Astăzi 29 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 28 Februarie 2020
Abonamente

Finanţe 6 Martie 2015, ora 07:00    Din editia print

Cum au dispărut miliardele de la BEM (JAFUL SECOLULUI II)

Marime Font

În ediția precedentă am prezentat un șir de informații care arătau că Banca de Economii se confruntă cu probleme de ani buni. 

Lucrurile s-au precipitat în perioada 2013-2014. Creditele fabuloase neperformante de zeci de milioane de lei și scoaterea din țară a circa un miliard de euro printr-o schemă la care a luat parte și Banca Socială au determinat o criză în sistemul bancar din țară, devalorizarea leului și, respectiv, sărăcirea cetățenilor simpli. Evenimentele din ultimele luni s-au derulat nu fără participarea Băncii Naționale a Moldovei care a încercat cumva să dreagă situația.

Printr-o coincidență sau nu, cu doar trei zile înainte de alegeri, Banca de Economii revine în proprietatea statului, după ce Curtea Supremă de Justiție a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care deţin împreună 0,3% din capitalul BEM. Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni din august 2013, în urma căreia statul a pierdut controlul instituţiei. Decizia instanței supreme de justiție s-a pronunțat când banca era în prag de faliment. Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă a estimat că în urma unei administraţii proaste şi ineficiente, la Banca de Economii s-a creat o gaură de 11 miliarde de lei. Pe 1 decembrie, guvernatorul Băncii Naționale a declarat că BNM a instituit administrarea specială a Băncii de Economii. Deşi decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie a fost luată încă joi, iar administrarea specială la BEM a fost instituită vineri, Banca Centrală a venit cu o declaraţie abia luni, probabil, pentru a evita crearea unei situaţii tensionate înainte de alegerile parlamentare de duminică. „Pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, preşedintelui interimar şi ale administratorilor Băncii de Economii sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională", a subliniat guvernatorul. De asemenea, BNM a decis să instituie administrarea specială şi la Banca Socială. „Este o măsură preventivă, având în vedere relaţiile strânse dintre aceste două bănci şi creditele/ plasamentele interbancare mari şi foarte mari care au fost făcute. Vom verifica modul în care acestea au fost acordate şi utilizate”, a explicat atunci guvernatorul Băncii Naționale. La scurt timp, în gașca băncilor problematice luate sub aripa BNM intră și Unibank.

Loading...


Decizia a fost motivată prin faptul că Unibank a participat la tranzacțiile mari din luna noiembrie dintre Banca de Economii și Banca Socială. Se spune că cele trei bănci sunt controlate de omul de afaceri Ilan Shor. Acestea au umflat artificial tranzacţiile valutare interbancare în condiţiile în care lunar, de obicei, cumpărările şi vânzările de valută dintre bănci şi clienţi erau de 120-180 milioane de dolari. În schimb, în luna noiembrie 2014, cumpărările de valută de la agenţii economici au fost de 817 milioane de dolari, iar vânzările au însumat 910 milioane de dolari. „Avem un titirez, probabil, a fost o anumită sumă care s-a rotit prin piaţă de mai multe ori. Suma este direct legată cu volumul mare umflat al creditelor acordate. Acest lucru a fost făcut pentru a arăta o îmbunătăţire a bilanţului la Banca de Economii şi Banca Socială”, a declarat Drăguţanu pentru agenția germană Deutsche Welle. Pentru a le salva de la faliment și a proteja depunerile clienților, BNM le oferă 4 miliarde de lei, deși ex-premierul Ion Sturza a spus că ar fi vorba de 21 miliarde de lei, cifră care, totuși, a fost pusă la îndoială de experți. Au mai apărut și unele speculații că banii ar fi fost aduși în țară de urgență din Franța la bordul unui avion cargo. Revenind la cifra oficială de 4 miliarde de lei, expertul economic, Natan Garștea a precizat în cadrul unui interviu că resursele financiare au fost oferite în baza unei Hotărâri de Guvern din septembrie 2014. Prin urmare, deja atunci se cunoștea că ceva se întâmplă la BEM. În loc să ia măsuri prompte, guvernatorul băncii centrale a lăsat să treacă alegerile parlamentare, probabil, la recomandarea partidelor ca să nu le șifoneze imaginea. Oricum, suma oferită de BNM este considerată de experți mult prea mică pentru a soluționa probleme cu care se confruntă băncile.

Economia a trecut printr-un șoc


Afacerile dubioase ale celor trei bănci ar fi trecut neobservate dacă nu ar fi lovit în buzunarul cetățeanului simplu. Din 22 octombrie și până în februarie, în mai puțin de patru luni, cursul dolarului a crescut cu 30.3%, iar cursul euro – cu 16,6%. Acesta e rezultatul marii afaceri prin care Banca de Economii și Banca Socială au adunat vreo 17 miliarde de lei, au cumpărat pe această sumă valută și au scos cam un miliard de euro din țară, ceea ce a constituit un șoc pentru economie. Cantitatea insuficientă de valută a determinat scumpirea acesteia. Pe 18 februarie, botezată deja „marțea neagră”, un euro a ajuns să coste 30 de lei. E adevărat, leul a început să se deprecieze treptat încă anul trecut din cauza deprecierii rublei și a exporturilor reduse. Dar mașinațiile de la BEM au dezechilibrat piața. Prăbuşirea cursului leului şi apoi dispariţia leilor de pe piaţă au fost cauzate de o „inginerie financiară” a BNM, care a încercat să-și salveze rezervele valutare și așa pe terminate, susține expertul român George Scarlat într-o analiză a Fundaţiei Universitare a Mării Negre.

