Astăzi 9 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 09:27
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2016, ora 10:00    Din editia print

Cum contribuie statul la educarea cetățenilor săi

Marime Font

În acest început de an școlar, aproape 33 de mii de copii, au mers în clasa întâi în școlile din țară. Toți acești bobocei au primit câte un abecedar din partea statului, drept contribuție la educația lor, restul cheltuielilor fiind lăsate pe seama părinților. Care este adevărata contribuție a statului în educația primară a cetățenilor săi în raport cu cheltuielile suportate de părinți, aflați în materialul ce urmează.  

În anul de învățământ 2016/2017, școlile au primit în clasa întâi cu două mii de copii mai puțin ca anul trecut.

Legea Educației: manuale gratuite

Potrivit articolului 41 al Codului Educației al Republicii Moldova, adoptat în 2014, în instituţiile de învățământ general, se utilizează manuale şcolare, elaborate în baza Curriculumului naţional. Cărțile sunt selectate şi editate prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Ministerul Educaţiei. Totodată, în lege se menționează că se pot utiliza şi manuale alternative, elaborate în baza Curriculumului naţional, selectate pe bază de concurs şi recomandate de Ministerul Educaţiei.

Cât despre manualele școlare, este menționat că, elevii din învăţământul primar sunt asiguraţi cu manuale şcolare în mod gratuit. Însă, realitatea nu este întotdeauna așa cum prevede legea. În școlile din țară, unii părinți sunt nevoiți să cumpere atât manuale, cât și suplimente școlare, prețul cărora am aflat că variază de la o instituție la alta.

Caiete suplimentare: 300-400 de lei

Natalia Nicolaescu este o tânără mămică care, anul acesta, și-a dus copilul în clasa întâi. La școala primară din sectorul Ciocana al Capitalei, părinții elevilor au achitat 360 de lei pentru caietele suplimentare. În acest pachet, care este pregătit de învățători, de cele mai multe ori, sunt două caiete pentru matematică și două caiete de scriere și de exerciții suplimentare la abecedar.

Loading...


O altă mămică, al cărei copil frecventează un liceu din Capitală, spune că pentru setul din primul an de studii a achitat 400 de lei. „Mai avem opțional ceva de procurat, dar urmează să aflăm la adunarea de părinți ce anume vom mai cumpăra”, a spus părintele.

Statul susține un elev cu 78 de lei

Un simplu calcul al materialelor oferite de stat pentru elevii din clasa întâi, arată că acesta se implică cu câte 78 de lei pentru fiecare elev. În librăriile din țară, abecedarul costă 38 de lei, iar cartea de matematică – 40 de lei, în timp ce părinții sunt nevoiți să achite peste 300 de lei pentru rechizitele suplimentare școlare.

O altă școală, altă realitate. Olesea Ioniță este mama unui băiat care își face studiile în clasa a doua la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Capitală. Femeia spune că abia anul acesta a plătit pentru suplimentele manualelor școlare. „În clasa întâi nu am plătit bani pentru manuale sau pentru unele suplimente școlare. Am primit totul gratis”, spune mama elevului.


Mai puține manuale în școală

Liliana Josan menționează că, pentru copilul său a fost nevoită să cumpere și acel manual care trebuia să se ofere gratis: „În clasa copilului meu s-au dat cu zece manuale de matematică mai puțin și unii părinți au fost nevoiți să le cumpere. Motivul invocat a fost că anul acesta sunt mai mulți elevi și nu se ajung manuale pentru toți”.

Lidia Achiruș are o experiență de 40 de ani de predare la clasele primare la un liceu din Capitală. Ea a spus că în cadrul liceului unde activează, elevii din clasa întâi primesc două cărți de la bibliotecă, pe care le întorc înapoi la sfârșitul anului școlar, iar abecedarul îl primesc cadou. De la biblioteca instituției, elevii primesc manualul de matematică și cel de educație moral spirituală. Învățătoarea a adăugat că elevii au nevoie de suplimente la fiecare obiect, la unele chiar câte două. „Aceste suplimente sunt binevenite pentru elevi, fiindcă îi ajută să se orienteze mai bine. Însă, să nu fie prea multe. În librării, se regăsesc multe suplimente, toate bune, însă noi, cadrele didactice, le selectăm pe cele mai bune”, afirmă învățătoarea. Cadrul didactic a mai amintit că elevii din ciclul primar nu au nevoie de multe manuale sau caiete. „Copiii trebuie să se bucure de copilăria lor”, a menționat pedagogul.

Iustina Franțuz, șefa secției asigurare didactică din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, a confirmat pentru ziarul TIMPUL că elevii din clasele întâi primesc doar abecedarul gratis și o carte de matematică, care ulterior o întorc la bibliotecă. „Elevii din clasa întâi au nevoie de aceste două cărți. Cei din clasele mai mari, primesc mai multe cărți de la bibliotecă, pe care ulterior le înapoiază. Dacă au nevoie de alte materiale, eu nu cunosc”, a spus responsabila.

Psihologul Vitalie Popescu este de părere că statul ar trebui să se implice mai mult în educația cetățenilor săi. „Îmi pare rău că părinții trebuie să plătească acești bani. Ce se întâmplă când părinții nu au resurse pentru rechizitele școlare? În cazul când părinții nu își permit, copiii se simt marginalizați. Dacă ei nu vor avea caietele sau cărțile respective, neapărat vor fi presați de învățători, pentru că aceștia nu pot lucra în regim normal. Situația dată, garantează traume copiilor”, a precizat specialistul.

În aceeași ordine de idei, psihologul a amintit că sistemul educațional din țara noastră este foarte mare și intens, cu multe ore, atât pentru cei din ciclul universitar, cât și pentru cel primar. „Dacă s-ar putea optimiza orele de studiu prin micșorarea acestora, precum și a numărului de cursuri, s-ar economisi și bani. Atunci vom avea bani pentru profesori, manuale și alte materiale didactice. Astfel, statul va putea asigura cele necesare pentru educația tinerei generații”, a conchis psihologul.

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică numărul de elevi înmatriculați în clasa întâi la școli este în scădere în ultimii 15 ani. În anul 2000, au fost înregistrați aproape 57 de mii de elevi, iar anul acesta doar 33 de mii de copii au pășit prima dată la școală. 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)