Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Interviu 13 Iulie 2012, ora 11:18

exclusivCum e să fii soţia cântăreţului Mihai Ciobanu

Marime Font

Valentina Ciobanu, soţia interpretului de muzică populară Mihai Ciobanu, artist al poporului, profesoară de vioară la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi la Liceul cu profil de artă „Nicolae Sulac” din Chişinău, s-a născut pe 23 iulie 1955, în regiunea Kustanai, Republica Kazahă, unde părinţii lucrau la desţelenirea pământurilor. 

Este profesoară cu gradul didactic superior. Are discipoli în aproape toate orchestrele de muzică populară şi simfonică de la noi. Şi-a consacrat viaţa catedrei, deşi este o vioristă de excepţie, fiind înalt apreciată de specialişti. În acelaşi timp, este o soţie harnică şi fidelă, care şi-a întemeiat o familie exemplară. Zilele trecute i-am solicitat un interviu.
 
- Doamnă Valentina, vă ascundeţi vârsta?
- Orice vârstă e frumoasă şi cred că tot ce am realizat până acum n-aş fi putut să fac la o vârstă mai tânără. Şi-apoi cine nu m-a văzut de mult timp îmi spune că am rămas neschimbată. Dar cred că ei glumesc.

- Vă temeţi de bătrâneţe?
- Nu mă tem de bătrâneţe. Înţeleg că e un proces fiziologic. Aşa e lumea creată - cel tânăr să ajungă bătrân. Mă tem însă să fiu neputincioasă sau să fie o povară pentru cei dragi.


- Vă sperie moartea?
- Nu mă sperie moartea. Mai mult mă gândesc ce urme las pe pământ.

- Vă place să munciţi?
- Îmi place să muncesc, îndeosebi când îmi reuşeşte să transmit elevului cunoştinţele mele, să realizez că lecţia a fost un proces de creaţie şi nu a trecut în zadar.

- Câte ore pe zi lucraţi?
- În funcţie de orar, dar recunosc că nu-mi ajunge 45 de minute. Apoi mai este şi munca de acasă.

- Ce vă place la copiii dvs.?
- Sunt sufletişti, au bunul-simţ, nu vor trece pe lângă necazul altcuiva fără ca să-l ajute.

- Ce nu vă place la copiii dvs.?
- Poate că au neajunsuri, dar îi las să-şi modeleze viaţa singuri şi să înveţe din propriile greşeli. Mă doare faptul că sunt departe de noi, dar mai bine e să le plângi de dor, decât de milă. Mihăiţă e căsătorit în Canada şi lucrează într-o orchestră simfonică. Nora ne creşte nepoţica.

- Cine sunt ginerele şi nora dvs.?
- Îmi este ca un fecior, iar nora, Cristina, mi-e ca o fiică. Nu fac diferenţă. Am avut un exemplu foarte bun al socrilor mei, Dumnezeu să-i odihnească, care întotdeauna m-au tratat ca pe fiica lor.

- Cum vă împăcaţi cu ei?
- Foarte bine. Este un banc: în ce se măsoară dragostea faţă de soacră? - În kilometri. Desigur, glumesc. Nu e cazul meu.

- Câţi nepoţi aveţi şi cât de des îi vedeţi?
- Avem două nepoţele. Cea mai mare, Alexandrina, locuieşte cu părinţii în Setubal, Portugalia. E domnişoară deja. Anul acesta împlineşte 13 ani, ne bucură cu succesele ei la liceu şi la Conservator. Anul curent l-a absolvit cu eminenţă. Iar cea micuţă, Andreea-Daniela, e la Toronto, unde este şi Cristina şi abia aşteptăm s-o vedem. Numărăm zilele.

- Câţi bani cheltuiţi lunar pentru necesiăţi personale?
- Nu ştiu. Cumpăr doar de ce am nevoie. Nu sunt o alintată şi nu-mi doresc cu orice preţ că cumpăr ceva doar de dragul cumpăratului.

