Editorial

Cum am trădat vectorul european al Chişinăului

Nu voi intra în polemici cu aceşti comentatori, treaba şi dreptul lor este să comenteze, dreptul meu este să mă exprim liber şi să decid personal dacă votez sau nu. Am decis – nu voi vota în turul doi, pentru că nu am din cine alege, pentru că m-am săturat să aleg răul cel mic ca nu cumva să vină peste noi răul cel mare. În acest articol voi încerca să analizez vectorul european al Chişinăului, susţinut de edil timp de cele două mandate din ultimii 8 ani.

Vectorul părinţilor

Vectorul european al Chişinăului se vede foarte bine atunci când încerci să scoţi copilul la plimbare cu căruciorul. Capitala din ultimii 8 ani este un oraş anti-părinţi şi anti-copii. O plimbare cu căruciorul se poate transforma într-un adevărat calvar, ai de trecut peste gropi, scări, maşini parcate aiurea ş.a.m.d. Nici nu mai vorbesc despre posibilitatea de a intra într-un edificiu cu căruciorul atunci, când o simplă plimbare pe trotuar este imposibilă. Probabil primarul nu vede acest vector de la volanul maşinii, îi recomand să ia un cărucior şi să încerce să parcurgă strada Puşkin de la Mateevici în vale.

Vectorul cicliştilor şi pietonilor

Vectorul european al Chişinăului a desenat o linie galbenă şi şi-a imaginat că ea reprezintă pista pentru ciclişti. Nu, domnilor, nu e vorba de pistă, e vorba de o linie prostească. O pistă înseamnă o porţiune din drum destinată cicliştilor, nu o linie trasă aiurea. CMC-ul împreună cu primarul să ia câte o bicicletă şi să pornească în această călătorie fantasmagorică pe „pista” europeană. Şi dacă nu-şi rup capul după 50 de metri de „pistă”, să ne povestească despre vectorul european.

Vectorul transportului public

Ai impresia că în ultimii ani Primăria a încercat să distrugă tot ce a rămas din transportul public şi să-l facă cât mai incomod. Rute întortocheate şi absurde, şoferi bădărani şi incompetenţi, persistenţa microbuzelor, accidente peste accidente şi pasageri care se simt saci de cartofi în transportul public – acesta este vectorul european pe care l-am trădat cu neruşinare.

Vectorul spaţiilor verzi

În toate ţările europene spaţiile verzi sunt păstrate şi dezvoltate. La noi spaţiile verzi sunt vândute, arendate, schimbate şi monopolizate de spălătorii auto, benzinării, blocuri locative de lux, baruri şi restaurante. Vectorul european va transforma spaţiile verzi din Chişinău în monoliţi industriali dacă îi mai oferim un mandat.

Vectorul parcărilor

Trotuarele din Chişinău au fost transformate în parcări. Parcări cu plată nu există, centrul este arhiplin de maşini. Gestionarea fluxului de maşini către periferii e o chestie de care primăria probabil nici nu a auzit. Un oraş european încearcă să elibereze centrul de maşini, pentru că centrul trebuie să fie destinat pietonilor şi cicliştilor. Oraşul nostru face invers şi aglomerează centrul cu automobile.

Vectorul construcţiilor

Lipsa unui plan urbanistic, lipsa unei comisii de experţi şi arhitecţi, licenţe vândute ilegal şi construcţii neautorizate care răsar ca ciupercile după ploaie – asta înseamnă vectorul european urbanistic al Chişinăului din ultimii ani.

Vă daţi bine seama că nu pot să susţin un astfel de „vector european”. Mai ales după ce primarul minte cu neruşinare că aceste probleme nu există, iar Chişinăul este un oraş comod şi dezvoltat. E dreptul meu să nu votez. E dreptul vostru să-l mai credeţi pe acest puşti şi să-l lăsaţi să-şi dezvolte vectorul pentru încă patru ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *