Economie

Cum au răspuns benzinării din regiune la scumpirea petrolului

În acelaşi interval, cotaţiile ţiţeiului au crescut de la 27 la 49 de dolari pe baril.

În Republica Moldova în această perioadă a avut loc ieftenirea benzinei de patru, ori cu câteva zecimi din prețul acesteia, pentru consumatorul final. Calculele prezentate la Agenția Națională de Reglementare de către companiile petroliere arată că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

Preţul petrolului a crescut până la 49 de dolari pe baril în urmă incendiului din Canada şi a sabotajelor din Nigeria, faţă de un minim de 27 de dolari consemnat în luna ianuarie. Petrolistii,însă, au răspuns diferit în urmă evoluţiilor de pe bursele internaţionale: dacă în Bulgaria carburanţii s-au ieftinit, în România s-au scumpit, iar în Polonia preţurile au crescut într-un ritm aproape dublu.

Astfel, preţul benzinei a crescut în România cu 1,96% din ianuarie până la începutul lunii mai, până la 1,08 euro pe litru, potrivit informaţiilor afişate de Comisia Europeană. În Bulgaria,însă, un litru de carburant s-a ieftinit în acelaşi interval cu 9,74%, până la 0,94 euro pe litru. În Ungaria scumpirea a fost de 5,95%, până la un nivel de 1,07 euro pe litru, în vreme ce înSlovacia majorarea a fost de 5,45%, în Cehia de 1,85%. Cea mai mare scumpire din întreagă Uniune Europeană, de 9,75%, a fost consemnată în Polonia, însă şoferii din acest stat au în continuarebenzină mai ieftină decât în România, preţul mediu la pompă fiind de 0,99 euro.

Continuare pe wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *