Astăzi 20 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:20
Abonamente

Moldova 30 Ianuarie 2016, ora 08:52    Din editia print

Cum ar trebui să fie următorul președinte al țării? Răspund deputații

Marime Font

Peste două luni de zile se va încheia zbuciumatul mandat al președintelui Nicolae Timofti. Pe parcursul acestor patru ani, șeful statului a reușit să stârnească emoții controversate: atât de susținere, cât și de ocară din partea cetățenilor țării. 

Întrucât responsabilitatea de a alege următorul președinte al țării a rămas tot pe umerii deputaților, am decis să-i întrebăm ce calități și competențe ar trebui să întrunească viitorul șef al statului.

Vladimir Hotineanu, deputat PLDM


Vorba modernă: integru, în primul rând. Să-l doară sufletul de țară, de toată țara, nu pur și simplu de niște curente politice, care apar în această țară, dar să-l doară de opincă până la vlădică de fiecare cetățean, în primul rând. Viitorul președinte trebuie să-și închipuie ce înseamnă viitorul acestei țări, că viitorul acestei țări este doar în Uniunea Europeană. Trebuie să aibă și competențe juridice și economice, dar cel mai important – să fie om bun și să iubească oamenii. Asta este important. El trebuie să fie deschis. Comunicarea, de fapt, nu este altceva decât gradul integrității președintelui. Dacă este o persoană integră, el poate să se expună fără unele rețineri. Va veni momentul oportun atunci când vom analiza cine va ocupa această poziție.

Valentina Stratan, deputat PDM

Îmi doresc să fie competent, prezentabil, adică să fie cunoscut de cei din exterior, de partenerii noștri europeni. Să cunoască limbi moderne, să discute de la egal la egal, să fie și carismatic, această calitate contează. Să insufle încredere, să fie cumpătat, să aibă capacitatea de luare a deciziilor sub presiune. Evident, puterea de decizie e foarte mare într-o asemenea poziție. Cândva învățam la Academia de Administrare Publică și mi se spunea: cel mai greu lucru în procesul decizional este însăși luarea deciziei și asumarea acesteia. Este important ca președintele să meargă în teritoriu, așa cum merg și deputații. Având în vedere atribuțiile președintelui stipulate astăzi în Constituție, ele cumva marginalizează. Dar asta nu împiedică unui președinte să viziteze toate regiunile (inclusiv Găgăuzia, despre care au mai fost discuții). Atribuțiile președintelui sunt, în primul rând, dezvoltarea relațiilor cu partenerii noștri. Este important cine ne reprezintă poporul. Această persoană trebuie identificată prin consens, trebuie să întrunească suportul larg al majorității și să nu mai facă politica unui partid. Președintele trebuie să fie al tuturor.

Alina Zotea, deputat PL

Președintele Republicii Moldova trebuie, în primul rând, să fie consecvent în cuvinte, fapte și acțiuni. Să fie onest, integru, iar în agenda lui să fie incluse în mod prioritar problemele cetățenilor, reformele în domeniul sănătății, protecției sociale și educației. Cetățenii noștri, consider eu, au așteptări mari de la viitorul președinte, de aceea, sper eu, că nu va fi un președinte politic, ci unul pentru oameni. Am văzut exemplele pe care le-au avut și candidații precedenți…Nu au fost președinți ai cetățenilor, ci președinți de birou sau de întâlniri.

Ion Ceban, deputat PSRM

În primul rând, trebuie să fie onest și să respecte legea. Doi, trebuie să aibă capacități manageriale și cunoștințe despre actul de guvernare și trei, să fie patriot al țării sale, al Republicii Moldova. Președintele nu trebuie neapărat să fie un membru de partid. Noi în partid avem cel puțin două candidaturi pentru această poziție: Zinaida Greceanîi și Igor Dodon. Credem că ambii ar putea face față și corespund absolut tuturor criteriilor despre care am vorbit anterior.

Inna Șupac, deputat PCRM

Din păcate, reieșind din faptul prin ce metode de șantaj și corupere se instituie așa-numita majoritate parlamentară, nu cred că o astfel de majoritate parlamentară o să aleagă președintele pe care ni-l dorim. Eu cred că este inutil să vorbim despre calități, având în vedere că acea majoritate parlamentară coruptă o să aleagă pe acel președinte pe care ei o să fie nevoiți să-l aleagă.

Președintele ar trebui să fie o persoană cu autoritate, cu experiență, cinstită, onestă, fără dosare legate de corupție și o persoană care nu a fost implicată în acest proces de capturare a Republicii Moldova în ultimii șase ani. La momentul dat, părerea mea este că nu este important dacă acea persoană va fi membru de partid sau nu. Contează calitățile personale ale acelui domn sau doamnă.

Roman Boțan, deputat PL

Din punctul meu de vedere, președintele Republicii Moldova trebuie să fie un proeuropean convins și să promoveze integrarea europeană în calitate de deziderat național. Președintele trebuie să cunoască și să conștientizeze realitățile, contextul internațional și să acționeze pentru promovarea Republicii Moldova economic, politic și social, în interesul cetățenilor, inclusiv a celor aflați peste hotare. Colaborarea eficientă între legislativ, executiv și președinție constituie un element de bază pentru realizarea obiectivelor propuse. În limitele legislației actuale, președintele poate și este obligat să fie activ și dinamic, având drept de inițiativă legislativă și posibilitatea de a lua parte la lucrările Parlamentului, acesta poate adresa forului legislativ mesaje cu privire la principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Consider că președintele trebuie să cunoască foarte bine istoria acestui plai, conștientizând că un neam poate fi puternic și prosper numai dacă este unit.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de morcovi, trei portocale și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)