Eveniment

Cum a furat Papuc 68 de milioane

Fosta conducere a MAI a instrainat in mod ilicit imobile ale ministerului, a procurat utilaje de la firme-fantoma, a ignorat legea in cadrul achizitiilor publice, a finantat comunistii, si-a ascuns venituri de zeci de milioane si a sustras alte milioane din banii publici destinati politiei

Dupa ce, ieri, va relatam despre modul in care ex-ministrul Papuc a platit peste 500 de mii de lei din banii politiei pentru arenda unui sediu al PCRM si pentru a-l plimba pe degeaba cu masina pe ex-deputatul comunist Iurie Eriomin, va propunem alte ilegalitati comise in gestionarea patrimoniului public al MAI, care au adus bugetului public prejudicii de peste 68 de milioane de lei. Datele expuse mai jos sunt preluate dintr-un extras din actul auditului Curtii de Conturi, efectuat recent la solicitarea MAI.

Evaziuni fiscale, utilizarea ilegala a banilor bugetari, neglijenta in serviciu, contrabanda, depasirea atributiilor de serviciu, abuz de putere si de serviciu. Savarsite in mod repetat, aceste infractiuni au adus fostilor sefi ai Internelor venituri de basm. Chiar daca nu toate fraudele respective au fost comise de mana lui Papuc, e putin probabil ca el sa fi fost atat de naiv si neglijent in serviciu… Prima incalcare descoperita de auditul Curtii de Conturi dateaza cu anul 2003. Atunci, Directia Generala Paza de Stat (DGPS) a procurat o masina BMW-520i. Deoarece nu dispunea de banii prevazuti pentru aceasta, cheltuielile s-au facut din bugetul destinat subdiviziunilor DGSP. Tranzactia a fost efectuata fara licitatie, cu firma „East-Auto-Lada”, care nici nu este dealer oficial al companiei BMW. In consecinta, la costul materialelor pentru sistemele de semnalizare au fost reflectate neintemeiat cheltuieli de 605,8 mii lei.

Accidente cu venituri, licitatii trucate, reparatii fara licitatii

MAI a stors sume frumoase chiar si din accidentele rutiere. Unul dintre acestea s-a produs la 4 noiembrie 2006, cu un BMW al ministerului. Masina era asigurata de „Donaris-Group”, care urma sa achite despagubiri de 376,3 mii lei. In mod legal, banii trebuia sa fie transferati la MAI, ca apoi sa ajunga in bugetul de stat. Insa ministerul s-a grabit sa o comercializeze imediat, prin intermediul firmei „Auto Space”. A fost vanduta la pretul de 40 de mii de lei, dar la buget au fost transferate doar 11,3 mii. Nici suma despagubirii nu a ajuns in haznaua de stat. Astfel, prejudiciul se ridica la 405 mii lei.

La licitatii, Internele isi alegeau castigatorul dupa bunul lor plac, neglijand deschis legislatia. In cadrul unei licitatii din 10 ianuarie 2007, MAI a cumparat 60 de tone de pulpe de gaina pentru Departamentul trupelor de carabinieri. Grupul de lucru al ministerului a declarat castigatoare firma „Avicola Shaver”, care a propus carnea la pretul de 32 de lei pentru un kilogram, neglijand neintemeiat oferta firmei „Gemenii-Sarbu”, ce vindea acelasi produs cu 28 de lei si 75 bani. Respingerea neregulamentara a ofertei cu cel mai mic pret a generat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat de 190 mii 100 lei.

Un nou caz de evaziune fiscala, numai ca de data aceasta e vorba de milioane. In aprilie-iunie 2007, MAI a selectat firma „SB-Fainex” pentru a executa lucrari la sediul Comisariatului de politie din s. Cosnita, r-l Dubasari. Nu stim dupa ce criterii a fost aleasa firma in cauza, insa, ignorandu-se principiul de concurenta si contrar prevederilor Legii achizitiei de marfuri, nici nu a fost organizata o licitatie in acest sens. Doar mai tarziu, dupa ce au inceput lucrarile, documentele de achizitii au fost intocmite formal, valoarea cheltuielilor fiind redusa cu 12 milioane 400 mii lei – bani publici care s-au pierdut fara urma. Si neglijenta in serviciu se repeta.

…masini la preturi duble, afaceri cu „fantome”

In octombrie 2007, in procesul de achizitie a unei ambulante pentru MAI, firma „Decebal Impex” a aplicat un adaos comercial de 66% din cheltuielile de import, inclusiv taxe si accize. In consecinta, masina a fost procurata la un pret cu 912 mii 800 lei mai mare. In acelasi an, DGPS a procurat cinci unitati de transport de lux, la preturi exagerate. Bunaoara, pretul automobilului LEXUX LX470, achizitionat din Arabia Saudita, a fost declarat de circa 120 USD, pe cand un simplu certificat de la magazinele de specialitate din aceasta tara arata ca masina este aproape de doua ori mai ieftina. Numai la procurarea acestui automobil s-au efectuat cheltuieli suplimentare din banii publici de 499 mii 300 lei.

