UE / Nato

Cum a corupt Putin Europa

 De ce atât de puțin ruși critică Kremlinul? Desigur, unii din ei chiar cred că Rusia nu se amestecă în treburile interne ale Ucrainei, că nu a invadat Crimeea, că nu este rasistă, fascistă, condusă de un dictator cleptoman. Kremlinul are un termen exact pentru astfel de oameni-idioți utili. Pe ei nu trebuie să-i plătești, să-i convingi prea mult. Ei deja sunt au creierii spălați de propaganda oficială.
Cu toate acestea, majoritatea celor care susțin politica Kremlinului sunt ori cumpărați, ori amenințați să o facă. Cu excepția unor persoane de talia lui Gerhard Schröder care primește cel puțin 250 mii de euro pentru a-l menaja pe Putin, armata ascunsă de admiratori a președintelui rus își primește solda printr-o mulțime de scheme ilegale. Iată câteva din ele:

1. Cum sunt corupți profesorii, jurnaliștii și experții: cel mai simplu este să-i plătești bine pentru elaborarea unor broșuri și analize. Însă dacă e vorba să remunerezi un jurnalist cu 150 mii de dolari pentru scrierea unui articol mare într-o revistă corporativă rusă, atunci există riscul ca acesta să aibă probleme cu fiscul și să-și piardă credibilitatea. În acest caz, Rusia a dezvoltat mai multe căi de a ascunde banii. O parte mică din sumă este plătită oficial, iar restul este depozitat pe un cont off-shore sau jurnalistului i se fac reduceri substanțiale în procurarea unor bunuri, cum ar fi o casă în Spania. Bineînțeles, toată afacerea presupune evaziune fiscală. Dacă, la un moment dat, jurnalistul ar dori să devină din nou onest, atunci Rusia va ști să-l șantajeze. În fostele republici sovietice și Germania genul acesta de corupere este foarte eficient.

2. Cum sunt corupți politicienii și partidele: e chiar mai simplu decât în cazul presei. Pur și simplu donezi bani. Dacă donațiile din surse externe sunt ilegale, atunci o faci prin intermediul rușilor care și-au cumpărat cetățenia statului european sau prin firmele străine care au afaceri în Rusia. Dacă rușii refuză să fie intermediari, atunci statul are grijă să le amintească că mai are rude în țara natală care ar putea avea probleme cu justiția. În cazul oamenilor de afaceri jocul e și mai clar: ai de ales între controale o dată pe an și verificări în fiecare zi. În acest mod sunt corupte tot felul de partide din Europa: de la cele mici până la cele de la guvernare. În cazul politicienilor, mecanismul funcționează ca în punctul 1. La asta se mai adaugă promisiunea de a ocupa o funcție importantă într-o companie rusă sau de a prezida o conferință internațională organizată de Rusia. În Occident mai sunt populare acțiunile de caritate în care sunt implicate soțiile politicienilor. E suficient să arunci o privire asupra listei donatorilor, ca să-ți dai seama de unde vin banii.

3. Cum sunt corupți managerii și corporațiile: în general e ușor să-i corupi pe manageri, dar în Rusia, toate companiile sunt pur și simplu constrânse să joace după muzica Kremlinului. Regulile în Reichul lui Putin sunt foarte simple: ori susții regimul și obții în schimb dreptul de a face business în Rusia, fără a fi amenințat cu inspecții, rețineri vamale, amenințări cu moartea, înghețări de conturi, anularea vizei, refuzul de a întoarce TVA-ul (fiți siguri arsenalul de măsuri distructive este infinit) ori nu vă implicați și veți vedea cum afacerea d-voastră se duce de râpă sau devine ținta unor atacuri raider.

4. Cum sunt corupte statele: chiar dacă ține sub papuc jurnaliști, experți, politicieni și companii mari, Putin luptă pentru coruperea națiunilor întregi prin furnizarea gazelor naturale ieftine,construcția centralelor atomice, comercializarea armamentului la preț mic sau orice sunt gata să cumpere statele naive și proaste. Putin nu este om de afaceri interesat de profit, Putin este un dictator care vrea să subjuge state întregi cu zăhărelul: fie că e vorba de Egipt prin vânzarea armamentului care va fi folosit două decenii, ori că e vorba de Ungaria care a cedat energia atomică Rusiei, sau Italia care cumpără gaz ieftin rusesc ca să-și revină din criza economică. Statele cad în capcana lui Putin, iar atunci când se trezesc, își dau seama că viața lor depinde de mofturile lui.

Jurnaliștii și politicienii nu-și dau seama că țările lor au demult corupte de Putin. Unele state sunt astăzi pur și simplu niște filiale europene ale FSB-ului rusesc. Chiar și Germania, cea mai puternică economie de pe continent este coruptă de banii rusești la toate nivelele.

Thomas Theiner, scritor și producător de film. (A lucrat cinci ani pentru o cea mai mare companie de film din Ucraina) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *