Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:44
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, ora 05:59    Din editia print

Marime Font

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a lucrurilor în R. Moldova.

Peste o săptămână, pentru cealaltă duminică, deja președintele Igor Dodon așteaptă lumea la protest împotriva deciziilor instanţelor de judecată de a nu permite organizarea referendumului consultativ privind reducerea numărului deputaţilor, oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui şi studierea Istoriei Moldovei în şcoli. Chiar dacă protestele în RM nu mai au astăzi niciun rost, va fi interesant cel puțin să vedem cine va aduna mai mulți oameni în piaţă.
În mare parte, protestatarii Consiliului ne sunt cunoscuţi. Sunt aceiași care, în ultimii ani, au participat activ la manifestaţiile de stradă organizate de partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase şi, din cauza cărora, îl avem astăzi în fruntea ţării pe Igor Dodon. Evident că bieţii de ei nu şi-au prevăzut un asemenea rezultat atunci când, împinși de naivitate, s-au alăturat protestelor lui Usatâi și Dodon, și nici atunci când au cerut cu insistență ca preşedintele să fie ales de popor. Datorită acestor erori uriașe, a avut loc deocamdată cea mai mare înfrângere pentru Năstase și Sandu, care au pierdut semnificativ din încrederea protestatarilor înșiși. Cunosc mulți oameni care după aceasta refuză să iasă în stradă, pentru că nu mai cred în nimeni și în nimic.

Prietenia și lupta dintre Dodon și Plahotniuc

De aceea se pare că, cel mai probabil, primul protest nu va aduce la niciun rezultat. Cu atât mai mult, cu cât scopul declarat al protestatarilor este de a atrage atenţia partenerilor externi ai RM asupra situaţiei din ţară. Oricât de promițătoare ar fi, această afirmație sună în van din simplul motiv că instituțiile internaționale cunosc pe de rost ce se întâmplă în realitate în țara noastră și nu cred că ele vor merge contra lui Vlad Plahotniuc atâta timp cât există pericolul Igor Dodon. În ciuda colaborării destul de fructuoase pe care o observăm între șeful statului și președintele PD, în culise se ascunde o luptă dură între ei, din care mai devreme sau mai târziu va ieși un învingător. În atare situație, ar trebui să ne dăm seama că, dacă victoria îi va aparține bufonului lui Putin, atât instituțiile străine, cât și protestatarii care vor ieși duminică în Piață, vor visa cu dor la timpurile când țara ne era condusă de liderul PD.
Subsemnatul nu-l apără nicidecum pe Vlad Plahotniuc, ci doar constată un fapt, la care e imposibil să nu ne trimită cu gândul provocările din partea lui Dodon ce se țin lanț și se pot sfârși cu un război civil în RM, care i-ar putea conveni doar Moscovei în încercarea sa de a-și întări controlul pe acest teritoriu și de a împiedica o eventuală unire a țărilor românești. Cu acest scop, în calitatea sa de comandant al forțelor armate ale RM, Dodon ar putea profita astăzi din plin de refuzul său de a desemna noul ministru al Apărării propus de PD, după ce tot el a declarat zilele trecute că, în cazul destabilizării situației din RM, instituțiile de forță ar putea trece de partea sa. Oricum, toată lumea înțelege că, în caz de conflict armat, Dodon nu va apăra statul pe care-l conduce, ci interesele Moscovei, care în acest caz ne va fi inamic.

Protestatarii președintelui

Cât privește protestatarii președintelui din 24 septembrie, aceștia vor fi, probabil, mai mulți. Din păcate, vor fi niște oameni fără nimic. Nu oameni de nimic, ci fără nimic, dacă facem excepție de membrii PSRM, care nici pe aproape nu mor de foame. Vor fi deznădăjduiții pe care-i poți scoate în Piață pentru o butelcă de rachiu, niște promisiuni deșarte despre „paradisul rusesc” sau câteva sute de lei. Vor fi necăjiții, în a căror suflete tristețea a luat locul demnității. Vor fi oameni sărmani, care au fost expulzați din Rusia și nu mai au din ce să-și întrețină familiile. Din păcate, aceștia nu se întreabă de ce prezidentul lor le-a promis că se vor putea întoarce la muncă, dar nu s-a ținut de cuvânt. Ei tac și cred, chiar dacă niciodată nu au ceea ce-și doresc.
Iată de ce, spre deosebire de protestul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, cel al lui Dodon ar putea într-adevăr să aibă un rezultat, reprezentând o nouă provocare. Acest rezultat însă va fi dezastruos pentru țară, căci, pe de o parte, poziția actuală a președintelui adie a vărsare de sânge, iar pe de altă parte, nimeni dintre noi nu vrea să moară. Acesta e și paradoxul care ne poate îngropa.