Un caz iesit din comun s-a intamplat, in anii 2006-2008, la Spitalul MAI. Conform actului de audit, fosta conducere a MAI a obtinut venituri ilicite fabuloase, achizitionand pentru aceasta institutie utilaje medicale prin contrabanda. S-a constatat ca, in urma adresarilor medicului-sef Valeriu Obada, echipamentul a fost procurat de la firme-fantoma, dupa cum figureaza acestea in baza de date a Fiscului. Aceste operatiuni dubioase au saracit bugetul de stat cu 9 milioane 274 mii lei.

…mobile umflate, concedieri suspecte, dezordine de milioane

Veniturile colosale, sustrase in mod fraudulos, nu le excludeau nici pe cele mai mici. In anii 2007-2009, fara a respecta principiile de eficacitate la utilizarea banilor publici, DGPS a cumparat 17 telefoane mobile de lux contra sumei de 141 mii 600 lei. Numai in 2008, din bugetul destinat subdiviziunilor Directiei, au fost procurate patru mobile in suma de 60 mii 700 lei. In februarie-aprilie 2009, cand ex-ministrul Papuc forfotea in lupta electorala pro-comunista, au avut loc achizitii publice de procurare a serviciilor de asigurare CASCO pentru patru automobile ale MAI. Desi firma „Artas” a propus cea mai rezonabila suma a despagubirii, destinata pentru bugetul de stat, a fost declarata castigatoare „Moldasig”, cu o oferta cu 119 mii 700 lei mai mica. Presa scria ca „Moldasig” ar fi controlata de Oleg Voronin, care ar fi privatizat-o, dupa ce statul ar fi investit in ea sume uriase. Nu e exclus, cel putin pentru ca firma respectiva a reprezentat in ultimii ani (2004-2009) o alta sursa importanta si neautorizata de venituri pentru sefii MAI. Prin incheierea unor acorduri cu „Moldasig”, ministerul s-a pricopsit cu 4 milioane 791 mii 100 lei. Banii au fost primiti si utilizati fara autorizarea guvernului, fara reflectarea la bugetul de stat, dar si fara organizarea procedurilor legale de achizitie.

Drepturile la munca in MAI au fost valide numai pentru sustinatorii regimului comunist sau pentru cei care executau orbeste ordinele lui Papuc. In anii 2003-2009, 72 de politisti au fost destituiti neregulamentar din functie. Fie ca apelau in judecata si erau restabiliti in functii, fie ca li se plateau indemnizatii de concediere, pentru aceasta s-au cheltuit ineficient un milion 654 mii lei. Inexplicabila ramane pana in prezent demiterea din functie a celor doi colaboratori ai politiei rutiere, care au facut posibila depistarea transportarii prin Chisinau a 200 sau 500 de kg de heroina. Orice ministru ar premia asemenea colaboratori, dar Papuc i-a lasat pe drumuri. De ce oare?…

…MAI saracit nu doar de bani, dar si de bunuri

Daca ati calculat cifrele evidentiate pana acum, inca nu ati ajuns nici la jumatate. Pentru ca cele mai mari venituri au ajuns in buzunarele fostilor sefi ai MAI prin tranzactiile imobiliare frauduloase, efectuate in 2008, cand se apropiau alegerile si sfarsitul guvernarii comuniste. Fara sa respecte normele legale, MAI a instrainat atunci doua constructii nefinalizate – bunuri publice – cu suprafata totala de 2657,1 metri patrati. La fel de ilicit, executorii judecatoresti au comercializat doua imobile sechestrate si un complex de cladiri ale MAI: comunicatele informative nu au fost publicate, obiectele nu au fost expuse la licitatii si terenurile aferente imobilelor nu au fost realizate impreuna cu acestea. Aceste tranzactii suspecte au generat neincasari in haznaua publica de 36 milioane de lei.

Sa nu excludem faptul ca cel putin o mare parte din acesti bani au fost folositi in sprijinul comunistilor la alegeri. Amintim despre prejudiciile de 502 mii 700 lei aduse bugetului de stat de catre Papuc, prin achitarea platii pentru arenda a filialei Botanica a PCRM in anii 2004-2008. Ieri, pomeneam si despre deputatul Iurie Eriomin, care a folosit timp de aproape cinci ani automobilul RAF-2203 al MAI, cu numarul de inmatriculare CMT 006, dar si serviciile soferului de la Interne Valeriu But. Aceeasi masina i-a deservit si pe deputatii comunisti Stepaniuc si Calin. In acest mod, MAI a cheltuit neintemeiat pentru PCRM inca 326 mii 200 lei.

Astfel, ajungem la suma anuntata initial – 68 de milioane 122 mii 300 lei. Nu exista nicio proba si e putin probabil ca toti banii sustrasi de MAI din bugetul de stat, in timpul guvernarii comuniste, au fost cheltuiti doar pentru PCRM, asa cum anunta presa saptamana trecuta. Numai Procuratura Generala, in cadrul unei urmariri penale, ar putea depista unde au ajuns milioanele lui Papuc. Curios e doar daca procurorii vor considera de cuviinta acest lucru. Candva, am vazut la o puscarie o batrana, inchisa pentru un an si jumatate pentru ca nu avea ce manca si a furat o gaina de la vecini…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *