Astăzi 15 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:25
Abonamente

Social 7 Octombrie 2015, ora 07:08    Din editia print

REPORTAJCum e să fii gunoier în Chișinău, un oraș foarte murdar și cu mulți șoferi prost educați

Marime Font

Foto: Dorin Galben

Zilnic în Chișinău se produc sute de tone de gunoi, iar acesta este colectat și transportat la gunoiște. Prin urmare există oameni angajați să facă acest lucru dificil, murdar și urât mirositor.

Pentru un salariu, nu foarte mare, muncitorii se trezesc la patru dimineața și împing în fiecare zi zeci de containere, pline cu tot felul de ciudățenii. Ei sunt cei care trebuie să facă față înjosirilor venite din partea șoferilor, ei luptă cu boschetarii care fac dezordine și tot ei dau ochii cu șobolanii mai des decât o fac pisicile vagaboante. Eu am petrecut câteva ore alături de acești „sanitari” ai capitalei și am văzut ce eforturi colosale depun ei pentru a păstra orașul curat.


În curtea Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate”, sectorul Buiucani, Chișinău

Loading...


Era marți, ora cinci dimineața, în ograda Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” din sectorul Buiucani al Capitalei erau deja câteva grupuri de bărbați. Îmbrăcați în echipament special, ei au format un rând haotic în fața punctului medical și așteptau să vină expertul în narcologie, care-i verifică zilnic dacă nu sunt în stare de ebrietate sau dacă nu au consumat substanțe interzise. Câte trei, bărbații intrau la ea în cabinet, iar cei mai „suspicioși” trebuiau să sufle într-un aparat special și să demonstreze că sunt „curați”. După ce primesc acordul expertului, tot câte trei, muncitorii urcă în autospeciale și pornesc spre sectoarele în care au fost repartizați ca să colecteze gunoiul din containere.


„Testul” narcologic

Eu m-am pomenit într-un autovehicul condus de chișinăuianul Alexandru Isac, iar cu noi au mers Boris și Grigore, doi hamali care lucrează în domeniu de 5 și respectiv 10 ani. Misiunea noastră era să strângem deșeurile din sectorul centru, mai jos de bd. Ștefan cel Mare. Vorbă după vorbă, ei mi-au povestit cât de greu este să fii „gunoier” într-un oraș plin de oameni îngâmfați și discriminatori, pe care nu-i interesează nimic, decât doar „confortul fundului lor”.

Gunoiul nu se mai termină

Când am pornit la drum afară era încă întuneric, de aceea am stat la taclale cu șoferul Alexandru. El lucrează în cadrul Regiei „Autosalubritate” din anul 1983, de când s-a întors din Afganistan, unde-și făcuse slujba militară. „Mai mult de 30 de ani car gunoiul din Chișinău, iar el nu se mai termină. Se găsesc mulți deștepți care aduc deșeuri în Capitală de la Schinoasa, de la Ialoveni sau chiar de la Hâncești, iar după asta oamenii se jeluie că noi nu-l strângem cu săptămânile”, se arată dezamăgit șoferul, menționând că cea mai problematică zonă este Telecentru, acolo autospecialele ajung și de 4-5 ori pe zi, iar containerele mereu sunt pline.


Alexandru Isac, șoferul autospecialei

Deseori, muncitorii sunt nevoiți să strângă și deșeurile din preajma acestora pentru că oamenii le aruncă unde apucă. Printre „dușmanii” lor se numără și oamenii străzii. Deseori aceștia scormonesc prin containere și aruncă tot ce nu le trebuie pe jos, iar asta complică și mai mult munca „sanitarilor”. Interlocutorul meu mi-a spus că o altă problemă este faptul că cei de la „Spații Verzi” deseori aruncă frunzele în containere, lucru care nu este permis, dar nimeni nu stă să-i urmărească și să-i pedepsească.

Aveam impresia că mi se întoarce stomacul pe dos

Autospeciala pe care o conduce Alexandru este una dintre cele patru mai noi din cadrul întreprinderii. Aceasta este modernă, containerul îl ridică automat, iar gunoiul este presat cu o placă pentru ca să încapă o cantitate cât mai mare. Chiar dacă tehnica este de ultimă generație, aceasta nu-i protejează pe lucrători de mirosul insuportabil.


