Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:56
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, ora 05:59    Din editia print

Marime Font

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a lucrurilor în R. Moldova.

Peste o săptămână, pentru cealaltă duminică, deja președintele Igor Dodon așteaptă lumea la protest împotriva deciziilor instanţelor de judecată de a nu permite organizarea referendumului consultativ privind reducerea numărului deputaţilor, oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui şi studierea Istoriei Moldovei în şcoli. Chiar dacă protestele în RM nu mai au astăzi niciun rost, va fi interesant cel puțin să vedem cine va aduna mai mulți oameni în piaţă.
În mare parte, protestatarii Consiliului ne sunt cunoscuţi. Sunt aceiași care, în ultimii ani, au participat activ la manifestaţiile de stradă organizate de partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase şi, din cauza cărora, îl avem astăzi în fruntea ţării pe Igor Dodon. Evident că bieţii de ei nu şi-au prevăzut un asemenea rezultat atunci când, împinși de naivitate, s-au alăturat protestelor lui Usatâi și Dodon, și nici atunci când au cerut cu insistență ca preşedintele să fie ales de popor. Datorită acestor erori uriașe, a avut loc deocamdată cea mai mare înfrângere pentru Năstase și Sandu, care au pierdut semnificativ din încrederea protestatarilor înșiși. Cunosc mulți oameni care după aceasta refuză să iasă în stradă, pentru că nu mai cred în nimeni și în nimic.

Prietenia și lupta dintre Dodon și Plahotniuc

De aceea se pare că, cel mai probabil, primul protest nu va aduce la niciun rezultat. Cu atât mai mult, cu cât scopul declarat al protestatarilor este de a atrage atenţia partenerilor externi ai RM asupra situaţiei din ţară. Oricât de promițătoare ar fi, această afirmație sună în van din simplul motiv că instituțiile internaționale cunosc pe de rost ce se întâmplă în realitate în țara noastră și nu cred că ele vor merge contra lui Vlad Plahotniuc atâta timp cât există pericolul Igor Dodon. În ciuda colaborării destul de fructuoase pe care o observăm între șeful statului și președintele PD, în culise se ascunde o luptă dură între ei, din care mai devreme sau mai târziu va ieși un învingător. În atare situație, ar trebui să ne dăm seama că, dacă victoria îi va aparține bufonului lui Putin, atât instituțiile străine, cât și protestatarii care vor ieși duminică în Piață, vor visa cu dor la timpurile când țara ne era condusă de liderul PD.
Subsemnatul nu-l apără nicidecum pe Vlad Plahotniuc, ci doar constată un fapt, la care e imposibil să nu ne trimită cu gândul provocările din partea lui Dodon ce se țin lanț și se pot sfârși cu un război civil în RM, care i-ar putea conveni doar Moscovei în încercarea sa de a-și întări controlul pe acest teritoriu și de a împiedica o eventuală unire a țărilor românești. Cu acest scop, în calitatea sa de comandant al forțelor armate ale RM, Dodon ar putea profita astăzi din plin de refuzul său de a desemna noul ministru al Apărării propus de PD, după ce tot el a declarat zilele trecute că, în cazul destabilizării situației din RM, instituțiile de forță ar putea trece de partea sa. Oricum, toată lumea înțelege că, în caz de conflict armat, Dodon nu va apăra statul pe care-l conduce, ci interesele Moscovei, care în acest caz ne va fi inamic.

Protestatarii președintelui

Cât privește protestatarii președintelui din 24 septembrie, aceștia vor fi, probabil, mai mulți. Din păcate, vor fi niște oameni fără nimic. Nu oameni de nimic, ci fără nimic, dacă facem excepție de membrii PSRM, care nici pe aproape nu mor de foame. Vor fi deznădăjduiții pe care-i poți scoate în Piață pentru o butelcă de rachiu, niște promisiuni deșarte despre „paradisul rusesc” sau câteva sute de lei. Vor fi necăjiții, în a căror suflete tristețea a luat locul demnității. Vor fi oameni sărmani, care au fost expulzați din Rusia și nu mai au din ce să-și întrețină familiile. Din păcate, aceștia nu se întreabă de ce prezidentul lor le-a promis că se vor putea întoarce la muncă, dar nu s-a ținut de cuvânt. Ei tac și cred, chiar dacă niciodată nu au ceea ce-și doresc.
Iată de ce, spre deosebire de protestul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, cel al lui Dodon ar putea într-adevăr să aibă un rezultat, reprezentând o nouă provocare. Acest rezultat însă va fi dezastruos pentru țară, căci, pe de o parte, poziția actuală a președintelui adie a vărsare de sânge, iar pe de altă parte, nimeni dintre noi nu vrea să moară. Acesta e și paradoxul care ne poate îngropa.

