Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:33
Abonamente

Finanţe 6 Martie 2015, ora 07:00    Din editia print

Cum au dispărut miliardele de la BEM (JAFUL SECOLULUI II)

Marime Font

În ediția precedentă am prezentat un șir de informații care arătau că Banca de Economii se confruntă cu probleme de ani buni. 

Lucrurile s-au precipitat în perioada 2013-2014. Creditele fabuloase neperformante de zeci de milioane de lei și scoaterea din țară a circa un miliard de euro printr-o schemă la care a luat parte și Banca Socială au determinat o criză în sistemul bancar din țară, devalorizarea leului și, respectiv, sărăcirea cetățenilor simpli. Evenimentele din ultimele luni s-au derulat nu fără participarea Băncii Naționale a Moldovei care a încercat cumva să dreagă situația.

Printr-o coincidență sau nu, cu doar trei zile înainte de alegeri, Banca de Economii revine în proprietatea statului, după ce Curtea Supremă de Justiție a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care deţin împreună 0,3% din capitalul BEM. Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni din august 2013, în urma căreia statul a pierdut controlul instituţiei. Decizia instanței supreme de justiție s-a pronunțat când banca era în prag de faliment. Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă a estimat că în urma unei administraţii proaste şi ineficiente, la Banca de Economii s-a creat o gaură de 11 miliarde de lei. Pe 1 decembrie, guvernatorul Băncii Naționale a declarat că BNM a instituit administrarea specială a Băncii de Economii. Deşi decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie a fost luată încă joi, iar administrarea specială la BEM a fost instituită vineri, Banca Centrală a venit cu o declaraţie abia luni, probabil, pentru a evita crearea unei situaţii tensionate înainte de alegerile parlamentare de duminică. „Pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, preşedintelui interimar şi ale administratorilor Băncii de Economii sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională", a subliniat guvernatorul. De asemenea, BNM a decis să instituie administrarea specială şi la Banca Socială. „Este o măsură preventivă, având în vedere relaţiile strânse dintre aceste două bănci şi creditele/ plasamentele interbancare mari şi foarte mari care au fost făcute. Vom verifica modul în care acestea au fost acordate şi utilizate”, a explicat atunci guvernatorul Băncii Naționale. La scurt timp, în gașca băncilor problematice luate sub aripa BNM intră și Unibank.


Decizia a fost motivată prin faptul că Unibank a participat la tranzacțiile mari din luna noiembrie dintre Banca de Economii și Banca Socială. Se spune că cele trei bănci sunt controlate de omul de afaceri Ilan Shor. Acestea au umflat artificial tranzacţiile valutare interbancare în condiţiile în care lunar, de obicei, cumpărările şi vânzările de valută dintre bănci şi clienţi erau de 120-180 milioane de dolari. În schimb, în luna noiembrie 2014, cumpărările de valută de la agenţii economici au fost de 817 milioane de dolari, iar vânzările au însumat 910 milioane de dolari. „Avem un titirez, probabil, a fost o anumită sumă care s-a rotit prin piaţă de mai multe ori. Suma este direct legată cu volumul mare umflat al creditelor acordate. Acest lucru a fost făcut pentru a arăta o îmbunătăţire a bilanţului la Banca de Economii şi Banca Socială”, a declarat Drăguţanu pentru agenția germană Deutsche Welle. Pentru a le salva de la faliment și a proteja depunerile clienților, BNM le oferă 4 miliarde de lei, deși ex-premierul Ion Sturza a spus că ar fi vorba de 21 miliarde de lei, cifră care, totuși, a fost pusă la îndoială de experți. Au mai apărut și unele speculații că banii ar fi fost aduși în țară de urgență din Franța la bordul unui avion cargo. Revenind la cifra oficială de 4 miliarde de lei, expertul economic, Natan Garștea a precizat în cadrul unui interviu că resursele financiare au fost oferite în baza unei Hotărâri de Guvern din septembrie 2014. Prin urmare, deja atunci se cunoștea că ceva se întâmplă la BEM. În loc să ia măsuri prompte, guvernatorul băncii centrale a lăsat să treacă alegerile parlamentare, probabil, la recomandarea partidelor ca să nu le șifoneze imaginea. Oricum, suma oferită de BNM este considerată de experți mult prea mică pentru a soluționa probleme cu care se confruntă băncile.

