Astăzi 22 Aprilie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:11
Abonamente

Actualitate 6 Decembrie 2017, ora 09:28

Cum înlătură Consiliul Concurenţei concurenţa de pe piaţa zahărului

Marime Font

a

 
 
 

De mai mulţi ani pe piaţa zahărului se desfăşoară un veritabil război nedeclarat între diferiți operatori și concurenți. Efectul acestuia a fost în mare parte nefast pentru economia Moldovei şi a dus la situația când pe piață au mai rămas doar două companii și trei fabrici din cele 11 de altădată, scrie mold-street.com

O decizie controversată ce demonstrează destul de elocvent ce și cum se întâmplă pe această piață a fost adoptată recent de Consiliul Concurenţei şi care are deja efecte negative pentru imaginea ţării şi piaţa zahărului.

Denumirea ca pretext pentru a elimina concurenții de pe piaţa zahărului?

Pe 14 iulie 2017, Plenul Consiliului Concurenței a decis că Oficiul Teritorial Edineț al Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) ar fi încălcat, în ianuarie 2011, prevederile articolului 12 alin. (1) lit. b) din Legea concurenței din 11 iulie 2012, atunci când a înregistrat întreprinderea Moldova Zahăr SRL (care deţine fabrica de zahăr de la Cupcini, achiziționată de compania polonă Krajowa Spolka Cukrowa SA). Totodată Consiliul a decis să oblige CÎS ca în termen de 60 de zile “să asigure încetarea încălcării constatate”.

Autoritatea responsabilă de protecţia concurenţei a adoptat decizia în baza plângerii depuse pe 5 iulie 2016 de compania Sudzucker-Moldova SA (parte a grupului german Sudzucker). Ultima susţine că întreprinderii Moldova Zahăr SRL i s-a acordat un privilegiu „prin înregistrarea denumirii de firmă „Moldova Zahăr”, cu care reclamantul este concurent pe piața fabricării și comercializării produsului - zahăr”.

În susținerea afirmațiilor din plângere „Sudzucker-Moldova” SA s-a referit la “practica Germaniei de acordare a permisului de utilizare a cuvântului „german” în denumirea de firmă și a prezentat o listă cu 1.698 de denumiri respinse de către autoritățile germane ca fiind incompatibile cu principiile generale admise”.

Un alt argument invocat este faptul că potrivit datelor CÎS, în ţara noastră au fost înregistrate 385 de companii cu sintagma Moldova, dintre care doar 7 companii în denumire au şi sintagma „Moldova” și denumirea produsului: Moldova Telecom SRL, Moldova-Leasing SRL, Moldova-Port SRL, Moldova Combustibil SRL, Moldova-Tur SA, Internet-Moldova SRL și Moldova Zahăr SRL, transmite mold-street.com

În plus, Sudzucker-Moldova a prezentat şi rezultatele unui studiu care ar arăta că „la respondenți, denumirea companiei „Moldova Zahăr” se asociază cu zahărul produs autohton, iar 83% din respondenți consideră zahărul comercializat de compania Moldova-Zahăr, produs în Moldova”. Ultima ar fi eronată, deoarece Moldova Zahăr importă zahăr. Ce volum de zahăr a importat şi comercializat, însă, nu s-a precizat.

Având la îndemână aceste argumente, Consiliul Concurenței a decis că poate aplica retroactiv prevederile Legii concurenței şi să oblige CÎS să anuleze actul de înregistrare.

Citiți în continuare pe  mold-street.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Aprilie 2018, ora: 12:55

PRO TV recunoaște că l-au făcut din greșeală criminal pe un deputat PDM, dar refuză să-și prezinte scuze

Postul de televiziune PRO TV a recunoscut că l-a făcut din greșeală criminal pe un parlamentar democrat și a publicat o dezmințire, dar nu și-a cerut scuze pentru manipulare.

( ) Citeşte tot articolul


Actualitate 21 Aprilie 2018,  

PRO TV recunoaște că l-au făcut din greșeală criminal pe un deputat PDM, dar refuză să-și prezinte scuze

Postul de televiziune PRO TV a recunoscut că l-a făcut din greșeală criminal pe un parlamentar democrat și a publicat o dezmințire, dar nu și-a cerut scuze pentru manipulare.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md