„Cel mai probabil BNM a oprit creditarea pe termen scurt cu valută a băncilor comerciale. Lipsite de valută, acestea au început să ofere din ce în ce mai mulţi lei pentru un dolar sau un euro. Deprecierea accelerată a leului a creat panică pe piaţă şi i-a determinat şi pe cetăţeni să încerce să cumpere valută, în ipoteza că mâine oricum va fi mai scumpă. Scopul BNM a fost să adune leii de pe piaţă în vederea reducerii consumului, pentru că în Republica Moldova consumul se bazează pe importuri, iar plata importurilor exercită o mare presiune asupra cursului leului. Leii din conturi şi buzunarele cetăţenilor au dispărut, înghiţiţi de cursul exagerat al valutelor străine, aşa că moneda naţională şi-a mai revenit, leul moldovenesc apreciindu-se faţă de euro şi dolar”, precizează expertul român. Recent BNM a publicat raportul financiar pentru sistemul bancar la data de 31 ianuarie 2015. Astfel, în prima lună a anului curent, sistemul a generat un profit cumulat de 132,6 milioane lei. Principalele surse de venituri în ianuarie au constituit: diferențele de curs de schimb valutar (646,8 milioane lei), veniturile din dobânzi (406,1 milioane lei) și veniturile din taxe și comisioane (93,2 milioane lei). Interesant este că operațiunile pe piața valutară au generat cele mai mari venituri pentru băncile-problemă: Banca de Economii (450,8 mln. lei) și Banca Socială (87,6 mln. lei). Se creează impresia că fluctuațiile pe piața valutară au fost înscenate pentru a acoperi golurile în aceste bănci.

Deși leul și-a revenit, experții economici anunță că efectele șocului prin care a trecut economia se vor resimți în câteva luni, iar valuta națională va fi supusă în continuare unor fluctuații imprevizibile, din cauza situației economice dificile, a factorului politic, dar și a speculațiilor valutare.

Un articol de: Departamentul Economic TIMPUL
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 20:18

 Partidul Democrat din Moldova a mai pierdut un deputat. Gheorghe Braşovschi a părăsit fracţiunea condusă de Dumitru Diacov, în favoarea "Pro-Moldova". Anunţul a fost făcut chiar de Diacov pe pagina sa de facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Film 28 Februarie 2020, ora: 09:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Februarie 2020, ora: 08:05

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Președintele PDM, Pavel Filip, a respins acuzațiile aduse de deputata Pro Moldova Eleonora Graur, care a spus că atât ea, cât și democrații care au părăsit organizația teritorială PDM Rezina sunt intimidați și amenințați. „Face parte din minciuni grosolane”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:46

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:35

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Imaginile de la fața locului au fost postate în grupul Automobilist.md, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Februarie 2020, ora: 07:28

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

După ce edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că până la sfârșitul anului Primăria va procura 100 de autobuze noi din Belarus, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu spune că autoritățile bagă chișinăuienii în datorii. Aceasta din cauza sumei creditului ce trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Astazi are loc o cuadratura intre Venus in Berbec si Pluto in Capricorn, transformand ziua in una super intensa si sexy. Daca inima ta isi doreste ceva si exista un monstru in calea dorintei, acesta e alcatuit fie din fricile tale fie din ambitiile egoului tau, gelozie sau lacomie. Dar degeaba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:18

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:12

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

 Bestialitatea, barbaria cu care unii indivizi aleg să acționeze poate pentru amuzament, din frustrare sau din dorința de a-și exterioriza superioritatea asupra necuvântătoatelor a devenit o adevărată problemă, un adevărat fenomen social în zilele noastre care cu greu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:09

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

Accident de groază în capitală. Două mașini s-au tamponat și au lovit un pieton. Totul s-a întâmplat în dimineața de 27 februarie, la intersecția străzilor Zamfir cu Doncev. La fața locului, poliția a stabilit că un șofer de 20 de ani, conducând un...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Februarie 2020, ora: 07:00

Cu toții știm că Vitamina C este importantă pentru sistemul nostru imunitar. Din fericire, sunt o multitudine de legume și fructe cu care ne putem ajuta organismul să rămână sănătos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:14

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un fost profesor și inginer din Hampshire, Marea Britanie, în vârstă de 111 ani, urmează să fie desemnat drept cel mai în vârstă bărbat din lume. Bob Weighton, care s-a născut pe 29 martie 1908, urmează să fie deținătorul recordului după decesul lui Chitetsu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:10

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei. Persoanele care manifestă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)