Boris și Grigore, hamali în cadrul Regiei „Autosalubritate”

După doar câteva conteinere descărcate, „aroma” s-a strecurat încet și în cabina autospecialei. Simțeam cum îmi ard nările și aveam impresia că mi se întoarce stomacul pe dos. Au început să mă treacă fiori, să mă dea în călduri. Ochii lăcrimau, mâinile tremurau. Cu cât se grămădea mai mult gunoi, cu atât mirosul era mai pronunțat. Muncitorii mi-au spus că după ceva timp te obișnuiești și nu mai simți chiar toată duhoarea. Acest lucru s-a întâmplat după câteva zeci de minute. Mirosul urât mi se părea normal, iar când mai aveam norocul să fur câte o gură de aer pe geam, eram în culmea fericirii. Cei mai expuși acestui „parfum” sunt totuși hamalii. Pe parcursul traseului ei stau agățați în spatele autovehiculului și respiră toată „tăblița lui Mendeleev”.

„Mulți se uită la noi ca la nimicuri, parcă nu ne consideră oameni”

Această muncă nu doar că este urât mirositoare, dar și foarte dificilă. Hamalii au de mișcat containere de câteva sute de kilograme. Boris și Grigore au recunoscut că mereu îi dor mâinile și spatele. Tot ei susțin că mulți nu rezistă să facă munca lor nici măcar o zi. „Vin, văd cât de urât miroase și cât de mult trebuie de lucrat fizic, după care nu-i mai vezi. E greu, dar n-avem de ales”, mărturisește Boris.


Unele containere doar fiind goale cântăresc aproape 100 kg

Cea mai dificilă perioadă pentru hamali este vara. „Mirosul mai nu te doboară de pe picioare. Tot ce este aruncat se strică repede și deseori nici nu te poți apropia de container – așa duhoare vine de acolo! Se întâmplă din interior să sară și șobolani peste noi. Pe lângă asta unii aruncă acolo câini sau pisici moarte, vă imaginați ce parfumați ajungem acasă”, comunică deja resemnat Grigore. Muncitorii spun că deseori îmbracă aceleași haine mai multe zile la rând, pentru că nu au altele de schimb – le spală doar atunci când „aroma” devine insuportabilă.

Șoferul, la rândul său, întâmpină greutăți atunci când trebuie să se deplaseze pe o stradă unde pe ambele părți sunt parcate mașini. Am fost martorul unei adevărate fapte eroice. Alexandru a reușit să se strecoare la doar câțiva milimetri de o mașină parcată neregulamentar chiar în intersecție. Deseori probleme le fac chiar șoferii. Nemulțumiți că autospeciala le blochează drumul, aceștia îi înjură, îi amenință sau îi înjosesc.

„Toți se grăbesc și nu vor să înțeleagă că noi trebuie să ne facem munca. Ei cred că dacă noi ducem deșeurile, atunci suntem proști. Vin la ușă și urlă: „tu știi cine-s eu?!” Viața asta-i tare complicată, iar ei nu se gândesc că azi poți fi boier, dar mâine pot ajunge așa ca noi sau chiar mai rău. Mulți vorbesc cu dispreț, se uită în direcția noastră ca la nimicuri, parcă nici nu ne consideră oameni”, se arată nemulțumit Alexandru Isac. Bărbatul a recunoscut cu mândrie că-i place munca pe care o face, mai ales că asta-i asigură bunăstarea familiei și nu contează ce cred alții.

„Pentru 6000 mii de lei trebuie să dăm din coate la greu”

Cu mare dificultate am reușit să aflu, de la cei trei, ce salariu primesc pentru această muncă deloc ușoară. „Probabil remunerarea este foarte mare”, am presupus eu! „Ei, pe dracu! La cât muncim și primim maximum 6000 de lei. Asta în lunile cele mai bune și doar dacă dăm din coate la greu”, a recunoscut unul dintre hamali. Șoferul însă mi-a spus că salariul său poate ajunge și până la 10 mii de lei, asta doar dacă lucrează peste program sau de sărbători, aceste zile sunt plătite dublu. De obicei însă, primește mult mai puțin.

După două ore de cutreierat prin centrul Capitalei, autospeciala s-a umplut. Toți patru ne-am îndreptat spre groapa de gunoi. Aceasta se află în coasta Chișinăului și are și o denumire sugestivă „Mina Purcel”. Acolo imediat cum a fost descărcat mormanul de deșeuri, câteva grupuri de oameni au dat năvală peste el în căutarea celor mai prețioase gunoaie: fier, carton sau sticlă. După asta pentru Alexandru, Boris și Grigore, începe un „deja vu”, iarăși în oraș, iarăși containere, iarăși un miros insuportabil și iarăși înjurături în loc de mulțumiri.

În fiecare zi angajații Regiei „Autosalubritate” evacuează din Capitală de la 4000 până la 4500 m3 de deşeuri menajere. Transportarea acestora este organizată şi în zilele de odihnă, sărbători, iar centrul oraşului este salubrizat permanent în două schimburi. Pentru îndeplinirea serviciilor sunt implicate 96 unităţi de transport.

În Chișinău sunt instalate peste 10000 de containere pentru acumularea deşeurilor. Permanent acestea sunt reparate şi vopsite, iar cele ieşite din exploatare sunt schimbate. Fiecare persoană din Capitală plătește lunar câte 5 lei și 60 de bani pentru evacuarea gunoiului.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 August 2020, ora: 12:30

Chișinăul în foc roșu

Chișinăul în foc roșu

Până pe 6 iulie 1941, sovieticii își ticluiseră deja lista obiectivelor civile pe care urmau să le nimicească.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 August 2020, ora: 10:11

Alain Besançon Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX

Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX

 Cele două experimente politice totalitare, comunismul şi fascismul, reprezintă încă un subiect de real interes pentru cercetarea istorică, politologică, filosofică, sociologică etc. Dinamica dintre acestea două, cât şi legăturile dintre ele în diversele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 15 August 2020, ora: 10:00

30 de ani de la moartea legendarului Viktor Ţoi / VIDEO

30 de ani de la moartea legendarului Viktor Ţoi / VIDEO

Acum 30 de ani, pe 15 august 1990, în urma unui accident rutier, a decedat compozitorul, textierul, interpretul, actorul şi întemeietorul formaţiei "Kino" - Viktor Ţoi. Avea doar 28 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 August 2020, ora: 09:09

Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

„Credeam că vom fi îngropaţi aici”, a declarat Iana Bobrovskaia, de 27 de ani, când a părăsit vineri închisoarea din Minsk unde a fost deţinută după reprimarea violentă a protestelor post-electorale din Belarus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 15 August 2020, ora: 09:02

Proteste în Belarus. UE nu acceptă rezultatul: „AU FOST FRAUDATE”

Proteste în Belarus. UE nu acceptă rezultatul: „AU FOST FRAUDATE”

Uniunea Europeană consideră că alegerile prezidenţiale din Belarus au fost fraudate şi urmează să anunţe sancţiunile pe care le va impune ţării ca urmare a scrutinului şi a comportamentului pe care autorităţile l-au avut faţă de protestatari.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 August 2020, ora: 08:46

Răzbunare în stil mafiot. Momentul în care un bărbat este lovit de o mașină / VIDEO

Răzbunare în stil mafiot. Momentul în care un bărbat este lovit de o mașină / VIDEO

Momentul în care un bărbat din localitatea Murgeni, județul Vaslui, este lovit într-o confruntare violentă dintre clanurile interlope din zonă a fost surprins de camerele de supravegere. Imaginile au fost făcute publice, vineri seara, de către Sindicatul Europol.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 August 2020, ora: 01:54

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 AUGUST 2020. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA VĂRSĂTOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 AUGUST 2020. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA VĂRSĂTOR

Horoscopul zilei de 15 august aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 august 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15 august spune...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 15 August 2020, ora: 00:13

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

La 6 august 2020, CCM a decis să-și „reevalueze considerentele și soluția stabilită prin Hotărârea nr. 28 din 17 octombrie 2017”. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 August 2020, ora: 09:24

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 13 august, în apropierea orașului Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 08:53

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni” Foto: zdg

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 07:51

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

Activele Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde BERD şi Banca Transilvania sunt acţionari, au fost puse sub sechestru de Procuratura Anticorupţie în urma unei investigări a activităţii frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din 2014.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)