Culinar.md

Cum asortezi vinul la mâncare

Înainte de a deschide o sticlă de vin alb sau roşu trebuie să ştii care este momentul potrivit. Un vin roşu se deschide cu o oră înainte de a fi servit, pentru a facilita procesul de oxidare care îi pune buchetul în valoare. Vinul alb trebuie deschis imediat înainte de a fi turnat în pahare, pentru a nu îşi pierde aroma.

Vinurile albe se servesc la peşte, pui şi legume

La această categorie există vinuri albe uşoare, medii sau grele. Din prima categorie fac parte vinuri precum: Pinot gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, spumante, Fetească Albă. Se asociază foarte bine cu peşte slab, pui fără sos, fructe de mare, legume la grătar, salate, pizza. Vinurile albe medii sau grele, precum Sauvignon Blanc ţinut în butoi, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, se pot asocia cu peştele gras, cu pui cu sos, carne albă la grătar, melci.
Sfat: serveşte vinurile albe în pahare cu picior tip „lalea”, cu deschidere medie, iar spumantele, în pahare tip “flute”, înalte şi înguste.

Vinurile roşii merg cu tocături, cărnuri roşii sau vânat

Aici există trei categorii de vinuri: uşoare, medii şi grele. Vinurile roşii uşoare, precum Pinot Noir, Novac, merg perfect cu miel, mezeluri uscate, tocături, rasol sau peşte mai gras. Cele medii, cum ar fi Cabernet franc, Merlot, Fetească neagră, anumite soiuri de Pinot Noir, se potrivesc cu pastele cu carne sau sos roşu, cărnurile roşii, brânzeturile maturate, mozzarella, cremă de ciocolată. Vinurile grele – Shiraz, Cabernet Sauvignon, Barolo, merg foarte bine cu antricoatele de vită, brânzeturile dure sau vânatul mare.
Sfat: serveşte vinurile roşii în pahare cu picior şi cupă rotunjită, mai înaltă sau mai mică şi deschidere medie.

Vinurile dulci se servesc cu brânzeturi

Pentru a scădea din senzaţia de aciditate consumă vinurile dulci cu alimente iuţi condimentate, preparate asiatice sau brânzeturi maturate.
Exemple: Cabernet Sauvignon demidulce, Muscat demidulce, Cahor de desert dulce, Busuioacă de Bohotin dulce, Tămâioasă Românească dulce.

Citeşti corect eticheta vinurilor

Ca să fii sigur(ă) că vinul pe care îl cumperi este de calitate, trebuie să ştii să descifrezi toate simbolurile şi informaţiile de pe etichetă. Iată la ce trebuie să te uiţi: DOC înseamnă Denumirea de Origine Controlată. Este cea mai bună categorie de vinuri şi sticla este însoţită şi de o hologramă cu iniţialele Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte Produse Vitivinicole (ON VPV). Acest simbol arată că vinul este făcut din struguri dintr-o anumită regiune, care este trecută pe etichetă. Poate fi un singur soi de struguri sau mai multe. Tăria acestei categorii nu trebuie să fie mai mică de 12 grade. Şi informaţia cu anul în care au fost culeşi strugurii este o dovadă de calitate. Sticla fără specificaţia anului arată că este un vin ieftin. Atenţie însă! La şampanie sau la vinurile dulci (care sunt un mix de vinuri din diverşi ani) e normal să nu fie trecut anul pe etichetă.

libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *