Bebelușii care sunt culcați în camerele lor dorm mai mult și au rutine mai consistente în ceea ce privește somnul în comparație cu cei care împart patul sau camera în timpul nopții cu adulții, conform rezultatelor unui studiu efectuat recent în Statele Unite, citate de Reuters.
Oamenii de știință care au efectuat studiul și-au concentrat atenția pe copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni. Ei au analizat date prelevate prin intermediul unor chestionare completate de părinții a 6.236 de bebeluși din Statele Unite și a 3.798 de copii dintr-un grup internațional din Australia, Brazilia, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Toți participanții la cercetare au fost utilizatori ai unei aplicații de telefon mobil disponibilă în mod public și concepută special pentru evaluarea somnului copiilor.
37% dintre bebelușii din Statele Unite și 48% dintre cei incluși în grupul internațional obișnuiau să doarmă într-o cameră separată de cea a părinților, se arată în concluziile cercetării citate de Agerpres.
Părinții care își petreceau noaptea într-o cameră separată de cea a copiilor au declarat că bebelușii lor se culcau mai devreme, adormeau mai repede, iar somnul lor era mai lung în decurs de 24 de ore.
''Există mai multe posibile motive pentru care copiii dorm mai bine în camera lor'', a declarat conducătoarea studiului, Jodi Mindell, director asociat la Centrul pentru Somn din cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia, Statele Unite. ''Unul dintre motivele principale este faptul că ei au astfel o șansă mai mare de a se autodisciplina'', susține Mindell.
De asemenea, în studiul publicat în jurnalul ''Sleep Medicine se mai arată că părinții care își culcau bebelușii într-o cameră separată de a lor erau mai puțin stresați cu hrănirea acestora pentru a-i stimula să adoarmă, atât la culcare cât și când se trezeau în timpul nopții. În plus, părinții ai căror bebeluși dormeau în camere separate considerau că momentul culcării acestora era mai puțin dificil.
Una dintre limitările studiului este reprezentată de faptul că părinții care își fac probleme cu privire la somnul bebelușilor sunt mai predispuși să descarce o aplicație și să completeze un chestionar față de cei care nu au o astfel de preocupare, notează autorii. Acest lucru înseamnă că rezultatele analizei nu sunt reprezentantive pentru ceea ce s-ar putea petrece în realitate în cazul unui grup mai numeros.
De asemenea, rezultatele se află în contradicțiile cu recomandările emise anul trecut de Academia Americană de Pediatrie (AAP), potrivit cărora nou-născuții este indicat să doarmă în același dormitor cu părinții cel puțin în primele șase luni de viață pentru a se reduce riscul de moarte prematură. În mod ideal, bebelușii trebuie să fie ținuți în timpul nopții în camera părinților timp de un an, se arată în recomandările AAP.
Recomandările vizează perioada cea mai riscantă pentru sindromul morții subite infantile (SMSI), de la naștere până la 6 luni, însă aceste decese pot surveni și în cazul copiilor cu vârste mai înaintate, care au făcut obiectul studiului, a subliniat dr. Lori Feldman-Winter, coautoare a liniilor directoare ale AAP și cercetătoare în domeniul pediatriei la Facultatea de Medicină Cooper din cadrul Universității Rowan din Camden, New Jersey.
''În cazul în care singurul scop este creșterea duratei somnului, atunci rezultatele ar putea fi convingătoare'', a spus aceasta. ''Însă, pentru că nu cunoaștem ce anume cauzează SMSI, iar dovezile susțin că împărțirea camerei este o metodă de reducere a SMSI, a renunța la o parte din somn ar putea fi ceva care merită făcut'', a precizat Feldman-Winter.
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul