din 2003. (La acea vreme, Canada a fost singura țară din afara Asiei care a raportat decese cauzate de virus.)

Canada are un sistem de asistență publică bine finanțat și criteriile sale de testarea pentru COVID-19 nu sunt la fel de limitate ca în Statele Unite. „Canada a petrecut ultimele două decenii pregătindu-se pentru acest moment”, scria, recent Foreign Policy, într-un alt articol centrat pe cazul acestei țări. Altfel spus, prin identificarea timpurie a cazurilor și investigarea originii lor, Canada a învins până acum dinamica virusului.

Cazul Georgiei

Unele povești de succes sunt neașteptate. Pe podcastul dedicat coronavirusului de Foreign Policy, „Don’t Touch Your Face”, Amy Mackinnon, a evidențiat răspunsul timpuriu al Georgiei.

În ciuda dimensiunilor mici și a economiei în curs de dezvoltare, țara a început să ia măsuri serioase la sfârșitul lunii februarie (Dodon a organizat alegeri în Hâncești la mijlocul lunii martie - n. red), inclusiv închiderea școlilor și efectuarea de teste de diagnostic pe scară largă. Până în prezent, Georgia a confirmat 117 cazuri și niciun deces din cauza COVID-19.

„Cred că faptul că guvernul a luat-o în serios de la bun început a ajutat”, a declarat jurnalista georgiană, Natalia Antelava, pentru Mackinnon. La fel și mentalitatea Georgiei.

„Aceasta este o țară obișnuită cu criza și este o țară care a trecut prin războaie civile și invazia rusă în 2008, dar și prin perioada foarte întunecată a anilor ’90,după prăbușirea Uniunii Sovietice”, a mai spus Antelava.

Cazul Islandei

Mackinnon a intervievat, de asemenea, Jelena Ciric, o jurnalistă din Islanda, țara care are una dintre cele mai mari rate per capita de cazuri de coronavirus confirmate. Acest lucru se datorează faptului că aici au fost făcute cele mai multe teste per cap de locuitor decât oriunde în lume – un efort condus de o companie privată de cercetare medicală cu sediul în Reykjavik.

Rezultatele cercetării vor folosi și configurării unui răspuns global la pandemie. „Ceea ce ne oferă în Islanda este oarecum o imagine mai clară a modului în care virusul se răspândește prin populația generală”, a spus Ciric. „Creșterea noastră nu a devenit de fapt exponențială tocmai din cauza acestor măsuri timpurii de punere în carantină a persoanelor care au fost probabil expuse la virus”.

În toată Europa, multe țări sunt blocate, dar nu și Suedia, care a rămas stoică în fața focarului său de mare risc. Țara a raportat peste 5.000 de cazuri, dar guvernul său mizează pe faptul că o cultură aparte a țării îi va face pe indivizi să acționeze responsabil, fără să li se impună acest lucru, scria Nathalie Rothschild, pe 24 martie, relatând de la Stockholm. Următoarele două săptămâni ar putea dezvălui dacă acesta este un calcul precar. 
Cazul aparte al Rusiei
În alte țări, cetățenii nu au atât de încredere în capacitatea guvernelor lor. În Rusia, viața de zi cu zi a continuat normal până la jumătatea lunii martie, când experții din sănătatea publică au început să pună la îndoială statisticile oficiale care arată o rată scăzută a infecției cu COVID-19.

Guvernul s-a mișcat apoi rapid pentru a închide granițele și a anunțat un plan major de stimulare economică, scria Reid Standish, în secțiunea de politică externă a FP, relatând de la Moscova. „Dacă adevărata anvergură a virusului se dovedește a fi mai mare decât se arată în statisticile oficiale, aceasta ar însemna că guvernul rus a ratat șansa de a încetini pandemia”, a scris el. Două săptămâni mai târziu, se pare că coronavirusul ar putea prezenta o provocare politică serioasă pentru președintele Vladimir Putin.Sau cazul tipic al Iranului

Există, de asemenea, îndoieli semnificative cu privire la statisticile din Iran, care raportează oficial peste 53.000 de cazuri (până la 4 aprilie) și sub 3.300 de decese.

Aproape sigur, cifrele reale sunt însă mult mai mari, ceea ce face din Iran un epicentru al coronavirusului, susține Maysam Behravesh. Pe măsură ce cazurile s-au înmulțit în China, în ianuarie, oficialii iranieni nu au restricționat călătoriile între țări și au întârziat să declare focar în orașul religios Qom. De atunci, multe persoane de rang înalt au murit din cauza virusului. Behravesh atribuie răspunsul eșuat al Iranului, în parte, unei neînțelegeri.

