Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Bună Dimineața 31 Iulie 2014, ora 06:53

Marime Font

Cum arătăm că „fratele mai mare” nu ne mai are la degetul mic

Zece publicații europene, printre care „El Pais”, „Le Monde”, „La Stampa”, „Die Welt”, au publicat o scrisoare comună, adresată liderilor europeni (citiți scrisoarea aici), în care Occidentul este acuzat că tolerează prea mult politica agresivă a Kremlinului, care, în mod explicit, „încalcă suveranitatea ţărilor, precum Moldova, Georgia şi, în primul rând, a Ucrainei”. 

 
 
 

Tot în scrisoare, liderii europeni sunt chemați să nu mai tacă cu privire la politica imperialistă agresivă a lui Putin, întrucât ei eu datoria de a fi vigilenţi şi atenţi. Iar acest lucru îi vizează nu doar pe liderii europeni, scriu jurnaliștii publicațiilor, ci și pe intelectuali, ziarişti și oamenii de ştiinţă din întreaga Europă. „Astăzi avem datoria de a vorbi clar şi vehement. Înarmarea acestor bandiţi cu echipament militar de excelenţă este o crimă”, se mai spune în scrisoare.

Citind scrisoarea, mă gândesc: bun, dar ce face R. Moldova? Cum se poziționează Moldova, ca stat independent, în raport cu „fratele mai mare”, care, știm bine, tot timpul o urmărește și „o pedepește", pentru că nu a fost ascultătoare? Că e „partener" comercial important, tot o știm, pentru că autoritățile ne tot repetă asta de câțiva ani încoace, dar oare R. Moldova e populată doar de autorități, miniștri și deputați? Unde sunt grupurile de inițiativă, ONG-urile, intelectualii, oameni de afaceri ș.a., care ar putea pune piciorul în prag și spune: „Da, noi putem merge mai departe și fără Rusia. Că embargourile Rusiei sunt, de fapt, un imbold pentru a ne apropia de UE și a ne îndepărta de „fratele cel mare" și politicile sale imperialiste”. Dar nu.Deocamdată, citim scrisorile europenilor și ne alinăm cu speranța că strategia Rusiei de a ne diviza pe dinăuntru, de a ne înrăi și de a privi sceptic spre Uniunea Europeană nu va da roade. Că, deși nu ne poziționăm, vom rupe, totuși, relația de „parteneriat", care ne-a adus doar probleme, și vom lupta pentru viitorul fructelor și legumelor moldovenești. 

Și că, grație ajutorului Uniunii Europene, dar și a viitoarei noastre solidarități – a ziariștilor, a intelectualilor, a oamenilor de afaceri și de artă, de ce nu, dar și a fermierilor, care au cel mai mult de suferit în momentul de față, vom putea demonstra că „fratele cel mai mare” nu ne mai poate avea la degetul cel mic. Prea romantic? Probabil. Dar se pare că, deși e stare de alertă în toată țara, romantismul „se poartă”, nu? 

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md