Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:51
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2016, ora 10:00    Din editia print

Cum contribuie statul la educarea cetățenilor săi

Marime Font

În acest început de an școlar, aproape 33 de mii de copii, au mers în clasa întâi în școlile din țară. Toți acești bobocei au primit câte un abecedar din partea statului, drept contribuție la educația lor, restul cheltuielilor fiind lăsate pe seama părinților. Care este adevărata contribuție a statului în educația primară a cetățenilor săi în raport cu cheltuielile suportate de părinți, aflați în materialul ce urmează.  

În anul de învățământ 2016/2017, școlile au primit în clasa întâi cu două mii de copii mai puțin ca anul trecut.

Legea Educației: manuale gratuite

Potrivit articolului 41 al Codului Educației al Republicii Moldova, adoptat în 2014, în instituţiile de învățământ general, se utilizează manuale şcolare, elaborate în baza Curriculumului naţional. Cărțile sunt selectate şi editate prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Ministerul Educaţiei. Totodată, în lege se menționează că se pot utiliza şi manuale alternative, elaborate în baza Curriculumului naţional, selectate pe bază de concurs şi recomandate de Ministerul Educaţiei.

Cât despre manualele școlare, este menționat că, elevii din învăţământul primar sunt asiguraţi cu manuale şcolare în mod gratuit. Însă, realitatea nu este întotdeauna așa cum prevede legea. În școlile din țară, unii părinți sunt nevoiți să cumpere atât manuale, cât și suplimente școlare, prețul cărora am aflat că variază de la o instituție la alta.

Caiete suplimentare: 300-400 de lei

Natalia Nicolaescu este o tânără mămică care, anul acesta, și-a dus copilul în clasa întâi. La școala primară din sectorul Ciocana al Capitalei, părinții elevilor au achitat 360 de lei pentru caietele suplimentare. În acest pachet, care este pregătit de învățători, de cele mai multe ori, sunt două caiete pentru matematică și două caiete de scriere și de exerciții suplimentare la abecedar.


O altă mămică, al cărei copil frecventează un liceu din Capitală, spune că pentru setul din primul an de studii a achitat 400 de lei. „Mai avem opțional ceva de procurat, dar urmează să aflăm la adunarea de părinți ce anume vom mai cumpăra”, a spus părintele.

Statul susține un elev cu 78 de lei

Un simplu calcul al materialelor oferite de stat pentru elevii din clasa întâi, arată că acesta se implică cu câte 78 de lei pentru fiecare elev. În librăriile din țară, abecedarul costă 38 de lei, iar cartea de matematică – 40 de lei, în timp ce părinții sunt nevoiți să achite peste 300 de lei pentru rechizitele suplimentare școlare.

O altă școală, altă realitate. Olesea Ioniță este mama unui băiat care își face studiile în clasa a doua la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Capitală. Femeia spune că abia anul acesta a plătit pentru suplimentele manualelor școlare. „În clasa întâi nu am plătit bani pentru manuale sau pentru unele suplimente școlare. Am primit totul gratis”, spune mama elevului.


Mai puține manuale în școală

Liliana Josan menționează că, pentru copilul său a fost nevoită să cumpere și acel manual care trebuia să se ofere gratis: „În clasa copilului meu s-au dat cu zece manuale de matematică mai puțin și unii părinți au fost nevoiți să le cumpere. Motivul invocat a fost că anul acesta sunt mai mulți elevi și nu se ajung manuale pentru toți”.

Lidia Achiruș are o experiență de 40 de ani de predare la clasele primare la un liceu din Capitală. Ea a spus că în cadrul liceului unde activează, elevii din clasa întâi primesc două cărți de la bibliotecă, pe care le întorc înapoi la sfârșitul anului școlar, iar abecedarul îl primesc cadou. De la biblioteca instituției, elevii primesc manualul de matematică și cel de educație moral spirituală. Învățătoarea a adăugat că elevii au nevoie de suplimente la fiecare obiect, la unele chiar câte două. „Aceste suplimente sunt binevenite pentru elevi, fiindcă îi ajută să se orienteze mai bine. Însă, să nu fie prea multe. În librării, se regăsesc multe suplimente, toate bune, însă noi, cadrele didactice, le selectăm pe cele mai bune”, afirmă învățătoarea. Cadrul didactic a mai amintit că elevii din ciclul primar nu au nevoie de multe manuale sau caiete. „Copiii trebuie să se bucure de copilăria lor”, a menționat pedagogul.

Iustina Franțuz, șefa secției asigurare didactică din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, a confirmat pentru ziarul TIMPUL că elevii din clasele întâi primesc doar abecedarul gratis și o carte de matematică, care ulterior o întorc la bibliotecă. „Elevii din clasa întâi au nevoie de aceste două cărți. Cei din clasele mai mari, primesc mai multe cărți de la bibliotecă, pe care ulterior le înapoiază. Dacă au nevoie de alte materiale, eu nu cunosc”, a spus responsabila.

Psihologul Vitalie Popescu este de părere că statul ar trebui să se implice mai mult în educația cetățenilor săi. „Îmi pare rău că părinții trebuie să plătească acești bani. Ce se întâmplă când părinții nu au resurse pentru rechizitele școlare? În cazul când părinții nu își permit, copiii se simt marginalizați. Dacă ei nu vor avea caietele sau cărțile respective, neapărat vor fi presați de învățători, pentru că aceștia nu pot lucra în regim normal. Situația dată, garantează traume copiilor”, a precizat specialistul.

În aceeași ordine de idei, psihologul a amintit că sistemul educațional din țara noastră este foarte mare și intens, cu multe ore, atât pentru cei din ciclul universitar, cât și pentru cel primar. „Dacă s-ar putea optimiza orele de studiu prin micșorarea acestora, precum și a numărului de cursuri, s-ar economisi și bani. Atunci vom avea bani pentru profesori, manuale și alte materiale didactice. Astfel, statul va putea asigura cele necesare pentru educația tinerei generații”, a conchis psihologul.

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică numărul de elevi înmatriculați în clasa întâi la școli este în scădere în ultimii 15 ani. În anul 2000, au fost înregistrați aproape 57 de mii de elevi, iar anul acesta doar 33 de mii de copii au pășit prima dată la școală. 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:21

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că dezbaterile erau necesare în această campanie pentru prezidențiale. Potrivit fostului șef de stat, Klaus Iohannis practic nu are adversar în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Totuși, acesta ar fi trebuit să accepte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 06:33

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Apa unui râu din apropiere de granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a devenit roșie, după ce a fost poluată cu sânge de porc, relatează BBC. Sud-coreenii au sacrificat peste 47.000 de porci în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 05:46

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Cand esti implicat intr-o relatie de cuplu, una din intrebarile care te preocupa este cat iti este de fidel. Iata un top al celor mai infidele zodii alcatuit de astrologii site-ului keen.com. Berbec Berbecii sunt independenti si impulsivi si de cele mai multe ori actioneaza inainte sa se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 03:39

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)