- Care e bugetul alimentar al familiei?
- Modest. Suntem la o vârstă când alimentaţia trebuie să fie sănătoasă. Mai puţină carne, mai multe legume şi fructe.

- Cine-s naşii dvs. de cununie?
- Petru şi Margareta Neamţu. Sunt nişte oameni deosebiţi.

- Câţi fini aveţi, cine-s ei?
- Avem două perechi de fini. Ileana şi Dumitru Malţev şi Iulia şi Valeriu Luţă. Iulia i-a fost profesoara de vioară a lui Mihăiţă la Liceul „C. Porumbescu”. Sunt nişte fini cu care ne mândrim mult şi cu care ne întâlnim cu orice ocazie şi chiar fără nicio ocazie. Ne sunt alături.

- Frecventaţi biserica des?
- Recunosc că nu, dar sunt cu sufletul şi credinţa în Dumnezeu. Mă strădui să trăiesc după legile Domnului. Aşa m-au învăţat părinţii.

- Sunteţi pentru sau împotriva avorturilor?
- Din motive de sănătate, femeia poate să-şi întrerupă sarcina. În restul cazurilor, cred că e o crimă, dar nu poţi să impui părerea ta altcuiva. Fiecare face cum crede că e mai bine.

- Ce credeţi despre homosexuali?
- Sunt oameni bolnavi. Mai mult nu pot spune.

- Unde vă place să vă odihniţi?
- Acasă.

- Ce ziare citiţi?
- TIMPUL şi „Jurnal de Chişinău”, dar le citesc mai mult online.

- Ce canale TV priviţi?
- Cele bune.

- Ce salariu aveţi?
- S-ar putea şi mai bun, dar îmi ajunge şi acesta.

- Ce slăbiciuni aveţi?
- Să spună cei care mă cunosc.

- Ce calitate nu aveţi, dar ati dori s-o aveţi?
- Nu-mi doresc alte calităţi. Posibil că la vârsta mea trebuie să le păstrezi pe cele bune.


Valentina Ciobanu cu discipolii

- Ce nu vă place cel mai mult la femei?
- Nu-mi place că-şi doresc să fie bărbaţi.

- Ce nu vă place cel mai mult la bărbaţi?
- Nu-mi place un bărbat zgârcit şi brutal.

- Credeţi în visuri?
- Da, cred, căci a avut mama-soacră un vis profetic, atunci când trebuia să-l nasc pe Mihăiţă.

- Actorul preferat?
- Mihai Volontir.

- Scriitorul preferat?
- Poetul Vasile Romanciuc.

- Dacă aţi lua viaţa de la început, la ce aţi renunţa?
- La nimic. Sunt satisfăcută de soarta mea şi pentru asta le mulţumesc părinţilor mei şi bunului Dumnezeu. Am o familie minunată şi mă simt împlinită şi pe plan profesional. Am absolvenţi în aproape toate orchestrele de muzică populară.

- Vă place să gătiţi? Care e specialitatea casei?
- Îmi place să gătesc, dar mai mult când avem prieteni în casă. Ei ştiu perfect gustul învârtitei cu brânză de oi.

- Cum vă odihniţi?
- Îmi place să mă odihnesc, dar să fie şi Mihai alături. Recent ne-am întors de la Sovata, unde am fost invitaţi de către nişte prieteni minunaţi, Ştefan şi Vera Secrieru. Au fost nişte zile de neuitat.

- Aţi lucra peste hotare?
- Nu cred.

- Ce faceţi când sunteţi supărată?
- Încerc să-mi aduc aminte că viaţa e trecătoare. Vorba cântecului lui Mihai: „Omul de-ar ştie câte zile are/ Nu le-ar pierde-n supărare/ Numai mâine nu-i poimâine/ Moare omul, ce rămâne?”.

- Ce aţi dorit să fiţi când eraţi copil?
- Nu ţin minte, căci de la şapte ani fac doar vioara.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)