Adevărul e în noi

Acum, câțiva ani, credeam și eu că Igor Dodon este un simplu profitor, care e purtat de colo-colo de șuvoaiele de bani care i se perindă prin față. Dar după ce a devenit președinte, declarațiile sale publice întrec orice măsură a bunului simț. Așa cum el reprezintă o batjocură pentru RM, cel care vrea să-și tragă un glonț în frunte și să iasă primul la protestul lui Dodon. Atașarea de el înseamnă suicid în sensul adevărat al cuvântului, pentru că, dacă-i să vorbim pe șleau, avem de a face nu cu un șef de stat, ci cu solul agresorului țării noastre instaurat în fotoliul de împărat.
Pentru a evita un deznodământ nefast, din partea noastră nu se cere să depunem mare efort. Ne-ar prinde bine doar să ne deșteptăm. Să nu ne limităm la ascultarea poveștilor politice de pe ecranele televizoarelor, ci să privim și în jurul nostru. Pentru că anume în sărăcia și tristețea noastră se ascunde fața reală a adevărului, dar nicidecum în strigătele noastre pe ulițele Chișinăului. Dacă nu te poți citi pe tine, privește cu atenție în ochii aproapelui tău și atunci veți pricepe cum stau în realitate lucrurile.

Dodon poate fi oprit

În situația respectivă, cel mai eficient protest ar fi cel în care toată lumea ar cere insistent demisia lui Igor Dodon. Mai ales pentru că există motive mai mult decât suficiente în această privință. În afară de supușenia sa oarbă față de Kremlin, care nu vrea să-și retragă trupele de pe teritoriul țării noastre și a susținut întotdeauna dezmembrarea R. Moldova, recent a apărut și raportul Alianței pentru Securitatea Democrației din cadrul German Marshall Fund, despre care presa a scris zilele trecute. În acest document se arăta că Rusia ar fi intervenit în alegerile desfășurate în cel puțin 27 de state, printre care SUA, Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria, Marea Britanie, Turcia, Canada și R. Moldova. Moscova ar fi folosit în acest sens metode variate, precum atacuri cibernetice sau campanii de dezinformare, în scopul subminării instituțiilor democratice din aceste țări.

Jurnalistul Petru Bogatu are dreptate atunci când afirmă că raportul fundației Marshall poate servi drept temei pentru anularea alegerilor prezidențiale din 2016, în urma cărora Igor Dodon a devenit președinte. Singurul mare risc în acest caz este că imaginea acestuia ar putea crește, inclusiv prin intermediul unor acțiuni intense de PR, sprijinite de Moscova. În consecință, PSRM ar putea prelua puterea deplină în stat la următoarele alegeri parlamentare.


Acest lucru îl înțeleg foarte bine atât Dodon, cât și Plahotniuc. Nu-i exclus că, în tandemul format de cei doi, fiecare caută să tragă foloase maxime de la celălalt. Cu toate astea, cred că a bătut ceasul ca procurorii să scoată în sfârșit din sertare cauzele penale contra lui Dodon și a oamenilor săi. În cazul unei mediatizări intense, condamnarea socialiștilor care au încălcat legea va scădea în mod cert din popularitatea partidului, pentru că dosarele cu pricina ar trebui să conțină probe foarte interesante. La fel, șeful statului poate fi tras la răspundere penală pentru trădare de patrie, după ce a sărbătorit la Comrat ziua în care găgăuzii au încercat să se separe de RM. Dacă procurorii nu se grăbesc să intervină, susținătorii tuturor partidelor de opoziție ar trebui să ceară acest lucru în cadrul unor proteste de amploare. Numai atunci protestele vor avea un scop meritoriu și bine definit, care va fi posibil de atins și din care va câștiga toată țara.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)