„Neglijarea generală a Iranului a amenințării colosale pe care o reprezintă coronavirusul pentru sănătatea publică provine și din necunoașterea fundamentală a naturii unui astfel de pericol”, scria, recent, Maysam Behravesh, pentru FP. „La urma urmei, virusul nu este o revoltă internă sau o intervenție străină care vizează schimbarea regimului, ci o amenințare înfiorătoare și invizibilă împotriva întregii societăți, care necesită un răspuns centrat pe știință”. 

universul.net

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 19:19

Curtea de Apel Chișinău favorizează o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova

Curtea de Apel Chișinău favorizează o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova

Societatea Danube Logistics SRL a distribuit un comunicat de presă, referitor la o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova  

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 27 Mai 2020, ora: 18:41 de Mihaela Culcinschi

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 18:38

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

În condițiile existenței în Republica Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere a studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 15:16

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Un bebeluș de doar cinci luni a murit după ce a băut sânge de broasca țestoasă. Familia micuței din Republica Dominicană a ajuns la spital în stare gravă din cauza aceluiași tratament procurat de la un vraci.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 27 Mai 2020, ora: 14:00

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

„Fursecurile nevinovate” sunt varianta cea mai bună pentru cine nu se poate abține deloc în fața dulciurilor! Sunt foarte dietetice dar și foarte delicioase. Iată cum pot fi preparate. Fursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 13:51

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

Accident la Peresecina. Un TIR s-a ciocnit violent cu un autoturism într-o curbă periculoasă. Un alt impact a avut loc între trei mașini, în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 27 Mai 2020, ora: 12:49

Albinele riscă să dispară

Albinele riscă să dispară

Cele mai importante insecte pentru oameni sunt ameninţate Puțini dintre noi sunt în măsură să perceapă adevărata importanță a albinelor. Pe internet circula o zicală în engleză care sună cam așa în traducere: „Dacă murim, vă luăm și pe voi cu noi”....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:41

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Masca facială nu provoacă sufocare și nici lipsă de oxigen, dacă este fixată corect, spune dr. Mihail Pautov.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 12:33

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

Designerii români au depășit granițele țării și și-au prezentat colecțiile pe marile podiumuri internaționale. S-au făcut astfel remarcați de celebrități care nu au stat prea mult pe gânduri și au adoptat o ținută „made in Romania”.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2020, ora: 12:12

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

 Se apropie iunie, luna în care vara este intensă și plină de promisiuni, în care visăm mai mult ca oricând la dragoste și la libertate. Astrele ne pregătesc un adevărat spectacol celest, în care fiecare zodie are locul său bine stabilit și îi sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:03

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

Poliția din Hong Kong a tras, miercuri, cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii, în timp ce parlamentarii s-au strâns pentru a dezbate o nouă legislație care ar incrimina insultarea imnului național, relatează AFP și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 11:16

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

Depunerea la Curtea Constituțională a sesizării privind interpretarea prin coroborare a dispozițiilor articolului 2 alineatul (1), articolului 61 alineatul (1) și (3), articolului 85 alineatul (1), (2) și (4) și articolului 90 alineatul (1), (2) și (4) din Constituția Republicii Moldova...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:46

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu vede nicio propagandă în faptul că pe străzile Capitalei a apărut un troleibuz cu imagini dedicate Zilei Victoriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:42

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că, până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:40

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Anul trecut, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definivit la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În aceeași zi, acesta a fost arestat dus la penitenciarul Rahova.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2020, ora: 10:13

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se declară convins că suma de 100 de milioane de dolari SUA, pentru care procurorii dețin dovezi că a ajuns la fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc în urma jafului bancar, va crește. Totodată, șeful PG explică de ce anume acum procurorii...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 09:43

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

Un atelier de pantofi din Cluj-Napoca s-a adaptat crizei COVID-19, în care una dintre principalele reguli pentru toți este cea a păstrării unei distanțe față de cei din jur, și a conceput "pantofii de distanțare socială", scrie Dejeanul.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 09:32

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

 Ploi în toată țara și temperaturi mai scăzute sunt prognozate pentru astăzi, 27 mai. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cerul va fi variabil, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 27 Mai 2020, ora: 09:24

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

 O organizație neguvernamentală din Franța a atras atenția aupra faptului că echipamentele de protecție, precum mănușile și măștile, aruncate neglijent poluează Marea Mediterană, potrivit BBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)