Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Interviu 18 Mai 2012, ora 05:52    Din editia print

Cum e să fii soţia ministrului Culturii, Boris Focşa

Marime Font

Stela Foşca s-a născut pe 25 iulie 1970, în oraşul Chişinău. 

În 1992 a absolvit Institutul de Arte, clasa de actorie a maestrului Emil Loteanu. Timp de nouă ani, a lucrat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. În 2001 s-a transferat la Teatrul „Luceafărul”, al cărui director artistic este din 2008. A jucat 33 roluri de teatru, în spectacole pentru copii şi maturi. A montat trei spectacole pentru copii, iar recent unul pentru maturi - „Consumatorul de onoruri”, după piesa lui Andrei Strâmbeanu. Premiera a avut loc sâmbătă seara, într-o sală arhiplină.

- Doamnă Stela, cum e să fii soţia ministrului Culturii, Boris Focşa?
- Mai greu e dimineaţa şi seara. Pe parcursul zilei, este foarte uşor, fiindcă-i ocupat. Nu ne auzim şi nu ne vedem. Dimineaţa, pentru că încep pregătirile. Noi, actorii, suntem obişnuiţi să dormim mai mult, dar, cu serviciul soţului, nu mai reuşesc.

Loading...


- Dimineaţa ce faceţi?
- Pregătirile pentru plecarea la serviciu. Evident, pregătesc cafeaua, micul dejun, cămaşa soţului, dar şi copiii care pleacă la studii. Seara e grea, fiindcă sunt în aşteptare. Eu mă eliberez mai devreme, soţul vine foarte târziu. Şi aşteptarea aceasta mă macină, mă face să fiu agitată. Sunt o fire care e în stare să facă totul, dacă ştiu că ai mei sunt acasă. Când nu-s, nu-mi găsesc locul şi nici lucrul nu mi-e cu spor. Iar ziua, fiind ocupată, mi-e mai uşor.

- Şi dacă vine târziu, mai ales indispus sau supărat, cum procedaţi?
- Prin asta am mai trecut, încă pe când era director la teatru. Noi cu copiii ştiam că tata-i frământat de gânduri, de montare, nu trebuie să-l deranjăm. Vrem şi noi să fim mai înţelepţi, îl lăsăm să se retragă, să-şi adune gândurile. Şi el încearcă să cedeze. Ne-am înţeles de la bun început: lăsăm supărările la serviciu, iar lucrurile care nu ne-au mers pe parcursul zilei le lăsăm după uşă. Acasă, încercăm să ne liniştim şi să ne adunăm, să fim calmi, să acordăm atenţia cuvenită copiilor. Mai ales fiica cea mai mică, Nicoles, ne spune: „Gata, seara e pentru mine!”.

- Câţi copii aveţi?
- Două fiice, iar recent ne-am ales şi cu un ginere. Pot spune că am trei copii.

- Cu ce se ocupă ei?
- Patricia, fiica cea mai mare, este studentă la anul doi la Facultatea de Actorie a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar cea mai mică este elevă la Liceul „Gheorghe Asachi”. În curând, Nicoles face 13 ani.

- Nu-l invidiaţi pe soţ? Totuşi, i-aţi preluat funcţia la teatru…
- Nu i-am preluat-o. El era director general, iar eu sunt director artistic al teatrului. Răspund de partea artistică, repertoriu, disciplina actorilor, nivelul artistic al spectacolelor, de repetiţiile de zi cu zi. Soţul se ocupa de toate problemele.

- Vă ascundeţi vârsta?
- Deloc şi chiar îmi place s-o spun, atunci când nu sunt întrebată. Pentru că chiar dacă aş întoarce anii înapoi, nu aş vrea să arăt altfel, nu aş vrea să am o vârstă mai tânără.

- Vă temeţi de bătrâneţe?
- Nu. Doar că vreau să îmbătrânesc alături de oamenii mei dragi. În lume sunt oameni răi, ranchiunoşi…

- Dar moartea vă sperie?
- Nu, pentru că moartea nu e sfârşitul. Apoi, am lăsat ceva în urma mea.

- Ce aveţi în vedere?
- Copiii, rolurile, dragostea pe care am oferit-o celor apropiaţi - părinţilor, soţului, copiilor, rudelor, colegilor. Nu e un sfârşit. Ştiu că va mai urma ceva…

- Vă place să munciţi?
- Da. Nu mi-aş imagina să fiu o femeie casnică. N-aş putea. Chiar şi în concediile de maternitate număram zilele când voi reveni mai degrabă la muncă. E plăcută oboseala după o repetiţie. E şi chinuitoare, dar oboseala-i plăcută. Mai degrabă prefer o asemenea oboseală decât să nu fac nimic şi ziua să treacă în zadar.

- Câte ore pe zi lucraţi?
- Douăsprezece, la sigur, doar la serviciu. Apoi, mai sunt şi orele de acasă.

- Ce vă place la copiii dvs.?
- Îmi place că sunt foarte receptivi la o durere străină şi săritori la nevoie. Nu sunt nepăsători, sunt foarte loiali şi ştiu să compătimească. Aceasta o apreciez foarte mult. Mai sunt şi sinceri cu mine. Ştiu că n-o să-mi ascundă nimic.

- Dar ce nu vă place la ei?
- Lipsa de punctualitate. Asta mă supără groaznic, dar de fiecare dată încerc să lupt, să le explic, dar nu-mi reuşeşte. Poate din cauza vârstei, că sunt tineri.

