Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente
 
 
 

Moldova 30 Ianuarie 2016, ora 08:52    Din editia print

Cum ar trebui să fie următorul președinte al țării? Răspund deputații

Marime Font

Peste două luni de zile se va încheia zbuciumatul mandat al președintelui Nicolae Timofti. Pe parcursul acestor patru ani, șeful statului a reușit să stârnească emoții controversate: atât de susținere, cât și de ocară din partea cetățenilor țării. 

Întrucât responsabilitatea de a alege următorul președinte al țării a rămas tot pe umerii deputaților, am decis să-i întrebăm ce calități și competențe ar trebui să întrunească viitorul șef al statului.

Vladimir Hotineanu, deputat PLDMVorba modernă: integru, în primul rând. Să-l doară sufletul de țară, de toată țara, nu pur și simplu de niște curente politice, care apar în această țară, dar să-l doară de opincă până la vlădică de fiecare cetățean, în primul rând. Viitorul președinte trebuie să-și închipuie ce înseamnă viitorul acestei țări, că viitorul acestei țări este doar în Uniunea Europeană. Trebuie să aibă și competențe juridice și economice, dar cel mai important – să fie om bun și să iubească oamenii. Asta este important. El trebuie să fie deschis. Comunicarea, de fapt, nu este altceva decât gradul integrității președintelui. Dacă este o persoană integră, el poate să se expună fără unele rețineri. Va veni momentul oportun atunci când vom analiza cine va ocupa această poziție.

Valentina Stratan, deputat PDM

Îmi doresc să fie competent, prezentabil, adică să fie cunoscut de cei din exterior, de partenerii noștri europeni. Să cunoască limbi moderne, să discute de la egal la egal, să fie și carismatic, această calitate contează. Să insufle încredere, să fie cumpătat, să aibă capacitatea de luare a deciziilor sub presiune. Evident, puterea de decizie e foarte mare într-o asemenea poziție. Cândva învățam la Academia de Administrare Publică și mi se spunea: cel mai greu lucru în procesul decizional este însăși luarea deciziei și asumarea acesteia. Este important ca președintele să meargă în teritoriu, așa cum merg și deputații. Având în vedere atribuțiile președintelui stipulate astăzi în Constituție, ele cumva marginalizează. Dar asta nu împiedică unui președinte să viziteze toate regiunile (inclusiv Găgăuzia, despre care au mai fost discuții). Atribuțiile președintelui sunt, în primul rând, dezvoltarea relațiilor cu partenerii noștri. Este important cine ne reprezintă poporul. Această persoană trebuie identificată prin consens, trebuie să întrunească suportul larg al majorității și să nu mai facă politica unui partid. Președintele trebuie să fie al tuturor.

Alina Zotea, deputat PL

Președintele Republicii Moldova trebuie, în primul rând, să fie consecvent în cuvinte, fapte și acțiuni. Să fie onest, integru, iar în agenda lui să fie incluse în mod prioritar problemele cetățenilor, reformele în domeniul sănătății, protecției sociale și educației. Cetățenii noștri, consider eu, au așteptări mari de la viitorul președinte, de aceea, sper eu, că nu va fi un președinte politic, ci unul pentru oameni. Am văzut exemplele pe care le-au avut și candidații precedenți…Nu au fost președinți ai cetățenilor, ci președinți de birou sau de întâlniri.

Ion Ceban, deputat PSRM

În primul rând, trebuie să fie onest și să respecte legea. Doi, trebuie să aibă capacități manageriale și cunoștințe despre actul de guvernare și trei, să fie patriot al țării sale, al Republicii Moldova. Președintele nu trebuie neapărat să fie un membru de partid. Noi în partid avem cel puțin două candidaturi pentru această poziție: Zinaida Greceanîi și Igor Dodon. Credem că ambii ar putea face față și corespund absolut tuturor criteriilor despre care am vorbit anterior.

Inna Șupac, deputat PCRM

Din păcate, reieșind din faptul prin ce metode de șantaj și corupere se instituie așa-numita majoritate parlamentară, nu cred că o astfel de majoritate parlamentară o să aleagă președintele pe care ni-l dorim. Eu cred că este inutil să vorbim despre calități, având în vedere că acea majoritate parlamentară coruptă o să aleagă pe acel președinte pe care ei o să fie nevoiți să-l aleagă.

Președintele ar trebui să fie o persoană cu autoritate, cu experiență, cinstită, onestă, fără dosare legate de corupție și o persoană care nu a fost implicată în acest proces de capturare a Republicii Moldova în ultimii șase ani. La momentul dat, părerea mea este că nu este important dacă acea persoană va fi membru de partid sau nu. Contează calitățile personale ale acelui domn sau doamnă.

Roman Boțan, deputat PL

Din punctul meu de vedere, președintele Republicii Moldova trebuie să fie un proeuropean convins și să promoveze integrarea europeană în calitate de deziderat național. Președintele trebuie să cunoască și să conștientizeze realitățile, contextul internațional și să acționeze pentru promovarea Republicii Moldova economic, politic și social, în interesul cetățenilor, inclusiv a celor aflați peste hotare. Colaborarea eficientă între legislativ, executiv și președinție constituie un element de bază pentru realizarea obiectivelor propuse. În limitele legislației actuale, președintele poate și este obligat să fie activ și dinamic, având drept de inițiativă legislativă și posibilitatea de a lua parte la lucrările Parlamentului, acesta poate adresa forului legislativ mesaje cu privire la principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Consider că președintele trebuie să cunoască foarte bine istoria acestui plai, conștientizând că un neam poate fi puternic și prosper numai dacă este unit.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md