Adevărul e în noi

Acum, câțiva ani, credeam și eu că Igor Dodon este un simplu profitor, care e purtat de colo-colo de șuvoaiele de bani care i se perindă prin față. Dar după ce a devenit președinte, declarațiile sale publice întrec orice măsură a bunului simț. Așa cum el reprezintă o batjocură pentru RM, cel care vrea să-și tragă un glonț în frunte și să iasă primul la protestul lui Dodon. Atașarea de el înseamnă suicid în sensul adevărat al cuvântului, pentru că, dacă-i să vorbim pe șleau, avem de a face nu cu un șef de stat, ci cu solul agresorului țării noastre instaurat în fotoliul de împărat.
Pentru a evita un deznodământ nefast, din partea noastră nu se cere să depunem mare efort. Ne-ar prinde bine doar să ne deșteptăm. Să nu ne limităm la ascultarea poveștilor politice de pe ecranele televizoarelor, ci să privim și în jurul nostru. Pentru că anume în sărăcia și tristețea noastră se ascunde fața reală a adevărului, dar nicidecum în strigătele noastre pe ulițele Chișinăului. Dacă nu te poți citi pe tine, privește cu atenție în ochii aproapelui tău și atunci veți pricepe cum stau în realitate lucrurile.

Dodon poate fi oprit

În situația respectivă, cel mai eficient protest ar fi cel în care toată lumea ar cere insistent demisia lui Igor Dodon. Mai ales pentru că există motive mai mult decât suficiente în această privință. În afară de supușenia sa oarbă față de Kremlin, care nu vrea să-și retragă trupele de pe teritoriul țării noastre și a susținut întotdeauna dezmembrarea R. Moldova, recent a apărut și raportul Alianței pentru Securitatea Democrației din cadrul German Marshall Fund, despre care presa a scris zilele trecute. În acest document se arăta că Rusia ar fi intervenit în alegerile desfășurate în cel puțin 27 de state, printre care SUA, Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria, Marea Britanie, Turcia, Canada și R. Moldova. Moscova ar fi folosit în acest sens metode variate, precum atacuri cibernetice sau campanii de dezinformare, în scopul subminării instituțiilor democratice din aceste țări.

Jurnalistul Petru Bogatu are dreptate atunci când afirmă că raportul fundației Marshall poate servi drept temei pentru anularea alegerilor prezidențiale din 2016, în urma cărora Igor Dodon a devenit președinte. Singurul mare risc în acest caz este că imaginea acestuia ar putea crește, inclusiv prin intermediul unor acțiuni intense de PR, sprijinite de Moscova. În consecință, PSRM ar putea prelua puterea deplină în stat la următoarele alegeri parlamentare.


Acest lucru îl înțeleg foarte bine atât Dodon, cât și Plahotniuc. Nu-i exclus că, în tandemul format de cei doi, fiecare caută să tragă foloase maxime de la celălalt. Cu toate astea, cred că a bătut ceasul ca procurorii să scoată în sfârșit din sertare cauzele penale contra lui Dodon și a oamenilor săi. În cazul unei mediatizări intense, condamnarea socialiștilor care au încălcat legea va scădea în mod cert din popularitatea partidului, pentru că dosarele cu pricina ar trebui să conțină probe foarte interesante. La fel, șeful statului poate fi tras la răspundere penală pentru trădare de patrie, după ce a sărbătorit la Comrat ziua în care găgăuzii au încercat să se separe de RM. Dacă procurorii nu se grăbesc să intervină, susținătorii tuturor partidelor de opoziție ar trebui să ceară acest lucru în cadrul unor proteste de amploare. Numai atunci protestele vor avea un scop meritoriu și bine definit, care va fi posibil de atins și din care va câștiga toată țara.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei VOR FI SCOASE ASTĂZI PE LINIE

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)