Economia a trecut printr-un șoc


Afacerile dubioase ale celor trei bănci ar fi trecut neobservate dacă nu ar fi lovit în buzunarul cetățeanului simplu. Din 22 octombrie și până în februarie, în mai puțin de patru luni, cursul dolarului a crescut cu 30.3%, iar cursul euro – cu 16,6%. Acesta e rezultatul marii afaceri prin care Banca de Economii și Banca Socială au adunat vreo 17 miliarde de lei, au cumpărat pe această sumă valută și au scos cam un miliard de euro din țară, ceea ce a constituit un șoc pentru economie. Cantitatea insuficientă de valută a determinat scumpirea acesteia. Pe 18 februarie, botezată deja „marțea neagră”, un euro a ajuns să coste 30 de lei. E adevărat, leul a început să se deprecieze treptat încă anul trecut din cauza deprecierii rublei și a exporturilor reduse. Dar mașinațiile de la BEM au dezechilibrat piața. Prăbuşirea cursului leului şi apoi dispariţia leilor de pe piaţă au fost cauzate de o „inginerie financiară” a BNM, care a încercat să-și salveze rezervele valutare și așa pe terminate, susține expertul român George Scarlat într-o analiză a Fundaţiei Universitare a Mării Negre.

„Cel mai probabil BNM a oprit creditarea pe termen scurt cu valută a băncilor comerciale. Lipsite de valută, acestea au început să ofere din ce în ce mai mulţi lei pentru un dolar sau un euro. Deprecierea accelerată a leului a creat panică pe piaţă şi i-a determinat şi pe cetăţeni să încerce să cumpere valută, în ipoteza că mâine oricum va fi mai scumpă. Scopul BNM a fost să adune leii de pe piaţă în vederea reducerii consumului, pentru că în Republica Moldova consumul se bazează pe importuri, iar plata importurilor exercită o mare presiune asupra cursului leului. Leii din conturi şi buzunarele cetăţenilor au dispărut, înghiţiţi de cursul exagerat al valutelor străine, aşa că moneda naţională şi-a mai revenit, leul moldovenesc apreciindu-se faţă de euro şi dolar”, precizează expertul român. Recent BNM a publicat raportul financiar pentru sistemul bancar la data de 31 ianuarie 2015. Astfel, în prima lună a anului curent, sistemul a generat un profit cumulat de 132,6 milioane lei. Principalele surse de venituri în ianuarie au constituit: diferențele de curs de schimb valutar (646,8 milioane lei), veniturile din dobânzi (406,1 milioane lei) și veniturile din taxe și comisioane (93,2 milioane lei). Interesant este că operațiunile pe piața valutară au generat cele mai mari venituri pentru băncile-problemă: Banca de Economii (450,8 mln. lei) și Banca Socială (87,6 mln. lei). Se creează impresia că fluctuațiile pe piața valutară au fost înscenate pentru a acoperi golurile în aceste bănci.

Deși leul și-a revenit, experții economici anunță că efectele șocului prin care a trecut economia se vor resimți în câteva luni, iar valuta națională va fi supusă în continuare unor fluctuații imprevizibile, din cauza situației economice dificile, a factorului politic, dar și a speculațiilor valutare.

Un articol de: Departamentul Economic TIMPUL
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ţările Uniunii Europene vor limita exporturile de armament spre Turcia

Ţările Uniunii Europene vor limita exporturile de armament spre Turcia

Ţările Uniunii Europene au anunţat intenţia de a limita exporturile de armament spre Turcia, din cauza intervenţiei militare în nordul Siriei, informează agenţia Associated Press. "Există un angajament puternic din partea tuturor membrilor Consiliului UE de a lua măsuri...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Octombrie 2019, ora: 10:04

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 OCTOMBRIE 2019. CAPRICORNII REZOLVĂ UN CONFLICT SENTIMENTAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 OCTOMBRIE 2019. CAPRICORNII REZOLVĂ UN CONFLICT SENTIMENTAL

Horoscopul zilei de 15 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 07:24

97 de ani de la încoronarea lui Ferdinand ca suveran al României Mari

97 de ani de la încoronarea lui Ferdinand ca suveran al României Mari Din editia print

Astăzi, 15 octombrie, se împlinesc exact 97 de ani de la unul dintre cele mai strălucite momente ale istoriei tuturor românilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 00:09

Nietzsche - un filosof răstălmăcit ideologic

Nietzsche - un filosof răstălmăcit ideologic Din editia print

Friedrich Wilhelm Nietzsche, s-a născut pe 15 octombrie 1844 într-o familie protestantă, tatăl său fiind pastor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:12

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:11

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), l-ar fi depășit deja pe fostul coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, la capitolul mijloace media pe care le deține. Cel puțin, așa spune președintele „Partidului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:07

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa colegului său din alianţa de guvernare, Ion Ceban, care este şi candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:01

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)