- Câţi bani cheltuiţi într-o zi pentru necesităţile personale?
- Foarte puţini, pentru că, dacă intru dimineaţa în teatru, ies seara. Sigur, există şi cazuri când îmi fac timp neapărat pentru frizerie, pentru alte lucruri. O dată în două săptămâni îmi acord o jumătate de zi pentru mine, dar atunci fac totul - şi tunsoarea, şi manichiura ş.a. Concentrez totul odată, apoi să am timp liber.

- Dacă aţi avea mulţi bani, ce aţi face cu ei?
- Aş deschide un salon de frumuseţe. Îmi place când femeile ies fericite şi foarte frumoase dintr-un salon. În plus, aş merge să văd lumea. Îmi place foarte mult să călătoresc, ca şi întregii noastre familii. Dacă am avea mai mulţi bani, am călători la sigur.

- Pe unde aţi călătorit?
- Am fost la Paris, am văzut Roma, Turcia, România, Ucraina. Copiii noştri nu văzuseră nici Kievul, nici Bucureştiul. Când avem câte patru-cinci zile libere, mergem să le arătăm copiilor Kievul, Bucureştiul. E vorba de urbele din apropiere. Pentru a pleca mai departe, e nevoie şi de timp, care, din păcate, nouă ne lipseşte. Am colindat toate mănăstirile din Moldova. Le-am arătat Ţâpova, Saharna, Dobruşa, pentru că, iniţial, am început-o cu Moldova.

- Care e bugetul alimentar al familiei?
- Obişnuim să mâncăm acasă. De aceea, piaţa o fac o dată în săptămână, din lipsă de timp, desigur. Nu am calculat niciodată, nu suntem foarte cheltuitori, dar nici nu pot să zic că economisim pentru mâncare.

- Ce vă place să gătiţi şi ce mâncare preferă soţul dvs.?
- Ne place mâncarea la cuptor. Avem acasă ulcele din lut şi pregătim foarte des: cartofi scăzuţi, sarmale, friptură cu mămăligă sau peşte prăjit. Sarmalele sunt mâncarea noastră preferată. Oricât am fi noi de europeni, bucătăria tradiţională e cea mai dorită în casa noastră.

- Cine sunt nănaşii dvs. de cununie?
- Ion şi Lilia Diacov.

- Şi cum sunt ei pentru dvs.?
- Sunt nişte oameni extraordinari. Mereu am găsit la ei un sfat şi un răspuns la întrebările care ne frământă.

- Câţi fini aveţi şi cine sunt ei?
- Avem trei fini. Sunt plecaţi peste hotare.

- Vă mai sună?
- La toate sărbătorile. Vara, când se întorc, ne vedem neapărat.

- Frecventaţi biserica des?
- Nu, dar avem credinţa în noi. Din păcate, nu prea avem timp să mergem des la biserică. Prefer să intru într-un locaş sfânt când sunt singură. Să aprind o lumânare, că n-o fac pentru altcineva, o fac pentru mine.

- Sunteţi pentru sau împotriva avorturilor?
- Asta e libera alegere a fiecărei femei. Nu condamn avortul.

- Ce credeţi despre homosexuali?
- La fel. Fiecare om are dreptul să-şi facă alegerea în viaţă. Desigur, mi-aş dori ca bărbatul să fie bărbat şi femeia - femeie.

- Unde vă place să vă odihniţi?
- La mare, la munte, într-un oraş nou pe care nu-l ştim, într-un loc unde să fim numai noi, ca să putem acorda timp unul altuia, să nu funcţioneze telefoanele şi să avem timp pentru noi.

- Citiţi ziarele?
- Foarte rar. Mai mult sunt pasionată de cărţi. Ziarele le citesc pe internet. Neapărat citesc TIMPUL, „Adevărul”, „Apropo Magazin”. Mai demult, îmi plăcea „Argumentî i faktî”, acum - nu.

- Ce salariu aveţi? Vă ajunge?
- Salariul e mic şi nu ne ajunge, dar încercăm să ne descurcăm. Ne străduim să lucrăm mai mult, dar nu ne axăm pe partea materială, ci pe cea spirituală. Mă bucur că şi copiii noştri pun mai mult preţ pe valorile spirituale. De aceea suntem aici şi nu vrem să plecăm din ţară.

- Ce slăbiciuni aveţi?
- Desigur, am slăbiciuni, dar încerc să le depăşesc.

- Ce nu vă place la femei?
- Invidia. Atât la femei, cât şi la bărbaţi.

- Credeţi în visuri?
- Da. Shakespeare spunea că cuvintele fără gând nu ajung la cer. Dar eu cred în vise şi mă bucur că, de cele mai multe ori, ele s-au împlinit.

- Dacă aţi relua viaţa de la început, la ce aţi renunţa?
- La nimic. Nici chiar la greşeli, pentru că datorită lor am însuşit lecţia vieţii.

- Ce aţi visat să deveniţi când eraţi copilă?
- Actriţă. Fiica, la început, n-a dorit, dar a ales pe urmă actoria. Şi ginerele nostru, Sergiu Plângău, e actor. Nicoles încă nu ştie ce va fi, dar, probabil, va alege ceva tot aproape de artă.

- Doamnă Focşa, vă mulţumim pentru interviu. 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)